Sanatate

Afte în cerul gurii: De ce apar și cum pot fi tratate?

Publicat: 15 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afte în cerul gurii De ce apar și cum pot fi tratate
Aftele sunt de mai multe tipuri: minore, majore și herpetiforme.

Aftele bucale sunt formațiuni dureroase, de culoare albă și înconjurate de zone roșiatice. Acestea apar, de obicei, pe limbă, însă pot fi găsite și în cerul gurii, pe obraji și pe buze.

Aftele bucale sau, în termeni medicali, ulcerațiile aftoase, nu sunt contagioase. Chiar și așa, ele pot provoca disconfort și dificultate la masticație sau vorbire. Se pare că aftele sunt unele dintre cele mai răspândite afecțiuni, care pot apărea la nivelul cavității bucale. Pe parcursul vieții, aproximativ 20% din populație se poate confrunta cu acest tip de leziune, la un moment dat.

Aftele sunt de mai multe tipuri: minore, majore și herpetiforme. Cele minore sunt ovale și nu depășesc un centimetru în diametru. Se vindecă în cel mult 14 zile și sunt frecvent întâlnite la bebeluși. Aftele majore sunt rotunde și au dimensiuni mai mari. Timpul de vindecare a acestora poate ajunge și până la 30-40 de zile și pot lăsa semne. Sunt întâlnite la persoane cu vârste de până la 20 de ani. Aftele herpetiforme sunt mai rar întâlnite. Ele se manifestă sub forma unui ulcer bucal, format dintr-un grup de ulceraţii mai mici, de la 10 până la 100 de astfel de leziuni. Se vindecă în aproximativ 15 zile, nu lasă semne și sunt frecvent întâlnite la persoanele vârstnice.

Aftă pe cerul gurii
Aftele sunt de mai multe tipuri: minore, majore și herpetiforme.

Afte în cerul gurii: De ce apar și cum se manifestă?

De cele mai multe ori, aftele bucale pot apărea din cauza periajului sau a spălatului excesiv pe dinți sau a mușcatului de obraz, în mod accidental. Alte cauze mai pot fi: intervențiile stomatologice, purtarea paratului dentar, pastele de dinți și apele de gură, care conțin lauril sulfat de sodiu, sensibilitatea la consumul de alimente precum ciocolată, cafea, ouă, căpşuni, brânza, nuci şi alte feluri de alimente acide.

De asemenea, și deficitul unor suplimente alimentare, precum vitamina B12, folatii, fierul sau zincul, alergiile la anumite bacterii, care se găsesc în mod obişnuit la nivelul gurii, prezenţa bacteriei numită Helicobacter pylori, responsabilă de apariţia ulcerului la stomac, anumite perioade ale ciclului menstrual, consumul de tutun, factorii genetici, și nivelul ridicat de stres mai pot consrtitui cauze, care duc la formarea de afte în cerul gurii și nu numai.

Important de menționat este că există și câteva boli care provoacă afte bucale. Printre acestea, se numără: boala Celiacă – intoleranţa la gluten, boli autoimune inflamatorii intestinale – boala Crohn şi colita ulcerativă, sindromul imunodeficienţei umane dobândite – HIV/ SIDA, boala Behcet – boala vasculitica cronică, alte boli care duc la slăbirea sistemului imunitar.

Aftele bucale se pot manifesta prin următoarele simptome: senzaţia de furnicături la nivelul gurii, limbii, buzelor;
senzaţia de durere la nivelul gurii, limbii, buzelor; senzaţia de usturime şi disconfort în timpul masticaţiei; senzaţia de usturime şi disconfort în timpul vorbirii.

Pentru că aftele bucale sunt deranjante, trebuie să știți cum să le tratați eficient. De aceea, în continuare v-am pregătit câteva remedii naturiste, care vă vor fi la îndemână, atunci când aftele nu vă vor da pace.

afte pe buză
Aftele bucale nu sunt contagioase.

Remedii naturiste pentru afte bucale

Pentru a scăpa rapid de afte, puteți folosi: ulei de cocos și miere, ceai de mușețel sau sare de mare și apă oxigenată.

Ulei de cocos și miere

Un remediu extrem de eficient împotriva aftelor bucale este cel realizat din amestecul uleiului de cocos cu mierea. Efectul calmant al acestuia se instalează imediat și vă veți întreba de ce nu l-ați încercat mai devreme. Amestecați o linguriță de miere cu o linguriță de ulei de cocos și aplicați rezultatul pe aftă. În acest fel se creează un strat protector, care va grăbi vindecarea leziunii. Dacă simțiți nevoia, clătiți gura după ce ați lăsat amestecul să acționeze cinci minute. Reaplicați tratamentul de două ori pe zi.

Ceai de mușețel

Mușețelul reduce inflamația și are proprietăți antiseptice. Înmuiați un pliculeț de ceai în apă caldă, timp de un minut. Apoi, aplicați pliculețul direct pe aftă și lăsați-l să acționeze circa cinci minute. Procedeul se repetă la nevoie.

Sare de mare și apă oxigentă

Dizolvați două linguri de sare de mare cu două de apă oxigentă într-un pahar cu apă călduță. Clătiți cu acest amestec cavitatea bucală. Repetați de două ori pe zi. Ambele ingrediente au proprietăți antiinflamatoare și antiseptice.

Pentru aftele bucale, la fel de eficiente sunt și tratamentele cu bicarbonat de sodiu.

aftă pe buză
Aftele bucale se tratează cu remedii naturiste.
Adauga un comentariu