Plante medicinale

Cornul secarei. Indicatii terapeutice

Publicat: 12 aug. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cornul secarei. Indicatii terapeutice
7

Denumire stiintifica: Claviceps purpurea.
Denumire populara: pintenul secarei.

Cornul secarei este o ciuperca ce se dezvolta in ovarul diferitelor graminee si, mai ales, dupa cum ii spune si numele, pe spicele (florile) de secara. Aceasta dezvoltare a ciupercii provoaca o boala a spicului. Prin urmare, pe spic apar niste diformitati tari, de culoare brun-negricioasa sau violaceu-negricioasa, niste saculeti alungiti numiti scleroti.

Cornul secarei apare in culturi aflate in preajma padurilor, precum si in zone cu umiditate peste medie, fiind utilizat in numeroase terapii medicinale, dar si in industria farmaceutica. Cornul secarei este toxic. In terapii, cornul secarei se utilizeaza in totalitate, preparandu-se sub forma de pulbere si extracte.

Substante active importante: ergotoxina, ergotamina, ergometrina, histamina, colina, acetilcolina, amine, alcamine, compusi azotati, ulei gras. Cornul secarei este o bogata surse de alcaloizi si, din acest motiv, datorita nevoilor farmaceutice mari, se formeaza culturi de secara infestate intentionat cu aceasta ciuperca.

Indicatii terapeutice
Preparatele din corn de secara actioneaza asupra organelor si tesuturilor interne, mai exact spus asupra arterelor, bronhiilor, stomacului, uterului. Rolul principal al acestor preparate este acela de vasoconstrictor.

Preparatele de cornul secarei au utilizari importante in ginecologie si obstetrica. Se folosesc, cu succes, si in hipertiroidii, distonii neuro-vegetative, tahicardii, migrene. Efecte pozitive ale cornului secarei s-au inregistrat si in unele afectiuni canceroase, hipertensiune arteriala, frigiditate, impotenta sexuala, tulburari circulatorii.

Au fost inventariate nu mai putin de 22 de afectiuni in care preparatele de cornul secarei au influente benefice. In prezent, extractele de cornul secarei intra in compozitia multor medicamente (DH-Ergotoxin, Cofedoi, Distonocalm si altele). Intoxicatiile cu cornul secarei duc la o afectiune grava care se numeste ergotism.

Adauga un comentariu