Local

Oficial! Structurile MAI şi MApN au transmis dacă vor fi onoruri militare la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Ce spune legea?

Publicat: 17 apr. 2024
_____ Vizualizări 15 Comentarii
Oficial Structurile MAI şi MApN au transmis dacă vor fi onoruri militare la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Ce spune legea
Costel Corduneanu a murit luni, 15 aprilie 2024

Costel Corduneanu va fi înmormântat vineri, 19 aprilie 2024, la cimitirul Eternitatea din Iași. Structurile MAI și MApN au transmis că nu vor fi onoruri militare la funeraliile sportivului.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la o ,,înmormântare cu onoruri militare”, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este abilitat să comunice următoarele:

Informațiile vehiculate nu sunt reale.

După consultarea cu structurile MAI și MAPN, a reieșit faptul că nu s-a organizat un astfel de moment, pentru înmormântarea din județul Iași”, a transmis IPJ Iași.

Cine poate avea onoruri militare la înmormântare?

„Secţiunea a 2-a Funeraliile cu onoruri
Articolul 41
(1) Funeraliile cu onoruri militare se organizează și se desfășoară pentru următoarele categorii de personal al Ministerului Afacerilor Interne care, la data decesului, au avut calitatea de:
a) demnitar sau înalt funcționar public;
b) veteran de război;
c) militar în activitate, în rezervă și în retragere;
d) funcționar public cu statut special – polițist;
e) student sau elev al instituțiilor de învățământ ale ministerului;
f) soldat sau gradat voluntar;
g) funcționar public sau personal contractual admis în ierarhia ordinelor naționale sau a ordinelor militare de pace ori război, potrivit prevederilor Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, la solicitarea familiilor;
h) funcționar public sau personal contractual, dacă decesul a survenit pe timpul și ca urmare a executării unei misiuni;
i) personal militar în activitate, rezervă sau retragere ori personal cu statut special din cadrul altor structuri de securitate națională, în baza unor protocoale încheiate cu Ministerul Afacerilor Interne.
(2) Abrogat.
(la 25-02-2021, Alineatul (2) din Articolul 41 , Sectiunea a 2-a , Capitolul III a fost abrogat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 25 februarie 2021 )
(3) Abrogat.
(la 25-02-2021, Alineatul (3) din Articolul 41 , Sectiunea a 2-a , Capitolul III a fost abrogat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 25 februarie 2021 )
(4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), indiferent de locul înhumării, precum și în situația în care funeraliile cu onoruri au loc în garnizoana București, acestea se organizează de către Comenduirea Garnizoanei București a Ministerului Afacerilor Interne, cu efective ale Detașamentului Jandarmi Gardă de Onoare, Transporturi Speciale și Intervenție al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
(5) În celelalte situații, garda de onoare și trompetul se asigură de către inspectoratul județean de jandarmi, iar în situația în care nu are trompet încadrat, acesta se solicită de la garnizoana Ministerului Apărării Naționale competentă teritorial.
(6) Pentru personalul prevăzut la alin. (1) lit. d), funeraliile cu onoruri militare se acordă potrivit gradului militar echivalent gradului profesional deținut la momentul decesului.

