Sanatate

Test de apendicită. 5 pași pentru a identifica boala la timp

Publicat: 17 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Test de apendicită. 5 pași pentru a identifica boala la timp
Durerea apare brusc, fără niciun motiv aparent

Etapele unui test de apendicită trebuie știute de toți. Rata de mortalitate din cauza apendicitei pare a fi scăzută, doar 0,2-0,3%, dar în spatele unor cifre atât de nesemnificative se află aproximativ 3.000 de vieți omenești pe care medicii nu reușesc să le salveze. Iar în timpul verii, când mulți oameni sunt plecați în vacanțe și departe de medici, este deosebit de important să poată distinge apendicita de o durere abdominală normală, astfel încât să poată consulta un specialist la timp.

La majoritatea oamenilor, apendicele se află cam la jumătatea distanței dintre buric și osul iliac drept. Acesta este locul unde se resimte cea mai mare parte a durerii în cazul apendicitei. Dar dacă apendicele este ridicat în zona subcostală dreaptă, mai aproape de ficat, durerea va fi resimțită în acea zonă. În cazul în care apendicele este coborât în partea inferioară a pelvisului, este ușor de confundat apendicita la femei cu inflamația apendicelui, iar la bărbați, a vezicii urinare.

Test de apendicită. Simptomele care anunță dezvoltarea bolii

Dacă apendicele este situat în spatele cecului, când este înfășurat în jurul rinichiului și ureterului, există durere în partea inferioară a spatelui, în zona inghinală, în picior și în zona pelviană. Dacă apendicele este îndreptat în interiorul abdomenului, acesta doare în buric, la mijlocul abdomenului și chiar sub glanda mamară.

Durerea apare brusc, fără niciun motiv aparent. La început, ele nu sunt prea severe – pot fi totuși tolerate. Uneori, încă din primele minute ale unui atac de apendicită acută, ele devin insuportabile și sunt de tip colic.

Durerea va fi insuportabilă atâta timp cât terminațiile nervoase ale apendicelui sunt vii. Când se produce necroza acestuia, celulele nervoase vor muri și durerea va dispărea. Dar acesta nu este un motiv de fericire. Apendicita nu se va „rezolva”. Dimpotrivă, recesiunea durerii este un motiv de spitalizare imediată.

Apendicita acută este însoțită de alte simptome. La începutul bolii, există o stare generală de rău, slăbiciune și o înrăutățire a apetitului. În curând pot apărea grețuri și uneori vărsături. Este caracteristică o febră între 37,2-37,7 grade, uneori însoțită de frisoane. Pe limbă apare o placă albă sau gălbuie.

Tehnici prin care poți recunoaște apendicita din timp

Tehnici simple pot ajuta la recunoașterea apendicitei. Dar fiți conștienți că autodiagnosticul trebuie făcut cu mare atenție. Atingeți ușor cu degetul arătător îndoit pe osul iliac drept, care este întotdeauna dureros în cazul apendicitei.

Pentru comparație, bateți și în zona iliacă stângă, care nu este dureroasă în caz de inflamație a apendicitei. Atenție, nu vă palpați singur, există pericolul de a rupe apendicele, ceea ce duce de obicei la peritonită.

Încercați să tușiți puternic: o creștere a durerii în zona iliacă dreaptă vă va spune că apendicele începe să se inflameze. Apăsați ușor cu palma mâinii în zona abdomenului unde durerea este mai mare. Țineți mâna acolo timp de 5-10 secunde. Durerea se va diminua ușor. Acum scoateți mâna. Dacă există durere în acest punct, este un semn de apendicită acută.

Un test de apendicită presupune să stați în poziția fetală, ceea ce înseamnă să vă culcați pe partea dreaptă și să vă trageți picioarele până la trunchi. Dacă aveți apendicită, durerea din abdomen va dispărea. Dacă vă întoarceți pe partea stângă și vă îndreptați picioarele, aceasta va crește. Și acesta este un semn de apendicită acută care indică faptul că aveți nevoie să cereți ajutorul unui medic.

Adauga un comentariu