Titlurile zilei

Șoferii vor avea interzis pe o arteră din centrul Iașului. Zona va fi deservită exclusiv de riverani. Decizia a fost deja luată de Primărie

Publicat: 20 sept. 2021
Mașini parcate pe strada Colonel Langa, din zona centrală a municipiului Iași
Strada Colonel Langa, arteră din centrul Iașului, ar urma să fie deservită doar de riveranii din zonă, conform unei decizii luate de comisia de circulație

Una dintre străzile aflate în centrul Iașului va fi folosită doar de către riverani. Decizia a fost luată de Comisia de Circulație din cadrul municipalității, urmând ca Serviciul Rutier din cadrul Poliției să pună în practică solicitarea. Măsura vizează strada Colonel Langa, arteră care leagă pietonalul Ștefan cel Mare de strada G.M. Cantacuzino

Una dintre cele mai aglomerate artere din zona centrală va fi eliberată de autoturisme. Decizia a fost luată de municipalitate în urmă cu câteva săptămâni, în zonă urmând a fi montat un indicator „Oprirea interzisă”. Este vorba despre strada Colonel Langa, arteră care leagă pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt de strada G.M. Cantacuzino. Numărul uriaș de autoturisme parcate pe această stradă a atras atenția și unor consilieri locali din cadrul Consiliului Local Iași, care au făcut și interpelări pe această temă.

Cine va mai intra cu mașina pe strada din centrul Iașului?

Consilierul Iulian Nicolau a cerut interzicerea parcării autoturismelor pe această stradă. Comisia de Circulație din cadrul primăriei i-a răspuns acestuia la o adresă, prin care a arătat că nu se va putea parca pe partea dreaptă pe sensul spre pietonal, zona fiind deservită de reprezentanții Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice. De asemenea, pe partea dreaptă mai sunt și alte proprietăți, astfel încât doar riveranii vor putea parca.

„Solicitarea a fost analizată în ședința comisiei de circulație și s-a propus ca pe strada Colonel Langa să fie montată «Oprirea Interzisă» pe tronsonul cuprins între strada G.M. Cantacuzino – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, sens de mers spre pietonal. Această propunere este motivată de faptul că pe partea dreaptă, sens de urcare, sunt accese la proprietăți sau instituții, iar parcarea autovehiculelor ar împiedica accesul de pe aleile adiacente în strada Colonel Langa”, se arată în adresa respectivă.

În plus, în răspunsul adresat lui Iulian Nicolau, municipalitatea a menționat că după obținerea avizului de la Poliția municipiului- Serviciul Rutier, semnalizarea rutieră se va materializa în teren.

Zeci de șoferi se folosesc de strada Colonel Langa pentru a parca mașina

Primele discuții legate de limitarea parcării pe strada Colonel Langa au fost luate în calcul încă din luna februarie 2021. Strada este închisă circulației rutiere, însă este folosită de foarte mulți conducători auto, spre nemulțumirea riveranilor. Cum de pe această arteră se ajunge mai ușor pe zona pietonală, foarte mulți conducători auto preferă să parcheze autoturismele pe această stradă.

Nou proiect în jurul Catedralei Mitropolitane din Iași

În zona respectivă din centrul Iașului ar urma să apară și o nouă parcare. Totul ține de un proiect derulat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru modernizarea zonei din jurul lăcașului de cult. În urmă cu câteva luni, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a primit aviz pozitiv pentru un proiect uriaș, ce cuprinde modernizarea zonei din jurul Catedralei din centrul orașului. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) cuprinde refacerea împrejmuirii zonei, o piață vestică de pelerinaj, precum și extinderea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dar și o nouă parcare subterană. Suprafața terenului reglementat prin planul urbanistic este de 45.750 de metri pătrați. Tot proiectul se va derula în zonele G.M. Cantacuzino, strada Cloșca, Petru Movilă și Colonel Langa.

Comentarii
 • ”spre nemultumirea riveranilor”
  Mai da sensibli mai sunt unii cand le trec masini prin poarta. Au ”mosteniri” în cele mai bune locuri si vezi Doamne nu pot dormi din cauza deranjului, hop se duc cu spaguta la Comisia de Circulatie din primarie si mai apare cate un semn de interzis. E plin Copoul de astfel de stradute. Si-au cumparat cumva strazi?
  Si pe mine ma deranjeaza cand trec masini prin fata blocului, dar nu ma duc cu jalba in protap primarie!
  Riverani comunisti si puturosi care sunteti !

