Stiri si curiozitati

Am găsit o căpușă în casă! Iată ce măsuri trebuie să iei

Publicat: 28 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Am găsit o căpușă în casă Iată ce măsuri trebuie să iei
Odată ajunse pe corpul gazdă, căpușele migrează spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului.

Multe persoane se tem să spună: „Am găsit o căpușă în casă!”, deoarece se gândesc că ar putrea fi vorba despre o infestare cu căpușe. Dacă, totuși, vi s-a întâmplat să găsiți una pe podea sau pe haine, nu vă speriați. Urmați sfaturile prezentate în continuare și, cu siguranță, veți scăpa de micul parazit.

Căpușele sunt insecte parazite, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă, fie el om sau animal. Dacă nu sunt depistate, acestea pot rezista și câteva zile pe corpul gazdă, constituind factori de risc pentru boala Lyme și meningoencefalită. Din fericire, nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe nu transmit nicio boală.

Odată ajunse pe corpul gazdă, căpușele migrează spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului. Acestea își introduc capul sub piele și încep să se hrănească, iar mărimea lor crește pe măsură ce se hrănesc cu mai mult sânge. Adoră să atace animalele mici, dar și oamenii.

o căpușă pe un fir de iarbă
Căpușele sunt insecte parazite, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă, fie el om sau animal.

Am găsit o căpușă în casă! Iată ce este de făcut

Dacă ai găsit o căpușă în casă, nu te speria și nu o strivi. Căpușele sunt foarte rezistente și este posibil să nu moară. Astfel, riști să împrăștii infecția în toată casa. În schimb, încercă să iei căpușa cu ajutorul unui șervețel și să o arunci afară. Nimic mai simplu! Spală-te, apoi, foarte bine pe mâini și dezinfectează-te.

În cazul în care te-a mușcat, cel mai important este să mergi la medic sau la camera de gardă a unui spital (nu contează dacă este de copii sau de adulți). Îndepărtarea căpușei, cu instrumente speciale, este esențială pentru a te afla în afara oricărui pericol. Medicul îți poate prescrie un antibiotic, pentru a preveni apariția simptomelor ulterioare.

Dacă nu ai posibilitatea să ajungi, cât mai repede, la medic, îndepărtează imediat căpușa cu ajutorul unei pensete, prin tracțiune ușoară și continuă. Pentru a nu lăsa bucăți din gura căpușei în piele, aplică penseta cât mai aproape de piele. Evită să zdrobești capul căpușei și arunc-o imediat ce ai extras-o. Ideal ar fi să îți protejezi mâinile cu mănuși sau cu tifon.

După ce ai scos căpușa, spală zona cu apă și săpun și dezinfecteaz-o. Nu irita căpușa folosind substanțe precum gazul, acetona, petrolul sau amoniacul, deoarece poți crește riscul de infecție.

o căpușă pe un băț de urechi
Dacă nu ai posibilitatea să ajungi, cât mai repede, la medic, îndepărtează imediat căpușa cu ajutorul unei pensete, prin tracțiune ușoară și continuă.

Cum previi mușcătura de căpușă?

Atunci când ieși din casă, folosește un produs repelent împotriva căpușelor. Acesta se găsește sub formă de cremă sau de spray și este simplu de aplicat. Ia-l cu tine de fiecare dată când te plimbi prin parc sau mergi la un grătar în pădure.

De asemenea, dacă mergi în camping cu familia, aplică un strat de permetrină pe încălțări, pe corturi, pe obiectele folosite și chiar și pe haine. Permetrina este o substanță insecticidă, care ucide căpușele, dar și alte insecte.

Nu uita să îți verifici animalele de companie. Cei mai expuși mușcăturilor de căpușe sunt câinii, astfel că ar trebui să îi verifici cu regularitate.

Foarte important este să îți acoperi pielea. Atunci când petreci timp în pădure sau la munte, în locuri pline de vegetație, poartă haine cât mai lungi și, preferabil, din bumbac sau in. Mai mult, alege ca hainele pe care le porți să fie în nuanțe deschise, pentru a identifica, mai ușor, căpușele care se cațără pe ele.

o căpușă pe piele
Cei mai expuși mușcăturilor de căpușe sunt câinii, astfel că ar trebui să îi verifici cu regularitate.
Adauga un comentariu