Sfatul medicului

Ce este dermatita iritativa de contact

Publicat: 18 mart. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este dermatita iritativa de contact
7

Dermatita iritativa de contact, cel mai frecvent intalnit tip de dermatita, reprezinta o reactie inflamatorie non-alergica provocata de actiunea directa a unui factor iritant asupra pielii.

Spre deosebire de dermatita alergica de contact, care apare la 48-72 ore dupa expunerea la un alergen, simptomele dermatitei iritante pot aparea chiar si in cateva ore, daca a avut loc expunerea la un iritant puternic. Mainile reprezinta locul cel mai frecvent in care poate fi observata dermatita iritanta de contact, desi orice suprafata a corpului poate fi afectata, inclusiv organele genitale.

Care sunt cauzele

Dermatita iritanta de contact este cauzata de contactul direct cu o substanta care irita pielea.  Substantele iritante sunt cele care pot provoca inflamatii oricarei persoane daca se afla in contact suficient de mult timp cu pielea, suficient de des si intr-o concentratie suficient de puternica.

Printre aceste substante se numara, surprinzator, apa, tinutul mainilor in apa pentru perioade lungi de timp fiind una dintre cele mai comune cauze ale dermatitei iritante, mai ales daca apa este dura sau contine o concentratie mare de clor. Detergentii (detergenti lichizi de spalat, sapunuri, agenti de albire etc.), solventii (cum ar fi benzina), uleiurile si alte substante chimice utilizate in diferite locuri de munca sau anumite plante (de exemplu, Ranunculus, anemone, Clematis, spanz, iperite) pot fi cauze ale dermatitei iritante de contact.

Te mananca pielea? Ce boli anunta acest simptom?

Cum se manifesta

Afectiunea se manifesta prin roseata, arsura, usturime, uneori descuamare a pielii sau aparitia de crapaturi. Leziunile pot avea o culoare de la roz la rosu, iar in cazurile acute, zona afectata poate prezenta o delimitare clara, ce corespunde ariei de expunere la substanta iritanta.

Dermatita iritanta de contact poate izbucni rapid, ca urmare a expunerii la un iritant puternic, dar se poate dezvolta, de asemenea, in urma expunerilor repetate la substante iritante mai slabe. Spre exemplu, un astfel de episod ar putea fi provocat de un detergent folosit in mod regulat la spalat de vase. Simptomele vor aparea doar pe zonele de piele expuse la iritant.

Dermatita de contact iritanta poate afecta orice persoana expusa suficient de mult timp la un agent iritant, dar cei care se confrunta cu dermatita atopica sunt deosebit de sensibili in acest sens. Daca se cunoaste substanta care provoaca aparitia de eruptii cutanate, este recomandata evitarea contactului cu aceasta.

Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatologie si venerologie
Clinica Hebra Dermatologie

sursa: ziare.com 

Adauga un comentariu