Local

Cum luptăm cu frica de cutremur? Psihologul Irina Mitrea: „Trebuie să fim atenți, informați și gata să facem lucruri folositoare”

Publicat: 10 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum luptăm cu frica de cutremur Psihologul Irina Mitrea Trebuie să fim atenți informați și gata să facem lucruri folositoare
Deoarece cutremurul este o situație de criză, psihologii ne recomandă să ne păstrăm calmul și ne explică cum putem face asta

Frica de cutremur este un sentiment real care îi poate afecta atât pe copii, cât și pe adulți. Deoarece cutremurul este o situație de criză, psihologii ne recomandă să ne păstrăm calmul și ne explică cum putem face asta

Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineață, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Epicentrul seismelor de suprafață a fost în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria. Au trecut patru zile de la cutremurul devastator din Turcia și Siria, iar numărul morților depășește 17.000 de persoane. Autoritățile au precizat că numărul persoane decedate ar putea atinge 20.000, după ce de sub dărâmături vor fi scoase toate corpurile neînsuflețite.

Până în acest moment, se pare că niciun român nu s-a stins în urma cutremurului din Turcia. România este o țară cu risc seismic ridicat, dar țările cu cel mai ridicat risc seismic la nivel european sunt Italia, Grecia și Turcia. În ultimul secol, la noi în țară s-au înregistrat 13 seisme majore, care au afectat peste 400.000 de oameni și s-au soldat cu mai bine de 2.000 de victime.

imagini cutremur Turcia
Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineață, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Epicentrul seismelor de suprafață a fost în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria

Psihologul Irina Mitrea explică cum putem gestiona frica de cutremur

 imagini cutremur Turcia
Au trecut patru zile de la cutremurul devastator din Turcia și Siria, iar numărul morților depășește 17.000 de persoane

Irina Mitrea, psiholog principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, este de părere că în cazul producerii unui cutremur trebuie să ne păstrăm calmul și să încercăm să ne controlăm frica. Pentru ca teama de cutremur să fie mai ușor de gestionat, este important să știm cum se ne protejăm pe noi și pe cei dragi în cazul producerii unui asemenea cataclism.

„Cutremurul reprezintă o situație de criză. În situațiile de criză este important să nu ne pierdem controlul. E bine să recunoaștem că ne este frică, dar să nu ducem această frică la nivel paroxistic. Să nu ne creăm un scenariu irațional. Trebuie să controlăm ceea ce trăim în interiorul nostru.

Este foarte important să ne păstram calmul. Este benefic în astfel de situații să facem câteva exerciții de respirație. Ne putem simți mai bine dacă știm ce avem de făcut în situații-limită. În cazul unui cutremur, să știm unde ne putem adăposti, care sunt cele mai sigure locuri, ce putem să facem astfel încât să ne protejăm pe noi și pe ceilalți.

Toate aceste informații ne pot ajuta să ne creăm un plan eficient, iar în situația unui cutremur ne vom concentra pe lucruri concrete, nu pe frică. Un alt lucru pe care este important să nu-l facem este să nu generalizăm. Trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce poate veni, dar să nu ne raportăm întreaga existență la un singur eveniment. Sunt multe riscuri cu care jonglăm în fiecare zi.

Trebuie să fim atenți, informați și gata să facem lucruri folositoare. Frica ajută la autoconservare, la protecție. Ea devine dăunătoare doar atunci când este exagerată și generalizată”, a declarat Irina Mitrea, psiholog în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

imagini cutremur Turcia
Pentru ca teama de cutremur să fie mai ușor de gestionat, este important să știm cum se ne protejăm pe noi și pe cei dragi în cazul producerii unui asemenea cataclism

Irina Mitrea: „În momentul când acest pământ se mișcă pe neașteptate, se anulează sentimentul de siguranță”

imagini cutremur Turcia
Psihologul Irina Mitrea explică de ce și persoanele care nu au trecut printr-un cutremur major simt totuși o teamă inexplicabilă în legătură cu producerea unui seism

Psihologul Irina Mitrea explică de ce și persoanele care nu au trecut printr-un cutremur major simt totuși o teamă inexplicabilă în legătură cu producerea unui seism. În cazul fiecărei persoane, pământul de sub picioare este asociat cu ideea de stabilitate, de aceea, când acesta se mișcă, avem tendința de a intra în panică.

„Și persoanele care nu au trecut printr-un cutremur major se pot teme de unul. De ce? În primul rând, pentru că ele trăiesc o situație pe care nu o pot controla, iar orice este în afara ariei noastre de control produce teamă. În al doilea rând, pământul este asociat cu ideea de stabilitate și echilibru. În momentul când acest pământ se mișcă pe neașteptate, se anulează sentimentul de siguranță”, a adăugat psihologul Irina Mitrea.

În edițiile trecute, reporterii BZI au prezentat mărturisirile Danielei Munteanu, o tânără originară din Iași care în prezent locuiește în Istanbul. Deși seismul nu i-a afectat pe locuitorii Istanbulului, Daniela trăiește cu teama că în orice moment s-ar putea ca un cutremur să se producă și în această zonă a Turciei.

Adauga un comentariu