Eveniment-Social

Deputatul Camelia Gavrilă promovează imaginea Iașului. Noi proiecte pentru întreaga comunitate

Publicat: 17 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Camelia Gavrilă promovează imaginea Iașului. Noi proiecte pentru întreaga comunitate

Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, a subliniat polivalența orașului Iași, în contextul zilelor de sărbătoare din această perioadă. Deputatul ieșean a ținut să arate importanța urbei moldave de-a lungul istoriei

Importanța municipiului Iași de-a lungul istoriei a fost scoasă în evidență de aleșii județului. Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, a evidențiat rolul pe care orașul l-a jucat de-a lungul secolelor. „Odată ajuns la Iași poți fi domnitor, voievod, cronicar, dacă alegi să pășești pe urmele marilor personalități politice. Poți deveni scriitor sau cititor în tăcerea profundă a marilor biblioteci, actor sau spectator al primului teatru evreiesc. Astfel, în doar câteva minute de timp condensat sau dilatat subiectiv, poți parcurge secolele de istorie ale Capitalei Moldovei”, a declarat deputatul Camelia Gavrilă.

Iașul a renăscut datorită oamenilor

Parlamentarul ieșean consideră că Iașul a renăscut mereu datorită oamenilor. „Cele 7 coline au apărat și străjuiesc trei simbolice lumi, care își unesc energiile și dau viață Iașului. Este un oraș marcat de multitudinea distrugerilor și a incendiilor aduse de tătari, otomani, cazaci și polonezi, cuprins de epidemii și sfâșiat de marile războaie. Iașul a renăscut mereu datorită oamenilor, civilizației, spiritului ales pe care locul îl are, fără îndoială. Acum, sutele de ani de istorie vorbesc prin zidurile cetăților și ale mănăstirilor, prin pagini de cronică sau evocare, prin marile edificii arhitecturale, prin vocea unor opere de artă”, a mai spus Camelia Gavrilă.

Transformarea orașului

Deputatul ieșean a arătat că prin prisma sărbătorii orașului, întreaga urbe crește foarte mult de la an la an. „În pragul altor veacuri de modernitate, Cetatea Iașului nu doar că străjuiește granița de est a României, dar este și a doua a țării din punctul de vedere al populației sale. Sărbătorit în fiecare an în ziua de 14 octombrie, Iașul aproape că își dublează populația prin prezența numărului record de pelerini. Târgurile tradiționale, multitudinea preparatelor culinare, obiectele de artizanat cu motive tradiționale și multe altele, fac din Iași un oraș complet și complex”, a mai arătat deputatul ieșean.

Aceasta a mai arătat că prezentul Iașului este caracterizat și de bucuria reușitelor educaționale, în cercetare, în medicină și tehnologii. „Bucuriile sunt și ale fiecărui om politic preocupat de administrarea și devenirea orașului. O sărbătoare nu înseamnă doar emoție, ritual, ci și provocările și aspirațiile prezentului. Cu toate acestea, dincolo de evoluții și intrarea în fluxul modernității, Cetatea Moldovei se confruntă de multe ori cu probleme de infrastructură. Dar și de administrație publică, probleme de mediu și de sănătate a populației, care ar trebui să primească soluții și răspunsuri”, a mai menționat demnitarul ieșean.

Gânduri pentru viitor

În opinia deputatului, Iașul trebuie să își asume mai departe rolul său strategic, pol de stabilitate europeană la granița de est a României. „Să nu uităm faptul că Iașul are nevoie de autostrăzi pentru conexiunea cu țara și cu Europa, de un spital regional de anvergură, de finalizarea șoselei de centură. Orașul are nevoie de o sală polivalentă și bazine olimpice, dar și de continuitate în demersul de dezvoltare a infrastructurii educaționale și culturale. Sărbătorile Iașului ne amintesc faptul că acest oraș are nevoie de viziune și consens politic, sigurul scop fiind dezvoltarea comunității noastre. De consens și echilibru mai avem nevoie și în educație, prin vocea unită a universităților ieșene. Colaborarea instituțiilor de cultură poate să susțină orașul spre o ierarhie realizată în funcție de festivalurile naționale și internaționale organizate aici. Orașul Iași are potențial, poate crește, devenind orașul visat”, a conchis prof. dr. Camelia Gavrilă.

Adauga un comentariu