Magazin

Acupunctura! Sanatate in varf de ac! Ce bolii trateaza si ce efecte adverse are

Publicat: 31 iul. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acupunctura Sanatate in varf de ac Ce bolii trateaza si ce efecte adverse are
1

Acupunctura este tratata adeseori cu neincredere, de catre bolnavi. Asta vine – spune dr. Codrut Tutu, medic, specialist in acupunctura – din faptul ca nu se stiu foarte multe lucruri despre aceasta ramura a medicinii traditionale, care se practica de cateva mii de ani in mai multe tari ale Asiei. „Foarte multa lume stie despre Acupunctura ca presupune folosirea unor ace.

Circula tot felul de mituri despre aceasta terapie, cum ar fi de exemplu acela ca poti sa vindeci un om doar cu doua ace, si de aceea cred ca este bine sa fixam cateva lucruri, ce e adevar si ce nu”. Cu aceste idei a inceput dialogul nostru cu dr. Codrin Tutu, chiar in cabinetul sau, situat la capatul uneia dintre cele mai vechi strazi bucurestene – Calea Mosilor.

– Domnule doctor, observ ca pe peretele cabinetului dv. se afla cele doua diplome care certifica, pe de o parte, faptul ca ati absolvit o facultate de medicina – deci, sunteti medic – apoi, ca ati urmat cursuri de Acupunctura, intr-o tara asiatica, iar asta certifica specializarea dv. in domeniu. Si asta ma ajuta sa elimin suspiciunea (daca exista) cititorului ca dialogul nostru nu are o baza stiintifica.
– Da, cred ca este un mod corect de a pune problema. Desi eu spun intotdeauna ca un pacient care nu are incredere in medicul lui si in tehnicile, metodele de terapie pe care le stapaneste si le aplica, acel pacient nu va beneficia niciodata deplin de cunostintele medicului sau.

Si asta nu doar in medicina traditionala – in cazul careia unii pun semnul egal cu medicina alternativa, desi aici pot avea loc niste discutii -, dar si in cazul medicinei alopate. Un pacient care intra cu inima indoita de reusita intr-o operatie chirurgicala sau intr-un program de chimioterapie, va obtine intotdeauna mai putin sau aproape nimic, cu toate eforturile medicului sau. In cazul diferitelor ramuri ale medicinei traditionale, cu atat mai mult increderea pacientului este importanta.

Acupunctura nu are reactii adverse
– Vorbiti despre latura pozitiva pe care trebuie sa mizeze pacientul. Totusi, exista reactii averse? Exista maladii, afectiuni, stari ale pacientului in care nu este recomandat sa se intervina?

– Intr-o lume care functioneaza pe antagonii – ce e indicat si ce e contraindicat, in cazul acesta – pare mai greu de crezut ce am sa va spun. Dar, raspunsul este simplu: acupunctura nu prezinta reactii adverse. In cel mai rau caz, tratamentul poate sa nu aiba efect. Dar va rog sa retineti ca asta se intampla in cazul in care – din diferite motive – pacientul nu are incredere in aceasta terapie sau in terapeut ori in amandoi.

Dar asta inseamna pur si simplu ca el a batut la usa gresita si trebuie sa bata la usa altui cabinet, cel mai probabil unul de medicina alopata. Trebuie sa intelegeti ca medicina alopata si medicina traditionala nu sunt concurentiale. De multe ori, ele se sustin foarte bine una pe cealalta. Ganditi-va doar la asta: de cate ori medicul dv. curant v-a recomandat, pe langa o lista mai lunga sau mai scurta de medicamente, sa luati si un ceai sau un sirop din plante sau un unguent natural.

– Bun, nu exista reactii adverse. Dar… stiu eu, durere…? Uneori pacientul se teme de acupunctura pentru ca se teme de intepaturi. Asociaza acupunctura cu, hai sa zicem, injectiile pe care le facea cand era mic si se imbolnavea…
– Desi acele sunt ace – nu trebuie sa le asociem cu nimic dureros si, in orice caz, nu cu acul unei seringi. Pacientul nu trebuie sa se astepte la nimic neplacut, din punctul acesta de vedere. Acele de acupunctura „nu dor”. In general, medicina traditionala nu este invaziva, ea nu provoaca nimic rau in organism, iar stare de bine, starea de sanatate, se instaleaza treptat, fara socuri, fara durere. (…)

– Cat de mari sunt acele pe care le folositi? Cum arata ele si… poate sunt cititori care se vor intreba daca nu sangerezi la acest tratament sau daca nu va fi afectat un nerv?
– Mai intai sa eliminam temerea ca exista un risc real de accident, pe perioada terapiei. Eu practic de aproape doua decenii acesta specializare si nu am avut nici macar un caz de risc. Acele pentru acupunctura sunt ace speciale, dintr-un material special, nu exista riscuri in ce priveste folosirea lor. Eu folosesc ace medii, de 2-3 cm lungime si cu o grosime de 0,25 mm – daca voiati sa stiti caracteristicile lor tehnice. Nu exista nici risc de sangerare, nici de deteriorare a unui nerv pentru ca punctul de acupunctura, cel in care se infige acul, este de fapt un por cu caracteristici speciale. La o sedinta de acupunctura, eu folosesc in medie 10 ace.

Asupra energiei din corpul uman se poate interveni prin stimularea punctelor de acupunctura, localizate de-a lungul meridianelor energetice, meridiane care formeaza scheletul energetic. Aceasta energie inconjoara fiecare celula a corpului. Prin urmare, cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea oricarei afectiuni. Tratamentul cu acupunctura trebuie insotit de un tratament cu plante medicinale, intrucat acupunctura actioneaza pentru eliminarea blocajelor energetice minore sau majore si echilibrarea sistemului energetic, insa plantele medicinale actioneaza la nivel organic, pentru regenerarea tesuturilor si organelor afectate.

O sesiune de tratament cu terapii traditionale poate dura de la 11 minute la o ora sau mai mult, in functie de ce proceduri sunt necesare. Frecventa sesiunilor de tratament se stabileste in functie de complexitatea afectiunilor. In general, cel mai des, se aplica tratamentul de doua ori pe saptamana. Majoritatea pacientilor vin o data pe saptamana. Acele se pot introduce in orice zona a corpului, pentru ca punctele sunt distribuite pe toata suprafata corpului. In tratamentele folosite este aplicata acupunctura tibetana, care actioneaza in principal asupra centrilor energetici localizati in interiorul organelor.

Adauga un comentariu