Titlurile zilei

Comună din Iași, vândută pe bucăți, cu 2 lei/mp, la cererea unui constructor! Primarul PNL, despre evaluatorul preferat de DIICOT: „Prețul este din alt film” – FOTO

Publicat: 17 nov. 2023
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Comună din Iași vândută pe bucăți cu 2 leimp la cererea unui constructor Primarul PNL despre evaluatorul preferat de DIICOT Prețul este din alt film - FOTO
Primarul Grigore Corciovă nu mai știe cum să scape de datoria invocată de firma de construcții

Terenurile din proprietatea Primăriei Schitu Duca, județul Iași, vor fi vândute la licitație prin intermediul executorilor judecătorești. Procedura va fi organizată la începutul lunii decembrie 2023. Autoritatea locală este executată din cauza unor penalități rezultate în urma unui contract de lucrări semnat cu firma de construcții. Primarul vrea să conteste raportul de evaluare, considerând că prețul de 2 lei/mp este prea mic pentru cele 32 de hectare vizate. Evaluatorul este un colaborator mai vechi al DIICOT

Primăria comunei Schitu Duca, județul Iași, are probleme serioase din cauza unor plăți neonorate către constructori, cu o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei, în 2022, aproape 50 de milioane de euro. Deși primăria din localitate a contestat executarea silită, firma de construcții nu crede în lacrimi și a demarat procedurile de recuperare a creanțelor. Astfel, instituția riscă să piardă zeci de hectare de pășune și arabil pentru că nu a fost gestionat bugetul local astfel încât să acopere toate cheltuielile. Pe data de 08.12.2023 va avea loc prima licitație pentru valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul localității.

„Invităm pe toți cei care vor să cumpere imobilele să se prezinte la termenul de vânzare și până la acest termen, să depună oferte de cumpărare. Somăm pe această cale pe toți cei care pretind vreun drept asupra imobilelor, să anunțe executorul judecătoresc înainte de data stabilită pentru vânzare, după care nu li se vor lua în considerație obiecțiunile. Plata debitului de către debitoare, până la termenul de vânzare, duce la sistarea vânzării imobilelor, percepându-se cheltuieli de urmărire ce cad în sarcina debitoarei”, se arată în anunțul executorului judecătoresc Cezar Andrei.

Patru loturi de teren din Schitu Duca sunt scoase la vânzare

Pe lista bunurilor ce urmează să fie valorificate la data amintită, începând cu ora 10.00, se află 17.467 mp – arabil (30.042 lei), 228.362 mp –  arabil (490.978 lei), 79.751 mp – pășune – (112.449 lei), 2.000 mp – pășune – (2.620 lei). Prețul total de pornire a licitației este de 636.089 de lei pentru cele aproape 32 de hectare. Totul a pornit în 2019, când primar era Mihai Mihalache.

În acel an au fost semnate 3 contracte cu firma de construcții, pentru modernizare DC 53 (DN 24 – Canton silvic Popuțoaia) – 2.377.284 lei, modernizare strada principală Poieni – 1.582.250 lei, modernizare strada Mănăstirii (DN24 Poiana – Slobozia). După alegerile din 2020, a ajuns primar liberalul Grigore Corciovă. Lucrările trebuiau executate până în primăvara anului 2023, numai că firma de construcții le-a finalizat mult mai repede. Noul primar s-a trezit că trebuie să plătească lucrările, neavând banii alocați în buget.

Până la urmă, a achitat în 2022, dar între timp s-au acumulat penalități de aproape 1,8 milioane de lei. A încercat să scape de penalități, dar noul primar nu a avut succes în instanță. Acum, riscă să rămână fără terenurile localității, aflate în apropierea satului Poieni.

