Info Turism

De ce au ramas neculese sute de tone de afine, macese sau catina in Romania

Publicat: 11 nov. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce au ramas neculese sute de tone de afine macese sau catina in Romania
9

Sute de tone de afine, macese sau catina, bogate in vitamine, au ramas neculese in paduri, din cauza lipsei de forta de munca.

Iar in putinele locuri in care s-au strans, aceste gustoase fructe de padure au plecat spre tari precum Germania sau Austria.

La Bistrita, padurile si livezile sunt pline de macese si afine. Directia Silvica spune ca s-au cules doar 150 de tone in acest sezon.

Tina Prislopan, culegator fructe: “Ce sa facem, au ramas in camp uscate, raman neadunate, uitati, se vede destul de bine ca s-au uscat. Din lipsa de culegatori nu au putut sa isi implineasca contractul.”

Si la Cluj, doar o treime din fructele de padure au fost culese.

Dorel Oros, director Directia Silvica Cluj: ”…din pacate cu culesul este mai dificil, in conditiile in care in toata agricultura, aici vorbim de silvicultura, apare lipsa fortei de munca. Avem fond de marfa foarte bun si nu avem oameni sa culeaga.”

Afinele adunate in zona Clujului au ajuns in Germania si Austria. Peste un milion si jumatate de lei a castigat Directia Silvica. Dar profitul putea fi mai mare.

In judetul Buzau, recolta a fost mai mica fata de anul trecut.

Ciprian Silvestru – Directia Silvica Buzau: ″In primul rand a fost fructificatia mai mica, iar un alt motiv il reprezinta faptul ca proprietarii de pasuni vor sa beneficieze de subventia de la APIA si atunci, conform legii, sunt nevoiti sa curete terenul si sa taie catina”.

Pentru a mari recolta, Directia Silvica din Buzau a amenajat si o pepiniera. In timp ce la noi fructele raman neculese, italienii si spaniolii fac in fiecare an profit de sute de milioane de euro din vanzarea lor.

Iar magazinele noastre sunt pline de fructe de padure congelate sau transformate in dulceata, aduse din alte tari.

Adauga un comentariu