Economic Local

Tinerii fermieri din Iași abandonează afacerile din agricultură după ce culturile au fost distruse de seceta extremă din 2020! Așteaptă disperați banii pentru despăgubiri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Publicat: 15 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii fermieri din Iași abandonează afacerile din agricultură după ce culturile au fost distruse de seceta extremă din 2020 Așteaptă disperați banii pentru despăgubiri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Afacerile din agricultură ale tinerilor fermieri din Iași, grav afectate de seceta din 2020

Din cauza secetei extreme din anul 2020, tinerii fermieri din Iași sunt nevoiți să pună lacătul pe afacerile din agricultură. Seceta a distrus culturile de rapiță și grâu care le asigurau banii necesari pentru plata inputurilor sau a leasing-urilor pentru utilajele agricole. Ploile din luna iunie 2020 nu au salvat mare lucru din producția la culturile de toamnă, de aceea fermierii din Iași așteaptă disperați banii pentru despăgubiri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Din cauza secetei extreme din anul 2020, tinerii fermieri din Iași sunt nevoiți să pună lacătul pe afacerile din agricultură. Pentru că depind în fiecare an de producțiile la culturile de grâu, rapiță sau orz, iar anul 2020 este unul păgubos pentru ei din cauza secetei, fermierii caută soluții pentru a-și salva afacerile din agricultură. Dacă unii dintre ei sunt deciși să renunțe la agricultură, alții reduc suprafața agricolă cultivată cu culturi de toamnă. Unul dintre fermierii din Iași afectați de seceta din 2020 este Andrei Stan, care administrează 400 de hectare.

Andrei Stan, fermier din Iași: „Nu mai am cu ce să plătesc inputurile, leasingurile. Cred că o să am probleme și cu plata arendei”

Fermierul susține că de 7 ani de când este fermier, anul 2020 este cel mai greu pentru el și de aceea se gândește să închidă afacerea.

„Nu mai am cu ce să plătesc inputurile, leasingurile. Cred că o să am probleme și cu plata arendei. A plouat luna trecută, dar nu a salvat mare lucru. La rapiță nu am mai avut nicio șansă să obțin o producție mulțumitoare. Am întors grâul și orzul. Dacă nu primesc banii pe secetă cât mai repede, să mai plătesc una alta, să mă mai amâne, renunț la tot. Noi, fermierii, supraviețuim de la an la an cu ce producem. Toată lumea zice că ne îmbogățim, dar nu e așa. Facem profit doar dacă avem producție mare. Ne-am gândit la încă un credit bancar, dar cu ce să girăm, cu ce să-l mai plătim?”, susține Andrei Stan, tânăr fermier din Iași.

Grâul și orzul, cele mai afectate culturi de seceta din 2020 pentru care se acordă despăgubiri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Un alt fermier care se gândește să abandoneze afacerea este Cezar Musteață, fermier cu experiență din județul Iași. Tânărul administrează 700 de hectare de teren agricol în Țibănești și spune că seceta va determina tinerii fermieri din Iași să renunțe la agricultură dacă nu se acordă despăgubirile de la stat cât mai repede, pentru culturile de toamnă distruse în anul 2020.

„Noi avem probleme la rapiță și grâu, pe jumătate din suprafața totală cultivată. Am depus cererile pentru despăgubiri și, în funcție de producție, ne gândim să închidem sau să reducem suprafața cultivată. Culturile de rapiță și grâu sunt calamitate în proporție de 80 la sută”, spune fermierul Cezar Musteață.

Iașul este al doilea județ din Moldova, după Vaslui, ca suprafață calamitată, cu 34.000 de hectare distruse de seceta din 2020

Ioan Buimac, fermier care administrează peste 3.000 de hectare de teren agricol în comuna Andrieșeni din Iași, susține că are nevoie de banii pentru despăgubiri de secetă pentru că culturile de grâu și orz au fost afectate.

„Eu am mai primit banii pentru secetă în anul 2010, un an la fel de greu ca acesta. Încă nu se știe când se va face plata. În Iași e jale, dar mai jale e la Vaslui. Am vorbit cu un fermier de acolo care a întors orzul și grâul pentru că nu a mai avut ce face, nu avea deloc producție. Sigur va fi un tarif fix pentru fiecare cultură afectată de secetă”, susține fermierul Ioan Buimac.

Cererile finale pentru despăgubirile de secetă se depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași

Potrivit Direcției pentru Agricultură Iași, la nivelul județului au fost verificate 46.000 de hectare de teren agricol, iar 34.000 au fost declarate ca fiind calamitate. Cele mai mari probleme sunt la culturile de grâu, rapiță și orz, unde fermierii au avut gradul de calamitate de 80-100 la sută. Iașul este al doilea județ din Moldova, după Vaslui, ca suprafață calamitată. În județul Vaslui au fost înregistrate 75.000 de hectare calamitate, în Botoșani, 40.000, iar în Neamț, 13.000 de hectare.

„Fiecare fermier trebuie să depună o cerere la APIA prin care solicită despăgubirile de secetă. Dacă acestea sunt depuse, banii vor fi virați în conturi mai repede”, a spus Gabriel Hoha, director executiv al Direcției Agricole Iași.

Fermierii din Iași primesc cele mai mari despăgubiri pentru culturile de grâu și rapiță afectate de seceta din 2020

Pentru culturile afectate de seceta extremă din 2020, respectiv pentru grâu sau secară, fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 925 de lei, la hectar. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei, la rapiță. Astfel, la nivelul județului Iași vor fi plătite 30 de milioane de lei în total, din care 23.125.000 de lei pentru cultura de grâu calamitată, 4.008.000 lei pentru rapiță, 2.736.000 de lei pentru orz și 1.092.000 de lei pentru restul culturilor afectate de seceta din 2020. Fermierii din Iași sunt în plină campanie de recoltare, fiind recoltate deja 19.000 de hectare cu grâu, 2.300 de hectare cu orz, 210 de hectare cu orzoaică și 3.100 de hectare cu rapiță.

Adauga un comentariu