Primarul Grigore Corciovă nu este de acord cu prețul stabilit de evaluator

Conform raportului de evaluare întocmit de expertul Liliean Lazăr, un metru pătrat ar costa 1,9 lei în extravilanul comunei Schitu Ducu. Acest raport l-a nemulțumit pe primarul comunei. Liberalul susține că prețul este mult mai mare, ajunge la 5 euro/mp în extravilanul localității și 15 euro/mp în intravilan.

„Zilele astea am fost plecat la București. Am discutat cu cei de la firma de construcții, în urmă cu 3 săptămâni, cu directorul financiar și juristul lor. Ar fi două soluții: o hotărâre de guvern pentru acoperirea sumelor sau o compensare între Ministerul Finanțelor și firma de construcții. Eu aștept din zi în zi, dar nu am nicio garanție. Ca să plătesc acele lucrări finalizate mult mai repede am fost nevoit să fac un împrumut prin Trezorerie, dar au rămas penalitățile. Am discutat cu avocatul acum câteva zile și vom contesta raportul de evaluare.

E imposibil să pui 2 lei pe metru pătrat când e 5 euro în zonă. Nu-mi permit să pierd terenurile. Acolo voiam să facem un parc cu panouri fotovoltaice, dar Delgaz nu are capacitate de a descărca în zonă. Cert este că prețul este din alt film, nu poți să pui 2 lei”, a declarat liberalul Grigore Corciovă.

În acest moment, conturile primăriei sunt blocate, nu pot fi realizate investiții din bugetul local.

Expertul Liliean Lazăr: „Cumpără teren în Olanda?”

Reporterii BZI l-au contactat pe expertul Liliean Lazăr, care a precizat că evaluarea a fost realizată în funcție de prețurile existente în comuna Schitu Duca, privind vânzarea de terenuri. În ceea ce privește prețul lansat de primar, varianta asta i se pare absurdă. Mai mult, este dispus să fie confruntat și cu altă opinie.

„Ca expert de peste 25 de ani, am emis o opinie pe prețul de piață. Evaluarea se face în funcție de ofertele depuse la primărie, nu găsim alte prețuri. Nu pot să comentez declarația primarului. Raportul poate fi contestat, poate fi solicitat alt raport de expertiză. Este o opinie despre valoare. Dacă acest raport nu ar fi bun, Doamne, iartă-mă, se poate întocmi o altă lucrare. La 5 euro ar însemna 50.000 de euro pe hectar. Se cumpără teren în Olanda?”, a explicat expertul Liliean Lazăr.

Terenurile comunei Schitu Duca sunt scoase la vânzare, dar, conform actualei evaluări, în caz de valorificare, datoria către firma de construcții nu va fi acoperită.

Cine este expertul?

Expertul judiciar Liliean Lazăr a fost implicat în dosarul instrumentat de DIICOT, de corupție, ce viza un proiect imobiliar din zona centrală. A trebuit să afle prejudiciul în acest caz. Primarul Mihai Chirica chiar a fost plasat sub control judiciar, dar măsura a fost contestată și a avut câștig de cauză. La începutul anului 2022, DIICOT apelează la expertul judiciar.

La câteva luni de la colaborarea cu DIICOT, în august, Alexandru George Lazăr, fiul expertului, participă la un concurs organizat de Primăria Iași pentru funcția de inspector la Serviciul GIS-Cadastru, aflat în subordinea Direcției Arhitectură și Urbanism, condusă de Alexandru Mustiață, care este anchetat de DIICOT. A trecut de proba scrisă și de interviu. Din luna august până în luna noiembrie, Lazăr – tatăl și Lazăr – fiul s-au aflat în conflict de interese.

În timp ce Liliean Lazăr verifica actele emise de Primăria Iași, Alexandru Lazăr se ducea liniștit la serviciu și zâmbea șefilor verificați de propriul tată. Revenind la licitația pentru vânzarea terenurilor din comuna Schitu Duca, dacă la procedură nu se vor prezenta ofertanți, va fi reluată cu un preț de pornire diminuat cu 25 la sută.

Comentarii
Adauga un comentariu