Prima pagină » Economic Local » Suprafețe mici de terenuri agricole, vândute cu peste 50.000 de euro pe hectar, la Iași. Cine cumpără?
Suprafețe mici de terenuri agricole, vândute cu peste 50.000 de euro pe hectar, la Iași. Cine cumpără?

Suprafețe mici de terenuri agricole, vândute cu peste 50.000 de euro pe hectar, la Iași. Cine cumpără?

23 mai 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Terenurile agricole din Iași s-au vândut, în 2024, cu sume mai mari ca în anul precedent. Două suprafețe mici au fost achiziționate cu peste 50.000 de euro pe hectar. Prețurile sunt în creștere

Prețurile la terenurile agricole vândute în Iași sunt în creștere. În 2024, s-au vândut mai multe suprafețe, mai mici în general, peste media prețului unui hectar din zona respectivă. În luna aprilie 2024, un teren agricol cu o suprafață de 1,0956 hectare, din Tomești, s-a vândut cu 271.405 lei, peste 50.000 de euro pe hectar.

Un teren agricol de 0,0631 hectare, din Iași, s-a vândut cu 167.000 de lei, deci un hectar ajunge la peste 50.000 de euro. Mai multe parcele ale unui proprietar s-au vândut în comuna Andrieșeni. Pentru 1,5 hectare s-au plătit 26.500 de lei și pentru 0,97 hectare, 16.500 de lei. Un teren de 1,5 hectare s-a vândut și cu 43.900 de lei, tot în Andrieșeni, iar un hectar, cu 20.000 de lei. Astfel, un hectar de teren agricol din comuna Andrieșeni se vinde cu aproximativ 5.000 de euro.

Terenuri agricole din Iași, vândute la prețuri peste media pieței

Prețurile terenurilor agricole oscilează în funcție de zonă, utilități, dacă fermierii au nevoie de anumite suprafețe pentru comasarea lor sau dacă zona respectivă este una căutată de potențialii investitori. De asemenea, oameni de afaceri care vor să investească în domeniul agricol achiziționează terenurile din Iași.

O suprafață de 1,9 hectare, la Coarnele Caprei, s-a vândut cu 7.000 de lei, iar aceeași suprafață, în comuna Miroslava, cu un preț triplu. De asemenea, în comuna Vlădeni, s-a vândut jumătate de hectar cu 10.000 de lei, iar un hectar de la Movileni, cu 20.000 de lei. O suprafață mică, de 0,6 hectare de teren agricol, din Probota, s-a vândut cu 3.902 lei, iar 0,4 hectare, cu 3.060 de lei. O suprafață de numai 0,31 de hectare, din Pașcani, a fost cumpărată cu 32.400 de lei, iar 0,80 hectare, din Miroslovești, cu 8.000 de lei. Fermierii din județ pot vinde terenurile agricole doar cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Iași și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Un om de afaceri a plătit 11.000 de euro pentru un teren agricol cu o suprafață de un hectar.

Campania de depunere a cererilor unice se derulează la APIA

Dacă aceste terenuri sunt exploatate, fermierii pot primi subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). În această perioadă, se desfășoară campania de depunere a cererilor unice la APIA, pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2024.

Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

Fermierii pot semna cererile folosind semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Terenurile agricole din Iași pentru care obțin subvenții pot să le vândă doar dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Orăşelul din România sufocat de turişti. Pensiunile şi hotelurile nu mai fac faţă
observatornews.ro
Vremea se răceşte brusc: ploile se transformă în lapoviță și ninsoare. Prognoză specială pentru Bucureşti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ploi, ninsori, viscol și îngheț. Zonele în care se întoarce iarna
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Oraşul care expiră peste 22 de ani. Este o destinaţie a viitorului, ce se întâmplă în 2047 mai exact
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Comentarii
  • daca nu se poate sa faceti diferenta intre preturi in euro si in lei, intre suprafete in ha sau in m.p. , atunci inainte de a publica un astfel de articol , un sef de la ziarul dsv poate i-l verifica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025