Local

Cum puteti afla daca suferiti de astm bronsic

Publicat: 14 apr. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum puteti afla daca suferiti de astm bronsic
1

Astmul bronsic este o boala pulmonara cronica, care poate aparea fie in copilarie, fie la varsta adulta, si care poate avea mai multe cauze:

Cauze alergice. Sunt diferite substante continute in anumite alimente, in mediul inconjurator. Acest tip de astm apare, de regula, la varsta copilariei.

Cauze infectioase. Astmul care apare la varsta adulta este, de regula, cauzat de boli infectioase bronho-pulmonare repetate. De cele mai multe ori insa, aceasta separare este artificiala, mecanismul de aparitie a astmului bronsic fiind mixt. De exemplu, o criza de astm de cauza alergica poate fi declansata de o infectie pulmonara obisnuita.

Pentru a diagnostica astmul, medicul are nevoie de informatii medicale multiple:

istoricul medical al familiei, in ceea ce priveste astmul, diferite alergii, boli de piele (eczeme) sau alte boli de plamani;

simptomele respiratorii care apar in conditii obisnuite si in conditii de criza: el va fi interesat de orice problema de respiratie pe care ai fi putut-o avea; este important sa descrieti simptomele in detaliu (tuse, respiratie suieratoare, respiratie scurta, presiune in piept), incluzand si alte detalii (cand si cat de des apareau acestea);

medicul va face si o examinare fizica si va asculta inima si plamanii.

Sunt multe teste pe care medicul le poate face, inclusiv teste pentru functiile plamanilor, teste de alergie, teste ale sangelui si radiografii ale toracelui si ale sinusurilor. Cea mai comuna examinare, dar care da destul de putine informatii, este radiografia pulmonara. O radiografie este o imagine a corpului, creata prin folosirea unor doze mici de radiatii reflectate pe un film special sau pe un ecran fosforescent. Razele X pot fi folosite pentru a diagnostica o gama larga de boli, de la bronsita la un os rupt. O radiografie pulmonara evidentiaza structurile anatomice din interiorul toracelui: plamani, inima si structuri osoase (coaste, vertebre).

Teste pulmonare
Testele pentru functia pulmonara (testele care arata cat si cum functioneaza plamanii) includ numeroase proceduri, dar doua dintre ele sunt cele mai importante:

Spirometria este un test simplu de respiratie, care masoara cat de mult si cat de repede cineva poate inspira si expira aerul in si din plamani. Este folosit adesea pentru a determina cat de obstructionate sunt caile respiratorii. Spirometria poate fi facuta inainte si dupa inhalarea unui medicament cu actiune limitata in timp, numit bronhodilatator (de exemplu Ventolin, Astmovent etc.). Acest test poate fi facut si la urmatoarele consultatii, pentru a monitoriza progresul bolii si pentru a-l ajuta pe medic sa determine daca si cum sa modifice planul de tratament. Rezultatul spirometriei (numit spirograma) se compara cu rezultatele unei persoane care nu are astm, de sex, inaltime si varsta similare. In functie de diferentele dintre rezultate, medicul va clasifica gradul de severitate al astmului.

Testul la metacolina este mai des folosit la adulti decat la copii si poate fi facut daca anamneza si spirometria nu stabilesc cu exactitate un diagnostic complet al astmului. Metacolina este o substanta care, dupa inhalare, provoaca un spasm (o ingustare) al cailor respiratorii, in situatia in care boala este prezenta. In timpul testului, pacientul inhaleaza o cantitate tot mai mare de metacolina in timpul aerosolilor, inainte si dupa spirometrie. Testul la metacolina este considerat pozitiv, daca functia plamanilor a scazut la cel putin 20%. Un bronhodilatator este aproape intotdeauna administrat la sfarsitul testului, pentru a neutraliza in final efectele metacolinei.

Sfaturi pentru bolnavii cu astm bronsic

Protejati-va cat mai bine de infectii. Una dintre cele mai frecvente infectii cronice este sinuzita. Bolile virale, cum sunt racelile banale si gripa, pot provoca atacuri astmatice. Daca este necesar, consultati-va medicul in ceea ce priveste oportunitatea de a va face, in fiecare toamna sau la inceputul iernii, un vaccin antigripal.

Feriti-va de persoane care au simptome de raceala sau gripa.

Igiena buna ajuta la scaderea incidentei infectiilor virale. Puteti preveni raspandirea infectiei prin spalarea frecventa a mainilor de catre fiecare membru al familiei. Este importanta spalarea pe maini cu sapun si apa calda in special inainte de a gati, de a manca, de a lua medicamente, de a face tratamente pentru respiratie, dupa tusit sau stranutat, dupa folosirea baii, dupa atingerea hainelor murdare si dupa ce ati vizitat pe cineva racit

Adauga un comentariu