Titlurile zilei

Dr. Daniel Timofte a fost „scos la tablă” de membrii comisiei de concurs, iar prestația a fost sub orice critică! La auzul întrebărilor, chirurgul a dat în bâlbâieli  – FOTO

Publicat: 14 sept. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Dr. Daniel Timofte a fost scos la tablă de membrii comisiei de concurs iar prestația a fost sub orice critică La auzul întrebărilor chirurgul a dat în bâlbâieli  - FOTO
Prof. dr. Dan Timofte și-a prezentat miercuri, 13 septembrie 2023, în ședință publică, proiectul de management cu care își dorește să revină la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași

Prof. dr. Daniel Timofte și-a prezentat, miercuri, 13 septembrie 2023, în ședință publică, proiectul de management cu care își dorește să revină la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Deși a mai candidat pentru funcția de manager și în anul 2021, când a și câștigat concursul, prof. dr. Daniel Timofte a avut, de această dată, la susținerea proiectului, o prestație sub orice critică.

Probabil că prof. dr. Daniel Timofte, văzându-se singurul înscris la concurs, nu și-a dat deloc interesul. Nu doar că a întocmit un proiect de management asemănător, în mare măsură, cu cel din anul 2021, dar nici pe acesta nu a fost capabil să îl susțină așa cum se cuvine. Prof. dr. Daniel Timofte a demonstrat pe durata primului mandat că nu are calități manageriale. Drept dovadă, în data de 28 iunie 2023 a fost demis de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deoarece după evaluarea anuală a activităților managerilor unităților sanitare publice a primit calificativul „nesatisfăcător”.

Asta nu l-a împiedicat pe chirurg să candideze din nou pentru funcția din care a fost înlăturat. Vrând probabil să obișnuiască opinia publică cu revenirea sa, la 1 august 2023, prof. dr. Daniel Timofte a fost numit director medical al unității. Faptul că o persoană demisă în urmă cu trei luni din cauza incompetenței de care a dat dovadă, cel mai probabil, în doar câteva zile, va reveni în funcție demonstrează că sistemul de sănătate din România este profund corupt, toate aceste abuzuri fiind posibile doar cu acordul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și al premierului Marcel Ciolacu.

Deși e a doua oară când participă la concurs pentru funcția de manager, când a auzit întrebările comisiei, prof. dr. Daniel Timofte a dat în bâlbâieli

Deși nu e prima dată când participă la un astfel de concurs, prof. dr. Daniel Timofte a avut la prezentarea proiectului de management o prestație sub orice critică. Atât timp cât a citit de pe PowerPoint, prof. dr. Daniel Timofte a fost sigur pe sine, dar a început să dea în bâlbâieli imediat ce membrii comisiei de concurs au început să-i pună întrebări. Precizăm că din aceasta au făcut parte dr. Corina Gîscă, director DSP Iași, ec. Carmen Cumpăt, manager al Spitalului de Recuperare, și dr. Lucian Eva, manager al Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

În cazul în care va câștiga un nou mandat de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, prof. dr. Daniel Timofte își propune ca infecțiile nosocomiale să scadă de la 4.34 la sută la 3.5 la sută. Întrebat cum plănuiește să realizeze acest lucru, a bătut câmpii și a vorbit despre responsabilitățile pe care le are în acest sens, dar nu a identificat nicio măsură concretă care să rezolve, cu adevărat, această problemă a unității medicale. Prof. dr. Daniel Timofte a precizat că în cazul în care va reveni la conducerea spitalului se va asigura că șefii de structuri vor respecta procedurile și se vor ocupa de analiza infecților nosocomiale.

Fostul manager a declarat că va face din nou instruirea personalului, iar spitalul va fi dotat cu dispozitive și aparatură cu fonduri din PNRR. Cu acești bani se va achiziționa instrumentar chirurgical pentru toate secțiile spitalului, vor fi cumpărate mașini de spălat, va fi dotat laboratorul de bacteriologie cu două aparate de nouă generație, un aparat pentru identificarea germenilor și un aparat pentru testarea la antibiotice. Tot în sensul scăderii infecțiilor nosocomiale, prof. dr. Daniel Timofte a precizat că:

„Pacienții și aparținătorii trebuie să știe că spălatul pe mâini este cea mai eficientă și cea mai ieftină metodă de a reduce infecțiile nosocomiale”.

De aceea, în toate spațiile spitalului au fost instalate dispensere cu săpun și șervețele. Prof. dr. Daniel Timofte a adăugat că la Spitalul „Sf. Spiridon” se vor realiza reparații curente în cadrul clinicilor, iar podeaua veche va fi înlocuită cu linoleum antibacterian. Dr. Eva Lucian, membru al comisiei de concurs și manager al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, l-a sfătuit pe prof. dr. Daniel Timofte să testeze toți pacienții internați pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, asta fiind singura soluție viabilă pentru a reduce infecțiile nosocomiale. Tot din experiență proprie, dr. Lucian Eva i-a recomandat lui Daniel Timofte să atragă finanțări din surse private pe lângă cele publice.

