Eveniment-Social

Ce salarii vor primi angajații din învățământul ieșean, începând cu 1 ianuarie 2024. Iată lista cu sumele pe care le vor încasa cadrele didactice – FOTO

Publicat: 29 dec. 2023
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Ce salarii vor primi angajații din învățământul ieșean începând cu 1 ianuarie 2024. Iată lista cu sumele pe care le vor încasa cadrele didactice - FOTO
Salarii mai mari cu 250 de lei pentru profesorii debutanți

Salarii mai mari pentru angajații din învățământul ieșean, începând cu 1 ianuarie 2024. Conform proiectului de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic, cât și în cel preuniversitar. Acestea au fost calculate după fiecare funcție, vechime și grad didactic.

Salarii mai mari cu 250 de lei pentru profesorii debutanți

Astfel, pentru funcția de director școlar creșterea salarială este de 30 la sută, pentru inspectori, de la 1 ianuarie 2024, este stabilită o creștere salarială între 26 și 28 la sută. Profesorii debutanți vor primi mai mult cu 11 la sută, salariul personalului auxiliar se va mări cu 8 la sută, iar pentru cel administrativ este o creștere de 250 lei.

Spre exemplu, pentru un profesor debutant salariul va fi crescut de la 3.300 la 3.550 de lei. Astfel această creștere salarială este de 250 de lei la salariul net. Brutul actual este de 5.389 de lei și va ajunge la 6.080 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Salariile din grilele respective sunt cele de bază, adică salarii brute, calculate pentru gradația zero. Spre exemplu, pentru funcția de rector, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru profesor universitar gradul I salariul de baza va fi reprezentat de 18.222 de lei, iar pentru profesor universitar gradul II salariul de baza va fi de 20.888 de lei. De la 1 iunie 2024, pentru funcția de rector, profesor gradul I, salariul de baza va fi de 19.146 de lei, iar pentru profesor gradul II, aceasta va fi de 21.887. Astfel, creșterea este de aproximativ 950 de lei.

Cele mai mari creșteri salariale sunt pentru funcțiile administrative din învățământ

Grilele din proiect le înlocuiesc pe cele care au fost aprobate în ultima zi a grevei generale din iunie 2023, iar aceste măriri se vor face în două tranșe. Mai exact, de pe data de 1 ianuarie 2024 va avea loc o creștere de 13 la sută, iar de pe data de 1 iunie 2024 va urma o creștere de 7 la sută. Acestea au fost adoptate joi, 28 decembrie 2023.

După negocierile care au avut loc în timpul grevei, s-a hotărât să se plece de la un principiu, anume ca salariul debutantului din învățământ să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Astfel, majorările vor porni de la salariile primite de debutanți, care ar urma să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Astfel, conform proiectului de ordonanță de urgență care stabilește salariile angajaților din învățământ, pentru personalul auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare și pentru cei care au calitatea de personal didactic auxiliar se majorează cu 8 la sută față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12 la sută începând cu salariile aferente lunii iunie 2024, față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

Salariile de bază pentru personalul administrativ, nedidactic, din sistemul național de învățământ, se majorează, începând cu dată de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația zero de vechime în muncă, din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024, față de nivelul salariilor de bază la gradația zero de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

Comentarii
  • Scrieti prostii. Salariile cadrelor auxiliare se maresc cu 4% in ianuarie fsra de cel din decembrie si cu 4% in iunie fara de cel din decembrie 2023. O bataie de joc, bine ca au avut grija de ei

  • Salariile sunt corelate cu criteriile de performanta scolara, imediata & termen lung, ale elevilor?…. Fara KPI, e cam „varza” totul… Fostilor ideologi le-a cam venit apusul, in era informatiei… Respect pentru valori, dar sunt si multi sarlatani/ sarlatane, mai nou, cu doctorate…

  • Daca in invatamant am avea salarii ca in justitie, atunci poti sa ceri performanta. Chiar si dupa aceste mariri salariale domeniul educational tot nu este atactiv pentru un absolvent de studii superioare bine pregatit. Acum in sistemul educational vin din ce in ce mai putini oameni bine pregatiti. Aceasa marire salariala este o mare minciuna. Un salariat la Kaufland, cu tot respectul pentru munca sa, tot are un salariu mai mare decat majoritatea cadrelor didactice din invatamant. In asemena conditii performanta didactica va fi din cw in ce mai mica. Dar daca asta se doreste, atunci asta vom avea. Adica vom fi o tara inapoiata cu un grad mare de analfabetism functional. Tara ne vrea prosti.

  • Profesor titular de 19 ani. Salariu inainte de aceasta marire: 3700 lei. Facultate de 4 ani, cu modul psiho-pedagogic timp de 3 ani de facultate si practica pedagogica 56 de ore pe specializare(am dubla specializare). Multumesc statului roman, care ma recompenseaza superb dupa ce mi-au inghetat mainile pe pix intr-o vreme in care faceam cursuri in corpul F din Fundatie, vis-a-vis de BCU. Anii 2000, cladire neincalzita iarna sau doar dezmortite caloriferele, ierni clasice cu -15/-20 de grade.

  • Bobita , vacante ,meditatii. cadouri etc astea nu le pui? faptul ca ti au inghetat labutele pe pix nu e criteriu de marire salariala.

Adauga un comentariu