Articolul 42
Abrogat.
(la 25-02-2021, Articolul 42 din Sectiunea a 2-a , Capitolul III a fost abrogat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 25 februarie 2021 )
Articolul 42^1
(1) În scopul exprimării acordului pentru organizarea funeraliilor cu onoruri militare, la nivelul municipiului București și județului Ilfov, respectiv la nivelul fiecărui județ se constituie o Comisie pentru Onoruri Militare, formată din comandantul Comenduirii Garnizoanei București a Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, inspectorul șef al inspectoratului județean de jandarmi competent teritorial, precum și din inspectorul șef al inspectoratului județean de poliție/directorul general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectorul șef al inspectoratului pentru situații de urgență județean/București-Ilfov, șeful serviciului teritorial al Poliției de Frontieră Române, șeful structurii teritoriale a Direcției Generale de Protecție Internă și șeful structurii în care era încadrat/înmatriculat defunctul la data decesului.
(2) Secretariatul Comisiei pentru Onoruri Militare se asigură de către comenduirea Garnizoanei București a Ministerului Afacerilor Interne, în cazul municipiului București și județului Ilfov, respectiv de inspectoratul județean de jandarmi competent teritorial.
(3) Solicitările de organizare și desfășurare a funeraliilor cu onoruri militare se depun la comandantul Comenduirii Garnizoanei București a Ministerului Afacerilor Interne, în cazul municipiului București și județului Ilfov, respectiv la inspectorul șef al inspectoratului județean de jandarmi competent teritorial, în cazul celorlalte județe.
(4) Termenul de depunere de către familie a solicitărilor de organizare și desfășurare a funeraliilor cu onoruri militare în situația decesului unei persoane prevăzute la art. 41 alin. (1) lit. b), g) și i) este de cel puțin 48 de ore înainte de desfășurarea funeraliilor.
(5) În vederea exprimării acordului pentru organizarea de funeralii cu onoruri militare, Comisia pentru Onoruri Militare analizează, în condițiile legii, activitatea persoanei prevăzute la art. 41 alin. (1) desfășurată de-a lungul carierei, precum și conduita acesteia după trecerea în rezervă sau direct în retragere ori după încetarea raporturilor de serviciu, în raport cu situațiile prevăzute la alin. (6).
(6) Nu se organizează funeralii cu onoruri militare dacă persoana decedată a fost în următoarele situații:
a) a decedat ca urmare a săvârșirii de către aceasta a unor fapte care pot constitui infracțiuni, în situația în care există suspiciuni rezonabile în acest sens;
b) a decedat ca urmare a sinuciderii, în situația în care există suspiciuni rezonabile în acest sens;
c) a săvârșit o infracțiune cu intenție;
d) i s-a aplicat pedeapsa degradării militare;
e) a fost trecută în rezervă sau direct în retragere, după caz, ca urmare a comiterii de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziții legale sau, după caz, i-au încetat raporturile de serviciu la destituirea din poliție pentru abateri disciplinare, precum și dacă a fost trecut în rezervă sau direct în retragere ori, după caz, i-au încetat raporturile de serviciu în condițiile art. 85 alin. 1 lit. g)-i) și k)-m), art. 87 sau art. 88 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale art. 69 alin. (1) lit. d),f),h), i), k), l) și n) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare;
f) dacă s-a constatat cu caracter definitiv, în condițiile legii, că a avut calitatea de lucrător al securității sau colaborator al securității.
Notă
Potrivit art. II din ORDINUL nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 188 din 25 februarie 2021, până la încheierea acordului prevăzut la art. 42^1 alin. (8) lit. b), incidența situației prevăzute la art. 42^1 alin. (6) lit. f) se constată exclusiv prin verificarea informațiilor publicate pe pagina de internet a Consiliului Național Studierea Arhivelor Securității.
(7) Situația prevăzută la alin. (6) lit. f) nu se analizează pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care la data de 22 decembrie 1989 nu împlinise vârsta de 16 ani.
(8) În vederea constatării incidenței situației prevăzute la alin. (6) lit. f), Comenduirea Garnizoanei București a Ministerului Afacerilor Interne sau inspectoratul județean de jandarmi competent teritorial, care a primit solicitarea pentru organizarea funeraliilor cu onoruri militare, prezintă Comisiei pentru Onoruri Militare informațiile rezultate din desfășurarea următoarelor activități:
a) verificarea informațiilor publicate pe pagina de internet a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității;
b) în cazul în care nu se identifică date prin desfășurarea activității prevăzute la lit. a), solicitarea de informații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în condițiile stabilite prin acord de colaborare încheiat între Ministerul Afacerilor Interne și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Notă
Potrivit art. II din ORDINUL nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 188 din 25 februarie 2021, până la încheierea acordului prevăzut la art. 42^1 alin. (8) lit. b), incidența situației prevăzute la art. 42^1 alin. (6) lit. f) se constată exclusiv prin verificarea informațiilor publicate pe pagina de internet a Consiliului Național Studierea Arhivelor Securității.
(9) În situația existenței solicitării prevăzute la alin. (3), Comisia pentru Onoruri Militare se întrunește la cererea comandantului Comenduirii Garnizoanei București a Ministerului Afacerilor Interne, în cazul municipiului București și județului Ilfov, respectiv a inspectorului șef al inspectoratului județean de jandarmi competent teritorial.
(10) Comisia pentru Onoruri Militare își desfășoară activitatea astfel:
a) ședințele se pot organiza fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță audiovideo;
b) ședințele se organizează în prezența tuturor membrilor, asigurată, după caz, în condițiile lit. a);
c) acordul privind organizarea ceremonialului militar se aprobă prin decizia unanimității membrilor care participă la ședință. Acordul se consemnează într-un proces-verbal și se comunică solicitantului.
(la 25-02-2021, Sectiunea a 2-a din Capitolul III a fost completată de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 25 februarie 2021)”, se arată în lege.

Comentarii
  • Aoleu! Asta mai lipsea. Toate diamantele din familie vor incepe sa danseze din buric la onorurile militare. O sa creada ca-i club.

  • Ce face poliția română sunt mana în mâna cu ei auzi asigura deplasarea cortegiul. Da dacă se întâmplă ceva în acel timp în oraș care este mai important? Ce țară de 2 lei avem legea e făcută pentru hoți și mafioți

  • ONORURI MILITARE PE AFET DE TUN

    De ce nu ?!.
    In 1940 toamna moare preotul Ion Mota, tatăl lui Ionel Mota, eroul din Spania.
    Legionarii fac cerere catre General ca inmormantarea sa fie pe afet de tun.
    Antonescu a zis că „bine, dar părintele n-a fost militar, cum se poate asemenea ceremonie?”.
    Pana la urma, Antonescu a pus pe cerere, rezolutie cu semnatura in original, astfel:
    „Popă pe tun n-a vazut nici dracu’. Aprob, ca sa se vada”.
    Avea umor Conducatorul, dupa cum se vede…

  • Ati vazut textul, sigur nu va incadrati la onoruri militare. Asta e.
    Va faceti onoruri tiganesti doar asta sunteti si, sunteti mandri de etnia voastra.
    Aveti si dreptate cand spuneti despre noi ca suntem saraci dar , din munca nu prea faci avere in tara asta !
    Speram in lumea cealalata sa fiti primiti cu onorurile cuvenite ! Dumnezeu sa va linisteasca !

Adauga un comentariu