Actualitate

A asteptat 20 de ani pentru a obtine o sarcina! Ieri a nascut si a acceptat sa fie filmata! Pregatirea din spatele unei operatii de cezariana! VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 20 aug. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Imagini unice din Maternitatea "Elena Doamna" in timpul unei nasteri prin cezariana @ S-a urmarit parcursul unei nasteri, din momentul in care mamica a ajuns in triajul spitalului pana in momentul in care a nascut @ Femeia s-a chinuit ani de zile sa ramana insarcinata si cand medicii nu-i mai dadeau nicio sansa, a nascut un baietel sanatos @ Iata ce se intampla in ziua in care te pregatesti sa nasti, dar si in sala de operatie

Cotidianul Buna Ziua Iasi in colaborare cu Maternitatea "Elena Doamna" au pregatit un material informativ prin care se detaliaza pasii pe care ii parcurge o mamica in ziua unei operatii de cezariana programate. Patricia Nicoleta De Boer, o mamica in varsta de 41 de ani, aflata la prima sarcina, a ales sa impartaseasca cu noi pas cu pas din ziua in care a devenit mamica, de la momentul in care a ajuns in triajul maternitatii si pana dupa interventia chirurgicala. Patricia a incercat de nenumarate ori sa obtina o sarcina, insa, incercarile ei nu s-au finalizat cu succes. A incercat, asa cum povesteste, absolut toate modalitatile de a obtine o sarcina, de la injectii in burta pana la fertilizarea in vitro, atat in Romania, cat si in strainatate. Cand medicina si-a incheiat misiunea in incercarea de a o ajuta pe Patricia sa primeasca copilul mult dorit, a aflat ca va fi mamica. Ieri, Patricia si-a strans pentru prima data copilul in brate, dupa douazeci de ani de asteptare.

Pregatirea

Patricia se indreapta spre triaj cu actele despre care a fost instiintata ca trebuie sa le detina in ziua interventiei chirurgicale. Dupa ce i s-a facut fisa de internare, viitoarea mamica este intampinata de medicul care a urmarit evolutia sarcinii, dr. Ana Maria Haliciu, cea care ii da ultimele indicatii. Dupa ce isi face fisa de internare, Patricia este condusa spre sala in care se fac ultimele pregatiri inainte de operatia de cezariana. Emotiile i se citesc pe chip si bucuria ii radiaza, parca, intreaga privire.

"Nu am cuvinte sa descriu ceea ce simt acum. Am asteptat acest copil ani de zile. Am facut teste peste teste, am facut tratamente peste tratamente, niciunul nu a avut un rezultat. Am facut injectii in burta, am incercat procedeele de fertilizare in vitro si nimic nu m-a ajutat. Cred ca a fost vorba de o incompatibilitate intre mine si fostul partener, altfel nu-mi explic cum, cu actualul meu partener, am ramas insarcinata atat de repede. Am aflat ca sunt insarcinata cand deja avea copilul doua luni si asta pentru ca, eu pierzand-mi speranta ca voi mai avea vreodata un copil, am incetat in a-mi mai face teste de sarcina. Sarcina a decurs extraordinar de bine, nu am intampinat absolut nicio problema. Abia astept sa ma intalnesc cu Raul Leonard, baietelul meu mult asteptat", spune Patricia.

Discutia cu medicul neonatolog

 Patricia s-a intalnit pe rand cu medicii care au participat la operatia de cezariana, fiecare dintre ei discutand cu aceasta si incercand sa afle cat mai multe informatii utile pentru efectuarea unui proces lipsit de riscuri. Prima data, a intrat in salon medicul neonatolog care a completat un chestionar de informare, cu ajutorul raspunsurilor primite de la Patricia. A intrebat-o despre evolutia sarcinii, despre testele pe care le-a facut in timpul sarcinii, dar si despre situatia actuala a copilului nenascut. Neonatologul este specialistul care asista medical nou-nascutul, mai ales in primele ore de viata. Acesta intervine in situatii complexe, de risc inalt. De aceea, intrebarile puse pacientei sunt menite sa ajute medicul neonatolog sa inteleaga starea de sanatate a copilului si au ca scop prevenirea unor situatii mai putin placute. I s-a explicat mamicii despre importanta vaccinarii copilului in primele zile de viata si i s-a dat sansa de a alege daca sa fie sau nu efectuate. Pe fundalul discutiei, Patricia asculta bataile inimii pruncului ei, monitorizate de catre medici.

Vezi si: Proiecte ambitioase la Maternitatea "Elena Doamna"! Ce beneficii vor avea pacientele in urma realizarii acestora

Discutia cu medicul anestezist "Preferam anestezia loco-regionala"

Medicul anestezist ii explica avantajele si dezavantajele anesteziilor loco-regionale si ale celor generale. "Preferam anestezia loco-regionala, pentru ca presupune mai putine riscuri si mai multe avantaje comparativ cu cea generala. Anestezia loco-regionala se face in coloana si amorteste corpul pacientei de la brau in jos. Avantajul este ca, pacienta fiind constienta in permanenta, putand sa discute cu noi, putem tine situatia sub control, iar in cazul unei complicatii, putem actiona mai prompt. Desigur ca ea simte ca ceva se intampla in timpul cezarianei, insa nu doare. Daca doare si pacienta incepe sa simta, abia atunci administram anestezia generala. Pana atunci, lucram cu cea locala. Un alt avantaj ar fi faptul ca mama isi poate vedea copilul imediat dupa ce a fost scos din pantec. Pacienta se va incalzi la talpi si, usor-usor, si senzatia de caldura se va extinde pe intreaga parte inferioara a corpului. Eu sunt in permanenta la capul pacientei pentru a comunica cu aceasta, pentru a monitoriza intreaga situatie si pentru a fi pregatit in situatia in care apare o urgenta", a specificat dr. Andrei Cazacenco, medicul anestezist.

Vezi si: O tanara din Iasi a vrut sa-si ucida cel de-al optulea copil, dupa ce sotul ei a parasit-o! A fost oprita de preotul care i-a promis ca-i va fi alaturi neconditionat! FOTO, VIDEO

Nastere incheiata cu succes!

Ajunsa in sala de operatie, medicul anestezist ii explica din nou mamicii ca pot aparea situatii neprevazute, dar o asigura ca este in siguranta. Se incepe interventia chirurgicala. Dupa aproximativ 20 de minute, pe usa salii de operatie iese Leonard, baietelul mult dorit al Patriciei. Plansetul lui hotarat rasuna pe holurile spitalului. Medicul neonatolog confirma greutatea de 3 kilograme si 420 de grame si ii da nota opt. A primit aceasta nota pentru ca pigmentul pielii era vinetiu la nastere, fapt des intalnit la copiii nascuti prin cezariana. Medicul asigura mama ca nu e nimic neobisnuit si ca in doar cateva ore Leonard va fi rozaliu ca petalele unui bujor tanar. Copilul este mutat intr-o sala amenajata pentru nou-nascuti si este supravegheat de medic si de asistente. Patricia ramane in sala de operatii pentru a fi cusuta si abia asteapta sa-si stranga pruncul in brate. In acelasi timp, in curtea maternitatii, tatal nou-nascutului batatoreste asfaltul, asteptand vesti de la cea care i-a adus pe lume primul copil. Medicii ies din sala de operatie si confirma ca totul a decurs conform planului.

Adauga un comentariu