Economic Local

Suprafețe mici de terenuri agricole, vândute cu peste 50.000 de euro pe hectar, la Iași. Cine cumpără?

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Suprafețe mici de terenuri agricole vândute cu peste 50.000 de euro pe hectar la Iași. Cine cumpără
Prețurile la terenurile agricole din Iași sunt în creștere

Terenurile agricole din Iași s-au vândut, în 2024, cu sume mai mari ca în anul precedent. Două suprafețe mici au fost achiziționate cu peste 50.000 de euro pe hectar. Prețurile sunt în creștere

Prețurile la terenurile agricole vândute în Iași sunt în creștere. În 2024, s-au vândut mai multe suprafețe, mai mici în general, peste media prețului unui hectar din zona respectivă. În luna aprilie 2024, un teren agricol cu o suprafață de 1,0956 hectare, din Tomești, s-a vândut cu 271.405 lei, peste 50.000 de euro pe hectar.

Un teren agricol de 0,0631 hectare, din Iași, s-a vândut cu 167.000 de lei, deci un hectar ajunge la peste 50.000 de euro. Mai multe parcele ale unui proprietar s-au vândut în comuna Andrieșeni. Pentru 1,5 hectare s-au plătit 26.500 de lei și pentru 0,97 hectare, 16.500 de lei. Un teren de 1,5 hectare s-a vândut și cu 43.900 de lei, tot în Andrieșeni, iar un hectar, cu 20.000 de lei. Astfel, un hectar de teren agricol din comuna Andrieșeni se vinde cu aproximativ 5.000 de euro.

Terenuri agricole din Iași, vândute la prețuri peste media pieței

Prețurile terenurilor agricole oscilează în funcție de zonă, utilități, dacă fermierii au nevoie de anumite suprafețe pentru comasarea lor sau dacă zona respectivă este una căutată de potențialii investitori. De asemenea, oameni de afaceri care vor să investească în domeniul agricol achiziționează terenurile din Iași.

O suprafață de 1,9 hectare, la Coarnele Caprei, s-a vândut cu 7.000 de lei, iar aceeași suprafață, în comuna Miroslava, cu un preț triplu. De asemenea, în comuna Vlădeni, s-a vândut jumătate de hectar cu 10.000 de lei, iar un hectar de la Movileni, cu 20.000 de lei. O suprafață mică, de 0,6 hectare de teren agricol, din Probota, s-a vândut cu 3.902 lei, iar 0,4 hectare, cu 3.060 de lei. O suprafață de numai 0,31 de hectare, din Pașcani, a fost cumpărată cu 32.400 de lei, iar 0,80 hectare, din Miroslovești, cu 8.000 de lei. Fermierii din județ pot vinde terenurile agricole doar cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Iași și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Un om de afaceri a plătit 11.000 de euro pentru un teren agricol cu o suprafață de un hectar.

Campania de depunere a cererilor unice se derulează la APIA

Dacă aceste terenuri sunt exploatate, fermierii pot primi subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). În această perioadă, se desfășoară campania de depunere a cererilor unice la APIA, pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2024.

Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

Fermierii pot semna cererile folosind semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Terenurile agricole din Iași pentru care obțin subvenții pot să le vândă doar dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus.

Comentarii
  • daca nu se poate sa faceti diferenta intre preturi in euro si in lei, intre suprafete in ha sau in m.p. , atunci inainte de a publica un astfel de articol , un sef de la ziarul dsv poate i-l verifica

Adauga un comentariu