Titlurile zilei

Dispecera de la CTP Iași vrea să îl dea în judecată pe colegul care a acuzat-o că nu l-a retras de pe traseu pe vatmanul care a făcut infarct în timp ce era la manșă. Ancheta a fost finalizată – FOTO

Publicat: 10 feb. 2024
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Dispecera de la CTP Iași vrea să îl dea în judecată pe colegul care a acuzat-o că nu l-a retras de pe traseu pe vatmanul care a făcut infarct în timp ce era la manșă. Ancheta a fost finalizată - FOTO
Au trecut 39 de zile de la incident, iar până acum nu este niciun răspuns clar

Dispecera Mihaela Rotaru vrea să îi dea în judecată pe colegii care au arătat-o cu degetul. După moartea vatmanului Ioan Vizitiu de la CTP, poliția, ITM și compania au început o anchetă, însă nimeni nu a fost găsit vinovat

Chiar în ultima zi din anul 2023, vatmanul Ioan Vizitiu și-a găsit sfârșitul în timp ce conducea tramvaiul pe traseul 11. Cazul a intrat în atenția polițiștilor care au început să facă investigații și să discute cu toate părțile implicate. Deocamdată nu a fost tras nimeni la răspundere, fiind considerat, pur și simplu, un eveniment tragic neprevăzut.

Dispecera vrea să îi dea în judecată pe colegii care au vorbit

 Ioan Vizitiu
Ioan Vizitiu lucra doar de 3 săptămâni ca vatman la CTP când s-a întâmplat incidentul

Compania a făcut anchetă internă pentru a vedea fișele medicale ale angajatului. Acesta era apt de muncă și nu era trecut cu vreo afecțiune. Martorii au fost deja chemați la audieri, iar în momentul de față s-a conturat aproape imaginea completă a evenimentelor. Acum, dispecera Mihaela Rotaru vrea să îl dea în judecată pe cel care a arătat-o cu degetul.

„Vatmanul era apt medical, avea avizul de lucru, erau toate documentele în regulă, dar lucrurile se pot întâmpla. Din ce am înțeles acum, doamna dispeceră vrea să îl dea în judecată pe vatmanul care a dat declarații, cu astfel de situații nu se glumește, să vedem acum cum va justifica el ce a spus. Am verificat documentele care țineau de noi, totul era în regulă. Oamenii, dacă se știu cu anumite afecțiuni, trebuie să anunțe și compania. Siguranța călătorilor și a angajaților este cea mai importantă. Păcat că s-a întâmplat așa ceva, însă nu ai de unde să știi ce va fi”, a transmis Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Vatmanul Cristian Teșan a declarat la 3 zile după incident că dispecera nu trebuia să îl trimită în cursă pe vatman în condiția în care acestuia îi era rău.

Cristian Teșan s-a întâlnit cu dispecera

Mihaela Rotaru
Colegii vatmanului au considerat la momentul respectiv că dispecera de la Dacia nu a procedat corect

Colegul care a acuzat-o pe dispeceră că nu a intervenit corect s-a întâlnit cu ea ulterior și au ajuns la un consens.

„Ulterior, m-am întâlnit cu femeia (Mihaela Rotaru – n.r.), am discutat la rece ce s-a întâmplat și ce am vrut eu să punctez, asta a fost tot. Eu o înțeleg că atunci, în febra aia, tinzi să spui tot felul de lucruri. Situația este în regulă acum între noi, nu sunt probleme”, a replicat Cristian Teșan, vatman la CTP.

Imediat după incident, Cristian Teșan, fiind afectat de cele întâmplate, a precizat că dispecera Mihaela Rotaru nu trebuie să îl trimită în cursă pe Ioan Vizitiu.

„Ioan Vizitiu ajuns la depoul de la Dacia, din nou mergea foarte încet. Acolo, el i-a spus dispecerei că se simte rău și nu mai poate continua pe traseu, ba chiar a intervenit și un coleg care a spus același lucru, că merge încet și ar trebui să nu mai iasă pe traseu. La care dispecera de la Dacia, foarte calmă, i-a spus să se mai ducă o dată până la Tătărași că și așa se retrage după, deci foarte nepăsătoare. În fișa postului ei scrie negru pe alb: în momentul în care un vatman sau conducător auto anunță că se simte rău, anunță dispeceratul central, în caz mai grav sună la 112 și solicită salvare, se retrage vagonul și nu îi permite să plece. Dumneaei nu a făcut niciun pas dintre acestea, astfel ar fi putut, poate, să fie evitată tragedia”, povestea Cristian Teșan la momentul incidentului.

A fost stabilit cursul evenimentelor

Cazul a ajuns să fie anchetat de poliție și de ITM, care au trebuit să stabilească exact traseul evenimentelor. Deocamdată nu este un răspuns clar despre cine poate fi tras la răspundere. Cristian Teșan a fost martor la eveniment și a povestit la momentul respectiv cum s-a procedat în cazul vatmanului decedat.

Pe data de 31 decembrie 2023, Ioan Vizitiu a fost repartizat la ora 14:00 pe traseul 11, Dacia-Tătărași, realizat între 36-60 de minute, cu 19 stații. După efectuarea a două trasee, în jurul orei 15:30, vatmanul a coborât în stația Tătărași Nord pentru confirmarea fișei de lucru. Atunci i-a spui dispecerei de serviciu, Petronela Costea, că se simte rău și îl doare capul, dar speră că îi va trece. Dispecera i-a sugerat să se retragă, însă a refuzat. În spatele său era vatmanul M. Pădurariu, care a observat că viteza de deplasare a colegului său era foarte mică.

Ajuns la rondul de la Dacia, Ioan Vizitiu i-a comunicat dispecerei Mihaela Rotaru că nu se simte bine și a mers la baie să ia o pastilă. Colegul vatmanului a discutat cu dispecera și i-a transmis că acesta circula cu viteză redusă. Când Ioan Vizitiu s-a întors de la toaletă, dispecera l-a întrebat dacă se simte bine, însă el a spus că a luat o pastilă, fiindcă îi este rău. Vizitiu și Pădurariu au plecat cu tramvaiele, însă, din nou, cel din urmă l-a ajuns pe colegul său. La ora 17:08, în stația Metalurgie, Pădurariu a găsit vagonul oprit și călătorii care coborau rapid din el. Acesta a intrat în tramvai și l-a găsit pe Ioan Vizitiu în cabină, cu capul dat pe spate. I-a verificat pulsul, după care l-a întins și i-a făcut masaj cardiac timp de două minute, până la venirea ambulanței.

ITM a finalizat ancheta, fiind considerat un accident de muncă.

Deși moartea vatmanului de la CTP a fost anchetată, nu a fost depistat niciun vinovat direct pentru incident.

Comentarii
Adauga un comentariu