Uleiul de arahide este popular în unele țări pentru aroma sa și pentru faptul că are un punt de fum ridicat, adică durează mai mult până când începe să fumege și să degaje substanțe toxice. Acesta este folosit frecvent pentru prăjirea și coacerea alimentelor.
Uleiul de arahide poate fi consumat atât în salate, cât și la gătit termic, datorită punctului de ardere ridicat, de 229°C. Acesta are o aromă puternică de alune, ce se diminuează în urma rafinării, de asemenea, este utilizat în special în bucătăria asiatică.
Este uleiul de arahide sănătos
Uleiul de arahide a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate. Unele cercetări au indicat că poate duce la o mai bună sănătate a inimii la persoanele cu diabet. În plus, este un sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant care susține sistemul imunitar, protejează organismul de radicalii liberi și menține celulele sangvine sănătoase.
Uleiul de arahide este bogat în antioxidanți polifenoli, inclusiv resveratrol. Acest compus funcționează pentru a elimina radicalii liberi, care sunt produsele secundare periculoase ale metabolismului celular care provoacă o gamă largă de boli cum ar fi cancerul.
Studiile au arătat că trecerea la un ulei vegetal bogat în resveratrol, cum ar fi cel de arahide, poate reduce șansele de a dezvolta cancer, grație proprietăților sale antioxidante. Iată la ce e bună vitamina C.
Uleiul de arahide, ca multe uleiuri vegetale, este bogat în vitamina E, deosebit de importantă pentru întreținerea și sănătatea pielii, deoarece o protejează de efectele radicalilor liberi care provoacă riduri, pete și alte semne de îmbătrânire prematură.
Vitamina E din uleiul de arahide contribuie la menținerea aspectului sănătos și tineresc al pielii în timpul înaintării în vârstă. De asemenea, studiile arată că un consum regulat de ulei de arahide poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce riscul de tulburări neurodegenerative, precum Alzheimer.
Ce riscuri pot apărea
Consumul prea mare de ulei de arahide poate crește riscul de a avea un exces de acizi grași omega-6 în dietă. Unele stusdii pe animale au arătat o legătură între consumul de omega-6 în exces și creșterea progresivă în greutate.
În plus, grăsimile polinesaturate din uleiul de arahide îl fac susceptibil la oxidare. Acest lucru poate duce la o aromă neplăcută, la pierderea aromei și la scăderea duratei de valabilitate.
Mai important, oxidarea poate crește radicalii liberi, provocând stres oxidativ. Stresul oxidativ a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv boală cardiovasculară, cancer, diabet, boala Parkinson sau boli ale ochilor.
În ceea ce privește alergiile, experții spun că, în timp ce uleiul de arahide extrem de rafinat poate fi consumat în condiții de siguranță de către persoanele cu o alergie la arahide, nu același lucru poate fi spus despre uleiurile de arahide gourmet sau cele presate la rece.
Deși tipurile de acizi grași din uleiul de arahide sunt în general benefice, e bine de reținut că sunt sănătoare doar în cantități moderate. Având în vedere că vorbim, totuși, de niște grăsimi, este clar că arahidele și uleiul de arahide sunt bogate în calorii. Află dacă cardiopatia se vindecă.
Dacă uleiul de arahide este utilizat în salate sau la gătit, trebuie utilizat cu moderație, deoarece astfel duce la creșterea în greutate, iar supragreutatea și obezitatea vin cu o serie de riscuri pentru sănătate.
Chiar si uleiul normal e sanatos… daca nu iti bagi pe gat ca vaca un kil de cartofi prajiti si dupa aia un litru de pepsi.
Uleiul de arahide, oricat de bun ar fi, nu va schimba nimic atata timp cat voi stati ca animalele proaste si comandati mancare in loc sa gatiti. Ridicati-va c*rurile si mergeti la piata, cumparati de la tarani legume si fructe sanatoase si invatati sa faceti de mancare. Nu mai stati ca vacile pe Instagram toata ziua.