Boli si tratamente

De ce apar alunitele si cand trebuie sa ne facem griji

Publicat: 30 iun. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apar alunitele si cand trebuie sa ne facem griji
7
In popor se spune ca cine are alunite multe este norocos. Medicii spun insa ca aparitia acestora peste noapte, dar si modificarea dimensiunii, a culorii si a formei alunitelor ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa ne trimita direct la medicul dermatolog pentru un consult amanuntit. Alunita este, de fapt, o aglomerare de mai multe celule ale pielii care produc melanina, pigmentul care da culoarea specifica a pielii.

Persoanele cu multe alunite sunt mai ferite de imbatranirea prematura
 
Soarele si mostenirea genetica 
De cele mai multe ori, alunitele aparute pe parcursul vietii sunt cauzate de factorul genetic, insa exista si teoria conform careia acestea ar aparea ca raspuns la expunerea la soare, potrivit adevarul.ro. Asadar, alunitele ar putea fi prevenite prin aplicarea de lotiuni cu factor de protectie, cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare.
Hormonii pot influenta aparitia alunitelor
De asemenea, studiile arata ca aspectul alunitelor se poate modifica si ca urmare a influentelor hormonale. De exemplu, la varsta pubertatii alunitele se inmultesc, in timpul sarcinii au tendinta de a se inchide la culoare iar pe masura ce imbatranim culoarea acestora se estompeaza. Culoarea alunitelor variaza, de la roz la maro inchis, si se pot prezenta sub forma unor pete, care nu ies in relief, sau a unor excrescente pe piele. Alunitele trebuie tinute sub observatie tot timpul deoarece, desi majoritatea sunt benigne, exista riscul sa evolueze in melanom, cel mai agresiv cancer de piele. Forma neregulata, diametrul ce depaseste 5-6 milimetri, culoarea neuniforma, mancarimea, uscarea alunitelor si sangerarea acestora, aparuta mai ales in sezonul cald, sunt motive de ingrijorare si trebuie mers la medic pentru investigatii.
Adauga un comentariu