Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce somnul este atât de important pentru a slabi
De ce somnul este atât de important pentru a slabi

De ce somnul este atât de important pentru a slabi

08 sept. 2020, 07:47,
BZI.ro, în Sanatate

De ce somnul este atât de important pentru a slabi? Acesta este un factor de stil de viață adesea neglijat, dar care joacă un rol important in procesul de pierdere in greutate. Somnul mai scurt decât cantitatea recomandată este legat de prezenta unei grăsimi corporale mai mare, un risc crescut de obezitate și poate influența, de asemenea, modul in care pierdeți în greutate cu ajutorul unei diete controlate. Iata de ce somnul este atât de important pentru a slabi, potrivit specialistilor!

Somnul lung de la sfârșit de săptămână nu este suficient

De obicei, obiectivul pentru pierderea în greutate este scăderea grăsimii corporale, păstrând în același timp cât mai multă masă musculară posibil. Nerespectarea cantității corecte de somn poate determina cantitatea de grăsime pierdută, precum și cantitatea de masă musculară pe care o rețineți în timpul unei diete cu restricții calorice.

Un studiu a constatat că somnul de 5,5 ore în fiecare noapte pe o perioadă de două săptămâni, în timp ce urmați o dietă cu restricții calorice, a dus la o pierdere mai mică de grăsime în comparație cu somnul de 8,5 ore în fiecare noapte. Dar, de asemenea, a rezultat o pierdere mai mare de masă fără grăsimi (inclusiv mușchi).

Un alt studiu a arătat rezultate similare pe o perioadă de opt săptămâni, când somnul a fost redus cu doar o oră în fiecare noapte pentru cinci nopți din săptămână. Aceste rezultate au arătat că chiar și somnul lung de la sfârșit de săptămână s-ar putea să nu fie suficient pentru a inversa efectele negative ale privării de somn în timpul unei diete controlate de calorii.

Un somn mai scurt, asociat cu o greutate corporală mai mare

Există mai multe motive pentru care un somn mai scurt poate fi asociat cu o greutate corporală mai mare și poate afecta pierderea în greutate. Acestea includ modificări ale metabolismului, apetitului și selecției alimentelor.

Somnul influențează doi hormoni importanți ai apetitului din corpul nostru – leptina și grelina. Leptina este un hormon care scade pofta de mâncare, așa că atunci când nivelurile de leptină sunt ridicate, de obicei ne simțim mai plini. Pe de altă parte, grelina este un hormon care poate stimula pofta de mâncare și este adesea denumită „hormonul foamei”, deoarece se crede că este responsabilă pentru senzația de foame.

Un studiu a constatat că restricția de somn crește nivelurile de grelină și scade leptina. Un alt studiu, care a inclus un eșantion de 1.024 de adulți, a constatat, de asemenea, că somnul scurt a fost asociat cu niveluri mai ridicate de grelină și niveluri mai mici de leptină. Această combinație ar putea crește pofta de mâncare a unei persoane, ceea ce face ca restricția calorică să fie mai dificil de respectat și ar putea face o persoană mai predispusă să mănânce în exces.

În consecință, aportul crescut de alimente datorat modificărilor hormonilor apetitului poate duce la creșterea în greutate. Aceasta înseamnă că, pe termen lung, privarea de somn poate duce la creșterea în greutate datorită acestor modificări ale poftei de mâncare.

Somnul redus are un impact asupra modului în care creierul percepe alimentele

Împreună cu modificările hormonilor apetitului, s-a dovedit că somnul redus are un impact asupra selecției alimentelor și asupra modului în care creierul percepe alimentele.

Cercetătorii au descoperit că zonele creierului responsabile de recompensă sunt mai active ca răspuns la mâncare după pierderea somnului (șase nopți de doar patru ore de somn) în comparație cu persoanele care au dormit bine (șase nopți de nouă ore de somn).

Acest lucru ar putea explica de ce oamenii lipsiți de somn mananca mai des și tind să aleagă alimente bogate în carbohidrați și gustări dulci, în comparație cu cei care dorm suficient.

Durata somnului influențează și metabolismul, în special metabolismul glucozei (zahărului). Când se consumă alimente, corpul nostru eliberează insulină, un hormon care ajută la procesarea glucozei din sângele nostru. Cu toate acestea, pierderea somnului poate afecta răspunsul corpului nostru la insulină, reducându-i capacitatea de a absorbi glucoza.

Este posibil să ne putem recupera după noaptea alba, dar pe termen lung acest lucru ar putea duce la condiții de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *