Eveniment-Social

Societatea pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina anunță întrunirea „Amiază culturală bucovineană”

Publicat: 27 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Societatea pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina anunță întrunirea Amiază culturală bucovineană
După o tăcere de aproximativ două luni, reluăm întrunirile noastre obișnuite, sub genericul „Amiază culturală bucovineană” (cea de a XCIII-a), când președintele nostru, istoricul, etnologul, filologul, istoricul literar, scriitorul Vasile Diacon, autor al multor serioase lucrări premiate, inclusiv de către USR-Iași, al cărui membru este, ne propune un volum de proză în care schimbă surprinzător „registrul” scriiturii, făcând, în postfața acestuia o inedită pledoarie pentru normalitatea lexicografică românească.
Cu un titlu incitant – Cocota de cauciuc negru. Carte oprită la lectură fetelor cuminți și snobilor pudibunzi –, apărută la Editura Cronedit, cartea este prefațată de cunoscutul universitar ieșean Nicolae Crețu (Sex și umor?) și conține desene semnate de apreciatul grafician și pictor bucovinean Radu Bercea. La dezbaterile despre această carte și-au anunțat participarea N.
Crețu, Radu Bercea, reputații scriitori ieșeni Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Adi Cristi, Liviu Apetroaie, Mihai Batog-Bujeniță, Constantin Mănuță, Emilian Marcu, Horia Zilieru. Nu vor lipsi nici membrii Asociației Literare „Păstorel” Iași.

Moderatorul întrunirii va fi prof. Victor Iosif. Întâlnirea noastră va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare „M. Eminescu”, adică la Fundație, în ultima sâmbătă a acestei luni, adică pe data de 29 februarie 2020, la ora 11 fix. O dată la patru ani!

Probabil, manifestarea noastră va fi filmată în vederea transmiterii pe un post de televiziune și, ca atare, vă rugăm ca la ora 10,50 să vă ocupați locurile în aulă. Parafrazând un „gânditor” contemporan, vom spune ca el: „Să nu cumva să ratați, fiindcă nici nu știți ce pierdeți!”
Proza lui Vasile Diacon, fără veleitare pretenții literaturizante, iese din intuirea unei realități mai curând sociologice și psihosociale, proprie unor atare culise ale sexualității, distincte față de mai vechea („tradiționala”?) instituție a bordelului, ca și față de mai noile forme, atât de „inventive” și stimulate de tehnologiile „comunicării”, de business în domeniul a ceea ce anglofonii n-au întârziat să eticheteze drept sexonomics (economie a sexului). Altfel spus, un mod al „branșei”, dar în nota unei diletante d ébroui l l ardise, foc de… „isteață”, ș mecheră și alunecoasă, ba chiar, peste toate astea, înzestrată, aș zice, și cu o anume doză de miticism (aici în feminina lui versiune „sexy”), un întreg mănunchi de „semnalmente” asociate intratextualei imagini a „cocotei”, Nicolae Crețu.
Adauga un comentariu