Sanatate

Ce înseamnă o menstruație regulată? Află care este durata normală a unui ciclu menstrual – VIDEO

Publicat: 15 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă o menstruație regulată Află care este durata normală a unui ciclu menstrual - VIDEO
Menstruația reprezintă sângerarea vaginală normală, care își face apariția în fiecare lună, ca dovadă a faptului că organismul este pregătit să susțină o sarcină.

Multe femei se întreabă ce înseamnă o menstruație regulată. Tocmai de aceea, dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică-ginecologie, a venit în emisiunea BZI LIVE și a discutat despre durata normală a unui ciclul menstrual și modul în care acesta se produce.

Menstruația reprezintă sângerarea vaginală normală, care își face apariția în fiecare lună, ca dovadă a faptului că organismul este pregătit să susțină o sarcină. În cazul în care sarcina nu apare, în timpul menstruației este eliminată mucoasa uterină. Sângele menstrual eliminat lunar este alcătuit din sânge, dar și din țesut din interiorul uterului. Procesul durează, de regulă, între 3 și 7 zile și se manifestă prin: dureri sau crampe abdominale ori pelvine, senzație de sâni umflați și tari, dureri de spate în zona lombară, pofte alimentare, oboseală, cefalee ori iritabilitate.

Ce înseamnă o menstruație regulată? Dr. Raluca Mogoș: „Ce este mai puțin sau trece de 35 de zile, deja poate pune probleme”

Puțină lume știe că ciclul menstrual poate fi împărțit în trei faze, și anume: faza foliculară, faza ovulatorie și faza luteală. Fiecare fază poate varia ca și durată de la o femeie la alta, dar și de la un ciclu la altul. Astfel, durata unui ciclu menstrual este între 21 și 35 de zile, doar 10 – 15% dintre femei bucurându-se de exact 28 de zile. Prima zi a ciclului menstrual este considerată prima zi a menstruației, a sângerării propriu-zise.

„Ciclul regulat este între 21 sau 25 de zile și 35 de zile. Ce este mai puțin sau trece de 35 de zile, deja poate pune probleme. În prima fază, se descarcă hipofiza, deci glanda pituitară va descărca FSH și atunci se va secreta estrogen, estradiol, care prin aromatază se va traduce în estrogen la nivel ovarian și atunci foliculii, care sunt pe ovare și pe care doamnele le numesc chisturi, deci sunt absolut fiziologici și este fiziologic ca ei să crească. De obicei, unul crește mai mult, iar ceilalți, rămânând în urmă, vor muri. Cumva este ca în viață, e ca o junglă, cine este mai puternic, supraviețuiește și înflorește.”, a declarat dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică-ginecologie, pentru BZI LIVE.

Dr. Raluca Mogoș, despre faza ovulatorie: „Există o gleră cervicală care apare, ca un albuș de ou”

Faza ovulatorie debutează cu o eliberare de LH sub influența estrogenilor. Astfel, la 16-32 ore de la începutul vârfului de LH se eliberează ovulul din foliculul matur (ovulaţie), care este, mai apoi, captat de trompa uterină. În cazul în care, în 24 de ore nu are loc fecundarea ovulului de către un spermatozoid, acesta se dezintegrează la nivelul trompei uterine. În schimb, dacă are loc fecundarea ovulului, procesul de dezvoltare sau embriogeneza începe numaidecât.

„Atunci, foliculul respectiv va fi alimentat cu estrogen, împreună cu endometrul (mucoasa uterină, cavitatea uterină) și ele, practic, sunt pregătite pentru o eventuală sarcină, pentru că, dintotdeauna, femeia a fost făcută să procreeze. Și în momentul în care estrogenul crește și are o fază de creștere constantă, undeva până în ziua 6 – 7 de ciclu menstrual și după aia are o perioadă de platou, dar foliculul respectiv trebuie să ajungă undeva la 20 – 22 de milimetri, ca să poată să dea semnal către hipofiză că este pregătit să ovuleze.

Și atunci hipofiza va descărca LH și în prezența LH-ului, care spre deosebire de estrogen și a FSH-ului, care se descarcă constant, LH-ul se descarcă în picuri. Și atunci, în perioada ovulatorie, LH-ul va fi crescut și acel folicul se va rupe, de unde vin și durerile. Ca să știe doamnele despre ce este vorba când sunt în perioada ovulatorie, există gleră care apare, o gleră cervicală, incoloră, ca un albuș de ou. Ea face mai ușoară trecerea spermatozoizilor către trompă, pentru că acolo se produce concepția.”, a mai spus medicul Raluca Mogoș.

Adauga un comentariu