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, astfel de finanțări vin din operațiile pe care neurochirurgii le realizează persoanelor neasigurate din afara României. Sfaturile managerului Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași l-au cam supărat pe prof. dr. Daniel Timofte, care s-a simțit, probabil, pus într-o lumină proastă.

Construirea Spitalului Regional de Urgență, o problemă pentru dr. Timofte

În proiectul de management prof. dr. Daniel Timofte se baza pe construirea Spitalului Regional de Urgență.

„Consider că toate obiectivele, acțiunile și Planul Strategic al Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași din perioada următoare trebuie să țină cont de înființarea Spitalului Regional de Urgență Iași. Se estimează că viitorul SRU va funcționa începând cu anul 2028. Am participat la majoritatea întâlnirilor de lucru cu partenerii din acest proiect. Conform Strategiei Naționale de Sănătate, SRU va avea 850 de paturi, prin translarea acestora, în mare parte, de la SCJU «Sf. Spiridon», precum și a personalului aferent”, precizează prof. dr. Daniel Timofte în proiectul de management.

În prezentarea publică de ieri, chirurgul a schimbat placa, precizând că, deși Spitalul Regional de Urgență va deveni operațional la jumătatea anului 2028, construirea sa văduvește Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, obținând tot mai puține finanțări.

Prof. dr. Daniel Timofte a dat uitării problemele din primul mandat de manager

Prof. dr. Daniel Timofte a fost întrebat de membrii comisiei care sunt calitățile ce îl recomandă pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, chirurgul a precizat că a urmat rezidențiatul în cadrul unității medicale, iar în anul 2003 și-a început activitatea de medic specialist chirurgie generală, practic a crescut în unitatea sanitară. Înainte de a fi director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, prof. dr. Daniel Timofte a fost director medical al unei unități private din Iași, dar și-a dat seama că are capacitatea de a aduce schimbări în cadrul celui mai mare spital din Moldova, însă nu a demonstrat asta.

Tot la capitolul calități, prof. dr. Daniel Timofte a încadrat capacitatea de a lua decizii în contratimp. Chirurgul a fost întrebat și ce îl motivează să-și dorească funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, iar acesta a precizat că dorește să-și continue proiectele începute în mandatul trecut, fără a preciza la ce se referă. În mandatul trecut, unitatea medicală a fost la un pas de a fi închisă din cauza lipsei medicamentelor, materialelor sanitare, a consumabilelor etc.

Practic, Timofte a fost cel mai slab manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, dar, evident, în prezentarea proiectului de management chirurgul nu a pomenit deloc despre falimentul în care a condus unitatea medicală și nici de faptul că a fost demis din cauza incompetenței de care a dat dovadă. Din cauza sa, pacienții care au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au fost nevoiți să-și achiziționeze din propriii bani medicamente și materiale sanitare, însă nu a pomenit nimic despre acest lucru.

Prezenți la susținerea proiectului de management, reporterii BZI au sesizat că nici colegii lui Daniel Timofte nu păreau prea convinși de capacitățile manageriale ale chirurgului. Adesea, aceștia făceau tot felul de comentarii zeflemitoare. Timofte este convins că va promova examenul, fiind candidat unic, după ce s-a lăudat peste tot că are susținere chiar la președintele Klaus Johannis.

Nici nu e de mirare că cei prezenți au fost dezamăgiți de modul în care prof. dr. Daniel Timofte și-a prezentat proiectul de management, din moment ce, în loc să identifice niște soluții clare și concrete, chirurgul a dat în bâlbâieli.

Comentarii
  • Lumea în care trăim este lipsită de valori morale, etice, profesionale,umane,etc.
    Daniel Timofte este un exemplu al acestei lumi.
    Probabil se va mai face inca o dată de rîs.
    Dar ce contează… Atîta timp cit este lipsit de valori….
    În plus, vedem cîte nereguli sunt și mai ales cîți complici participă la această mascaradă de concurs.
    Atît s-a putut și mai ales asta s-a vrut.
    Succes la distrugerea spitalului.

  • Dacâ se laudâ câ îl cunoaște personal pe gohowernatorul care
    a eșuat total românica ce sâ mai zici de asemenea persoane care sînt interesate numai de ciordeli și afaceri personale și prea puțin îi pasâ de pacienți cum a demonstrat cît a ocupat aceiași funcție în trecutul apropiat–

  • Ok, a fost sedinta publica, asta inteleg! Dar am o intrebare: ce cauta acolo nulitatea de Nichifor Daniela si inca si imbracata in halat alb?????? Din cate cunosc, aia AR TREBUI sa lucreze la Serviciul de Achizitii publice fiind economist si nu medic sau personal medical din alte categorii. Ea e copartasa la distrugerea partiala (deocamdata) a spitalului, intrucat in momentul venirii ca manager in primul mandat, Timofte a pus o pe Nichifor pentru un timp la conducerea Serviciului de Achizitii, unde individa nu a facut nimic ci, din contra, a blocat activitatea serviciului pentru timp de aproape 1 an…

Adauga un comentariu