Local

Un nou centru de neuroexcelență va fi construit la Iaşi. Proiectul este pe masa consilierilor judeţeni

Publicat: 25 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un nou centru de neuroexcelență va fi construit la Iaşi. Proiectul este pe masa consilierilor judeţeni
Consiliul Judeţean va construi un nou centru de neuroexcelenţă

Un nou centru de neuroexcelenţă va fi construit la Iaşi. Proiectul de hotărâre va fi supus votului de plenul Consiliului Judeţean

În data de 27 septembrie 2023, plenul Consiliului Judeţean se va reuni pentru a supune votului peste 20 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără şi cel cu privire la aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Extindere clădire existentă pentru construire Centru de Neuroexcelenţă”. Valoarea proiectului depăşeşte 232 de milioane de lei, iar clădirea va fi construită pe două etaje

Un nou centru de neuroexcelenţă va fi construit la Iaşi

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi a fost dat în folosinţă în 1972, în aceşti 51 de ani realizând-se numeroase lucrări de îmbunătăţire a calităţii interioare, însă fără a se avea în vedere extinderea activităţilor medicale (cercetare, imagistică, recuperare medicală, chirurgie robotică).

În acest moment, spaţiile existente nu mai fac faţă volumului activităţii desfăşurate în cadrul spitalului, fiind foarte aglomerate şi influenţând în mod negativ circuitele funcţionale stabilite conform normelor specifice în domeniul sanitar. Cu alte cuvinte, nu permit integrarea optimală a circuitelor intraspitalicești şi ridică frecvent dificultăţi majore în adoptarea de noi tehnologii din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirilor.

„Din aceste motive se consideră necesară construirea unui corp de clădire care să conţină toate funcţiunile deficiente în prezent. Necesitatea unei unităţi la cerinţele europene, atât din punct de vedere structural cât şi funcţional reiese din datele anterioare.

În mod concret realizarea proiectului va conduce la: imbunatatirea infrastructurii medicale prin relocare, modernizare si suplimentarea resurselor existente nouă clădire care să corespundă standardelor actuale de calitate, facilitarea unei abordări holistice, multidisciplinare, orientată către pacient; îndeplinirea condiţillor privind organizarea şi funcţionarea spitalului într-un mod eficient, fără generare de costuri inutile; îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală de specialitate, creşterea siguranţei pacienţilor, a calităţii actului medical şi accesului la servicii medicale de specialitate prin investiţii în infrastructura spitalicească; asigurarea accesului la servicii de diagnostic şi tratament prin laborator pentru determinări specifice, dotarea cu echipamente performante.

Suplimentarea spitalului cu săli de operaţie moderne cu echipamente şi tehnologie avansată. Suplimentarea numărului de paturi disponibile cu oxigen medicinal asigurat pentru pacienţii infectaţi, astfel evitând creşterea mortalităţii din cauza timpurilor de aşteptare foarte mari;  reducerea complicaţillor, a mortalităţii şi creşterea gradului de satisfacţie al pacienţilor; nerealizarea obiectivului de investiţii va conduce la furnizarea unor servicii medicale care nu vor asigura cele mai bune condiţii de investigare şi tratament al pacienţilor, precum şi la un mediu de lucru disfuncţional din punct de vedere al circuitelor actului medical”, se arată în proiectul de hotărâre publicat.

Clădirea propusă va fi prevăzută cu instalaţii de ventilare şi climatizare

Clădirea propusă va fi prevăzută cu instalaţii de ventilare şi climatizare, atât pentru respectarea limitelor admisibile de puritate a aerului, prevăzute pentru clasele de încăperi specifice spitalelor, cât şi pentru realizarea condiţiilor de confort pentru acomodarea pacienţilor şi desfăşurarea activităţilor medicale.

„Încălzirea spaţiilor se va realiza cu corpuri de încălzire statice, radiatoare pentru spaţii igienice, respectiv, cu unităţi de plafon de tip ventiloconvector, funcţionând în sistem 4 ţevi, pentru spaţiile unde se impune prin tema de proiectare realizarea instalaţiilor de climatizare.

Răcirea spaţiilor se va realiza cu unităţi de plafon de tip ventiloconvector, de tip necarcasate, montate in plafonul fals şi sisteme de climatizare în detentă directă pentru camerele tehnice: camera UPS, Camera Tehnică E1.37, E1.42, Spaţiu Tehnic Gaze Medicale, Camera Tehnică RMN”, sunt informaţii precizate în proiectul de pe masa consilierilor judeţeni. Suprafaţa construită la sol va fi de 1.030 de metri pătraţi, suprafaţa desfăşurată supraterană va fi de 2.590 de metri pătraţi, iar suprafaţa desfăsurată totală a clădirii va fi de 4.860 de metri pătraţi.

Astfel, un nou centru de neuroexcelenţă va fi construit la Iaşi. Proiectul va fi supus votului, în această săptămână, de plenul Consiliului Judeţean.

Comentarii
Adauga un comentariu