Local

Academia Română ar putea prelua un important conac din Iași. Imobilul a fost construit între anii 1861-1867

Publicat: 29 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Academia Română ar putea prelua un important conac din Iași. Imobilul a fost construit între anii 1861-1867
Marele Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, om politic, ministru și diplomat, membru fondator al Academiei Române

Academia Română ar putea prelua un important conac din Iași. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor județeni

Consiliul Județean Iași a publicat recent proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al județului a casei și Mausoleului „Vasile Alecsandri”, situate în comuna Mircești. Casa memorială „Vasile Alecsandri” de la Mircești este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890), în satul Mircești din județul Iași. Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867, după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului.

Consiliul Judetean Iasi
Proiectul de hotărâre se află pe masa consilierilor județeni

Academia Română ar putea prelua un important conac din Iași

Imagine din interiorul muzeului memorial Vasile Alecsandri
Casa memorială „Vasile Alecsandri” de la Mircești este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mircești din județul Iași

Potrivit proiectului de hotărâre, Academia Română ar putea prelua un important conac din Iași. Este vorba despre casa celebră și fostul conac al marelui Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, om politic, ministru și diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

După zeci de ani de discuții și tratative, potrivit sentinței judecătorești din 2009, Consiliul Județean Iași trebuie să dea importantul muzeu Academiei Române. Dacă plenul Consiliului Județean va oferi un vot favorabil, emblematicul imobil va fi revendicat de către Academia Română.

„Se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat al județului Iași a imobilului compus din «Casa și Mausoleu Vasile Alecsandri», înscris în cartea funciară nr. 61848, situat în comuna Mircești, județul Iași, aflat în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române Iași, în vederea restituirii către Academia Română, în conformitate cu Decizia Curții de Apel Iași nr. 108/29.05.2009 de modificare a Sentinței civile 2063/10.12.2008 a Tribunalului Iași”, este specificat în proiectul de hotărâre.

Amintim faptul că, în trecut, disputele dintre autoritățile județene și Academia Română au făcut ca imobilul marelui scriitor să fie aproape abandonat, însă, între timp, problemele s-au rezolvat, iar emblematicul spațiu a fost readus la viață. Astfel, în anul 2020 au fost demarate lucrări de reabilitare și restaurare, inclusiv camerele din interiorul imobilului au fost refăcute pentru a putea fi redeschise publicului.

Imagine veche cu casa scriitorului Vasile Alecsandri
Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri

Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867, după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri

Casa marelui scriitor Vasile Alecsandri
În anul 2020 au fost demarate lucrări de reabilitare și restaurare, inclusiv camerele din interiorul imobilului au fost refăcute, pentru a putea fi redeschise publicului

Casa memorială „Vasile Alecsandri” de la Mircești este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890), în satul Mircești din județul Iași. Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867, după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului. Casa se află într-un parc cu stejari și nuci seculari, plantați de poet, precum și lilieci. La o distanță de câteva sute de metri, inițial, Alecsandri a vrut să construiască o Școală de Fete. În această casă modestă a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare.

Aici au fost găzduiți prietenii poetului, aflați în vizită la Mircești: mari personalități politice ori literare, ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt, care a concertat la Mircești, în drum spre Rusia, sau rapsodul Barbu Lăutaru. Prin testamentul său din 21 septembrie 1886, poetul Vasile Alecsandri a lăsat soției sale, Paulina, casa și moșia sa din comuna Mircești.

În anul 1914, văduva poetului și-a lăsat întreaga avere nepoatelor sale, Elena și Margareta Catargi, printr-un act de vânzare-cumpărare, autentificat de Judecătoria Ocolului Rural Mircești, acestora revenindu-le obligația ca în termen de două luni să doneze averea și monumentul, libere de orice sarcini, Academiei Române.

În cursul zilei de astăzi, plenul Consiliului Județean se va reuni pentru a supune votului, printre altele, și proiectul de hotărâre privind importanta casă în care a trăit marele scriitor Vasile Alecsandri. Astfel, Academia Română ar putea prelua un important conac din Iași.

Adauga un comentariu