Prima pagină » Pascani » Social » Tradiții de Sfântul Ierarh Nicolae. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română, în postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos!
Tradiții de Sfântul Ierarh Nicolae. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română, în postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos!

Tradiții de Sfântul Ierarh Nicolae. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română, în postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos!

06 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Pascani

Tradiții importante de Sfântul Ierarh Nicolae, prima mare sărbătoare a lunii decembrie 2021! Sărbătoarea ținută de Biserica Ortodoxă Română este una dintre cele mai importante din Postul Nașterii Domnului. Milioane de români din întreaga țară își sărbătoresc în această zi onomastica, sărbătoarea fiind trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox

Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română! Creștinii îl sărbătoresc astăzi, 6 decembrie 2021, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Aceasta este una dintre marile sărbători care au loc în Postul Nașterii Domnului, fiind prima de acest fel din luna decembrie. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este și una plină de tradiții și obiceiuri, iar, în această zi, milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică. Despre Sfântul Nicolae se știe că a trăit pe vremea tiranilor împărați Dioclețian și Maximilian, în perioada 284-305. Sfântul s-a născut în Orientul Mijlociu, la 350 de mile nord de Bethleem.

Nicolae a strălucit în viața pustnicească, ajungând ulterior arhiereu. Credința în Dumnezeu a stârnit nemulțumirile mai marilor vremii, care l-au prins și încarcerat pe sfânt. Nicolae a fost eliberat de împăratul Constantin, de atunci el săvârșind numeroase minuni pretutindeni. Sfântul a trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți, însă, după cum arată scrierile vremii, nici atunci nu a uitat de cei aflați pe Pământ.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este strâns legată și de o tradiție de secole. Este vorba despre Moș Nicolae, cel care vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie și lasă cadouri în ghetele așezate lângă sobă sau sub pernă. Tradiția s-a perpetuat în întreaga Europă, Sfântul Nicolae ajungând să fie înlocuit cu Moș Crăciun, după ce mai multe țări au renunțat în perioada reformată la a mai ține sărbătoarea. În România, sărbătoarea este considerată a fi una extrem de importantă, de ea bucurându-se îndeosebi copiii, care primesc cadouri peste cadouri.

La doar o săptămână de la Sântandrei, ziua de astăzi a însemnat de-a lungul timpului zeci de motive rituale. Strigoii care bântuie de Sântandrei își pierd din putere, pentru că lumea este salvată de Sânnicoară, personaj mitologic imaginat ca un moș cu barbă albă, călare pe cal, a cărui atribuție principală era vegherea porții cerului dinspre apus. În această zi încep pregătirile și pentru Ignat, zi în care, în popor, se taie porcul.

Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă

În popor se arată că, odată cu venirea acestei zile, se poate spune că iarna a început. Ziua de 6 decembrie semnifică încheierea perioadei de făcut farmece și vrăji, care nu vor fi reluate până de Anul Nou. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este una specială pentru creștinii de pretutindeni. Din luna mai a anului 1087, moaștele Sfântului Nicolae au fost depuse la Bari, în sudul Italiei. Moaștele au fost luate din Mira, ca să nu cadă în mâinile musulmanilor. Și astăzi, milioane de creștini de pretutindeni vin și se închină la moaștele Sfântului Nicolae, pentru a căuta alinare și a cere ajutorul sfântului.

În plus, pe 6 decembrie 2020, aproximativ un milion de români își aniversează onomastica, conform statisticilor oficiale. Toți cei pe care îi cheamă Nicolae, Nicoleta sau Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Niculina și Nicola vor fi sărbătoriți în decursul acestei zile. Totodată, în această zi, creștinii sunt îndemnați să respecte și alte tradiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024