 • Pai nu va intrebati cine sunt riveranii sensibili? Tot pentru ei au fost montati popicii aia din cauciuc. Unul dintre riverani are ”cojones”…adica trecere la ”lumea buna” din zona…

 • STAI LA CASA – MASINA SA TI-O PARCHEZI IN CURTE NU PE DOMENIUL PUBLIC
  DRUMUL ESTE DOMENIUL PUBLIC – NICIDECUM DOAR AL RIVERANILOR
  ATUNCI RIVERANII SA NU MAI AIBA VOIE SA PARCHEZE IN ALTE ZONE ALE ORASULUI DECAT CONTRA COST … SI EI SUNT PLATITORI DE TAXE SI NOI

 • ,,riveran,, in sensul Codului rutier inseamna strict proprietarul unui vehicul care are DOMICILIUL pe strada respectiva. Deci, toti care vin in vizita la biserica, la primarie, la neamuri, etc pot fi amendati pentru ca au intrat pe o strada cu accesul permis doar riveranilor… vreau sa vedem actiuni ale politiei ruiere pentru verificarea asa-\zisilor riverani…hai baieti, lasati pizza

 • Cine este acest Nicolau si la ce partidulet este? Sa stim si noi. Mare interpelare, mare realizare!!! Oare nu le este rusine cu asa „victorii”? Adica toti din primarie escaladeaza zilnic pietonalul cu masini, iar cei ce vin sa-si rezolve treburile la Primarie trebuie sa strabata pe jos km intregi. Sa strangem semnaturi atunci, sa scoatem Primaria in afara Iasului, pe la Holboca si sa vezi atunci „gulerele albe” ce vor face!

 • Primaria trebuia sa rezolve problema parcarii . Nu sa o complice. Iar „riveranii” care fac scandal, va spun eu cine sunt…Caci locuiesc acolo de o viata. Papistasii! Biserica Catolica si nimeni altcineva. Au o curte imensa, acum vor si toata strada! Dar poate eu vreau sa merg alaturi, la Mitropolie – care-i tot pe aceasi strada, cu gardul. Trebuie sa cer voie de la catolici? BA ANIMALELOR!

 • Masina trebuie lasata la parcare, nu pe strada mea. Ai parcare la Teatru. Ai parcare in spate la Primarie. Ai parcare la Select si la Continental. Ai parcare la Palat. Ai parcare in spatele Mitropoliei pe locul fostei statii Peco. De ce sa iti lasi masina pe strada mea ? Daca am de adus mobila cu camionul ? Bine va face ca va interzice. Iuhuuuuu.

 • Dar strada aia daca a fost inchisa la cerinta riveranilor, tot pe banii riveranilor va fi intretinuta?tot pe banii lor a fost facuta strada. Inseamna ca numai riveranii vor plati, din banii lor nu din banul public, iluminatul, maturarea strazii si deszapezirea. S-a creat un preedent foarte grav si acum oricine are dreptul sa ceara inhciderea unor strazi din oras.

 • Mda, haideti cu totii sa solicitam inchiderea strazilor din apropierea locuintelor proprietate. Nu va mai trece nimeni prin fata feresterelor noastre…doar vecinii, nu? Nu e corec! Unde vom ajunge!?!?!?

 • Daca e doar pentru riverani asta inseamna foarte bine spus…. „ADU”…. ca tot ce tine de acea strada,acei indivizi sa plateasca in privat, pe langa ce e la comun! Cum e posibil asa ceva??? Chirica asta nu are sa mai iasa nici consilier, ce doamne iartama dar impozite platim toti la fel. Inseamba ca unii is mai cub”CWAIE decat altii si comunistii revin

 • Si cine nu te lasa sa-ti cari mobila??? Unde stai? Caci numai in doua locuri poti sta. La primul garaj, ori al doilea? Locuri ce nu sunt niciodata ocupate. Mars in curte si-ti cara mobila! Nu pe strada… Sau esti bisnitar, din deal, si ai impresia ca strada este a ta?

 • Sunteti toti cu rable de acum 10 anu, nu aveti bani de parcare si daca va cautam la noxe si ITP deja predati talonul. Parcati pe treceri, pe pistele de biciclete si va credeti superiori in mintea voastra de maimute ca aveti o tigaie de 3000 euro. Asta inseamna civilizatie, talibanilor. Nu ai bani de parcare, stai acasa.

Adauga un comentariu