Magazin

Doctor Florin Radulescu rupe tacerea. Vezi ce spune despre durerile cauzate de schimbarea vremii

Publicat: 06 nov. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doctor Florin Radulescu rupe tacerea. Vezi ce spune despre durerile cauzate de schimbarea vremii
1

Cele peste 130 de boli incadrabile in categoria boli reumatismale sunt de doua categorii: cele de uzura (artrozele) si maladiile inflamatorii, mai rare si mai grave. Explica medic primar doctor Florin Radulescu, unul din reumatologii importanti.

Unii oameni se trezesc cu dureri mari la muschii gatului, cu intepeniri in zona cefei. Medicina numeste aceasta suferinta torticolis, poporul ii zice gat de lup. Care este cauza acestui necaz?

Medic primar doctor Florin Radulescu: – Torticolisul inseamna o contractura a muschilor avand mai multe cauze – ori suferinte ale coloanei vertebrale ori pacientul a facut o miscare necontrolata, fortata cu capul sau s-a petrecut un proces inflamator al musculaturii din regiunea gatului, a cefei. Durerile in torticolis sunt violente, capul este usor inclinat, un cap nitel rotit. Cel mai frecvent intalnit torticolis presupune implicarea muschiului sterno-cleido-mastoidian. Se recomanda tratarea cu medicamente miorelaxante, care relaxeaza muschii, de exemplu midocalm sau cloroxazona.

Si celelalte forme de torticolis ?

Dr. F.R: –  Dupa o miscare brutala, fortata a gatului sau dupa un somn cu capul asezat intr-o pozitie neprielnica, se instaleaza durerile si contracturile de torticolis. Se apeleaza la medicamente antiinflamatoare si antialgice impotriva durerilor, iar local se aplica pomezi. Suferinta dispare in 1-3 zile. Unii sufera de un torticolis congenital, cand unul din muschii gatului, fie cel din dreapta, fie cel din stanga, este mai scurt, insuficient dezvoltat si atunci trebuie facuta o corectie, o alungire a muschiului cu pricina, dar este vorba de o interventie chirurgicala. In torticolisul spasmodic cauza ce-l genereaza este necunoscuta, se ivesc accese de durere brutala, apar contracturi musculare si trebuie sa se apeleze la sedinte de kineto-terapie, de o gimnastica recuperatorie. Se intalneste si torticolisul secundar, simptomatic, cauzat de alte boli, de afectiuni ale coloanei, discopatii, care duc la dureri, la contracturi, deci la suferinte de torticolis.

Parca o aud pe bunica oftand, ma dor genunchii, se schimba vremea. De ce unii sunt meteo-sensibili si cum se trateaza suferinta asta la instalarea ploii si presiunii scazute ?

Dr.F.R: –  Grea intrebare, greu raspuns. Medicina n-a gasit inca explicatia pentru dependenta unora de capriciile vremii, posibil si de variatiile presiunii.  Cei care resimt dureri in articulatii la schimbarea vremii sunt  si cei care au dureri de cap, sunt agitati, nervosi, aceste persoane inregistreaza si tulburari de somn. Aceste suferinte dispar la echilibrarea vremii. Mentionez ca acei care simt dureri in articulatii si aplica  perna electrica, sticle cu apa calda, deci apeleaza la caldura gresesc. In procesele inflamatorii caldura face rau, trebuie sa se aplice rece, pungi cu gheata. N-ati observat ca la meciuri celor accidentati li se aplica repede pungi cu gheata ?

Reumatologii nu prea agreaza opinia ortopezilor care sustin ca in artroze se impune implantarea de proteze din fazele de inceput. Care e parerea dumneavoastra?

Dr.F.R: – Opinia mea este ca se trece la operatia de implantare a unei proteze articulare doar cand s-au epuizat toate terapiile impotriva artrozelor, de uzura si deteriorare a cartilajelor din articulatia. Prin trecerea anilor cartilajul isi pierde netezimea, devine rugos si se roade, ajungandu-se la frecarea os pe os foarte dureroasa. Se pierd si componente ale lichidului sinovial produs de membrana sinoviala ce captuseste articulatia, i se modifica in rau viscozitatea si ungerea se strica. Trebuie sa se recomande antiinflamatoare si infiltratii cu acid hialuronic, chiar cu cortizon. Infiltratiile se fac trei saptamani si apoi din sase in sase luni sau din an in an. Nu s-au observat rezultate favorabile de regenerare a cartilajului prin suplimente alimentare, e posibila doar o franare a deteriorarii cartilajului.

Poliartrita reumatoida ataca cu predilectie articulatiile mici, de la degete, de la incheietura pumnului. Apar dureri, inflamatii, fierbinteala, degetele se deformeaza precum vreascurile. Tratamentele trebuiesc incepute devreme. Poliartrita reumatoida agreseaza mai putin articulatiile mari, calde, precum soldul sau genunchiul.
Articol preluat de pe jurnalul.ro

Adauga un comentariu