Stiri si curiozitati

Ce trebuie să știi dacă vrei să crești găini japoneze. Mătasea japoneză este prietenoasă și produce ouă foarte gustoase

Publicat: 04 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să știi dacă vrei să crești găini japoneze. Mătasea japoneză este prietenoasă și produce ouă foarte gustoase
Cu siguranță sunt neobișnuite printre rasele de găini datorită aspectului lor ciudat, abilităților materne pronunțate, dar și pentru că sunt foarte prietenoase

Găinile japoneze de rasa Mătase japoneză mai sunt numite și “ghemotoace de puf”, “extratereștri dintr-o altă lume”, “ursuleți de plus” și multe alte lucruri. Cu siguranță sunt neobișnuite printre rasele de găini datorită aspectului lor ciudat, abilităților materne pronunțate, dar și pentru că sunt foarte prietenoase, aspecte care contribuie la popularitatea în creștere a acestei rase.

Cum să identifici găinile japoneze de rasă

Nu există nicio îndoială că găinile Mătase japoneză este o rasă foarte veche, probabil de origine chineză. Unii cred că aceastea datează încă din dinastia Han chineză, cu peste 200 de ani înainte de Hristos. Numele chinezesc a acestora este wu-gu-ji – adică găină cu oase negre. Dovezile accumulate indică puternic spre China ca țară de origine, dar acest lucru nu poate fi declarat cu o certitudine absolută. Acestea au fost menționate pentru prima dată de Marco Polo între anii 1290 și 1300 după călătoria sa remarcabilă prin Europa și Orientul Îndepărtat. Următoarea mențiune pe care o avem este din Italia, când în anul 1598, Aldrovandi a vorbit despre o găină care are „blana ca o pisică neagră”. Atunci când găinile japoneze au fost prezentate pentru prima dată publicului european, se spunea că sunt rodul unei încrucișări între un pui și un iepure – un lucru destul de verosimil în anii 1800! Mulți vânzători fără scrupule au vândut aceste pasări de curte unor oameni creduli și curioși, acestea fiind prezentate ca fiind „mamifere păsări”.

Capul ar trebui să fie pufos, arătând oarecum ca un pompon. Dacă se întâmplă să aibă și creastă, aceasta ar trebui să arate ca o „nucă”, având un aspect aproape circular, iar culoarea ar trebui să fie asemantoare cu cea a murelor, sau oricum o nuanță închisa. Aceastea au lobii urechilor de culoare turcoaz-albastru în formă ovală. Ciocul lor este scurt, destul de lat la bază, ar trebui să fie de culoare gri/albastru. Ochii sunt negri. În ceea ce privește corpul, acesta trebuie să fie lat și robust, spatele scurt și pieptul proeminent. Au 5 degete de la picioare în loc de cele 4 găsite la găinile obișnuite. Cele două degete exterioare ar trebui să fie cu pene. Picioarele sunt scurte și late, de culoare gri. Penajul acestora arată ca partea abdominală a găinilor normale. Culorile acceptate sunt albastru, negru, alb, gri, și potârnichiu. Există mai multe alte culori disponibile, cum ar fi lavandă, galben și roșu, dar nu sunt încă acceptate ca standard de rasă.

Cum se reproduc și cum trebuie îngrijite

Găinile japoneze produc aproximativ 3 ouă pe săptămână, ouăle sunt de culoare crem și sunt de dimensiuni mici spre mijlocii. Mulți oameni le cresc special pentru ouă. Această rasă acceptă, de obicei, toate ouăle (inclusiv cele de rața) depuse sub ea. Sub tot acel puf, această rasă are pielea și oasele negre. Din păcate, asta le face o delicatesă în anumite părți ale Orientului Îndepărtat. Carnea este folosită și în medicina chineză, deoarece conține de două ori mai multă carnitină decât altă carne de pui. Carnitina are proprietăți anti-îmbătrânire, conform teoriilor. În ceea ce privește temperamentul, aceste “mătăsoase” sunt cunoscute a fi calme, prietenoase și docile, chiar și cocoșii. Această docilitate le poate determina să fie intimidate de alți membri mai agresivi ai turmei. Se adaptează mai bine atunci când sunt plasate împreună cu alte rase de natură similară, cum ar fi găina poloneză.

“Mătăsoasele” aduc întotdeauna zâmbetul pe fețele oamenilor, și este cea mai recomandată găină de crescut dacă aveți copii. Sunt drăgălașe și tolerante, le place să stea în poală și chiar se bucură de îmbrățișări. Această pasăre „ciudată” și ușor neobișnuită va mulțumi cu siguranță pe toată lumea! Găinile de Mătase japoneză sunt destul de robuste și trăiesc de obicei 7-9 ani. Se vor simți confortabil în izolare, dar ar prefera să trăiască în aer liber. Zona în care se hrănesc ar trebui să fie una sigură deoarece nu pot zbura pentru a scăpa de prădători, fiind cunoscute ca fiind grozave animale de companie și păsări „ornamentale”. În ciuda penelor lor moi, acestea tolerează frigul destul de bine, însă nu se întâmplă la fel și cu umiditatea. Dacă temperaturile sunt foarte scăzute iarna, nu le-ar strica puțină căldură suplimentară. Dacă locuiți într-o zonă umedă și noroioasă, ar trebui să țineți seama de faptul că aceste condiții chiar nu se potrivesc acestor găini din cauza penajului lor. Însă dacă vi le doriți neapărat, vă trebui să le păstrați curate și uscate.

Din cauză că nu au pene obișnuite, grele și care să se unească între ele, capacitatea de zbura devine imposibilă. De asemenea, aceasta mai înseamnă și că penajul nu este impermeabil, iar o astfel de găină umedă este o priveliște jalnică. Dacă se udă mai tare, acestea trebuie să fie uscate cu prosopul. Aparent, Mătasea japoneza este destul de sensibilă la boala Marek, dar bineînțeles că vă puteți vaccina păsările. Deoarece aceste găini japoneze sunt foarte pufoase, ele pot fi o țintă pentru acarieni și păduchi, astfel că este recomandată diligența constantă pentru aceste mici ghemotoace de puf. De asemenea, poate fi necesar să tăiați penele din jurul ochilor pentru a le ajuta să vadă puțin mai bine. Ocazional, scamele de pe partea din spate trebuie tăiate din motive de igienă și reproducere.

Adauga un comentariu