Prima pagină » Actualitate » Fraudă de milioane de euro în România! Imbecilitatea la nivel de artă: Au cumpărat două remorchere care nu pot naviga pe Dunăre
Fraudă de milioane de euro în România! Imbecilitatea la nivel de artă: Au cumpărat două remorchere care nu pot naviga pe Dunăre

Fraudă de milioane de euro în România! Imbecilitatea la nivel de artă: Au cumpărat două remorchere care nu pot naviga pe Dunăre

29 mart. 2024, 08:59,
în Actualitate

Miercuri, 12 percheziții au fost efectuate în zonele Galați și Constanța, ca parte a unei investigații legate de presupusa fraudă în legătură cu achiziționarea a două remorchere pentru Delta Dunării de Jos, folosind fonduri europene. Investigația, desfășurată de Parchetul European, se concentrează pe activitățile unor funcționari publici.

Dimineața aceleiași zile, trei percheziții au avut loc în trei instituții publice, una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au fost efectuate la locuințele funcționarilor publici angajați la Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați (AFDJ) și la Autoritatea Navală Română (ANR), în timp ce două alte percheziții au vizat firme private, conform comunicatului emis de Parchetul European.

Funcționarii sunt suspectați că au manipulat caietul de sarcini al unei licitații finanțate de Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere polivalente, evaluată la peste 35,14 milioane de lei (aproximativ 7 milioane EUR). Remorcherele în discuție nu au fost niciodată utilizate pe fluviu, deoarece pescajul lor a depășit adâncimea apei din Dunăre.

Nemernicia clasei politice și a pilelor din sistem a atins cote alarmante. Vorbim despre o hoție și o imbecilitate cum rar poți găsit în lume. Poate că este timpul să spunem NU acestor specimene din funcții publice care, pe lângă faptul că sunt hoți sunt și proști.

Milioane de euro date către o firmă de casă

În data de 18 septembrie 2019, Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a lansat o licitație în cadrul sistemului de achiziții publice pentru achiziția a patru remorchere: două pentru Dunăre, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, și două pentru zona costieră a Mării Negre, cu un cost de 15,3 milioane de euro, toate sumele fără TVA.

Conform procurorilor europeni, funcționarii publici vizați de anchetă au furnizat informații inexacte pentru finanțarea proiectului, modificând caietul de sarcini al licitației pentru remorcherele destinate navigației pe Dunăre, impunând caracteristici tehnice și cerințe de construcție specifice navelor maritime, deși acestea urmau să fie folosite pe Dunăre. Aceste acțiuni au împiedicat participarea altor operatori economici la licitație și au avantajat în cele din urmă un singur solicitant.

La licitație, a fost depusă o singură ofertă pentru remorcherele destinate navigației pe Dunăre. În aceeași zi, licitația a fost atribuită către Tehnorex International SA, cu subcontractanți Celiktrans Deniz Insaat LTD STI (Turcia) și Blue Line SRL, pentru remorchere multifuncționale cu clasa de gheață având zona de navigație 3 – căi navigabile interioare și Med Marine Kilavuzluk (Turcia), pentru remorchere multifuncționale cu clasa de gheață având zona de navigație 3 – coasta maritimă.

Remorcherele nu pot naviga pe Dunăre

Cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021, cu un pescaj maritim mai mare decât cel specificat inițial în caietul de sarcini și contractul de cumpărare, fapt care le-a făcut adecvate exclusiv pentru navigația pe Dunăre Maritimă, fiind inutilizabile pentru navigația fluvială. Prejudiciul adus bugetului UE este estimat la aproximativ 7 milioane de euro.

Tehnorex International SA, care a beneficiat de contracte publice în valoare de 235 milioane de euro, este o companie înființată în 1994, specializată în construcția de nave. Fondatorul său, Cristian Antohi, nu mai este acționar din 2022, în contextul unei investigații de corupție a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În prezent, Tudor Antohi, Gabriel Lucian Micu și Viorica Micu sunt acționari ai companiei. În 2022, firma a realizat o cifră de afaceri de 10,4 milioane de lei (2 milioane de euro) și un profit de peste 440.000 de lei (88.000 de euro). Din 2018 până în 2024, firma a obținut 20 de contracte publice în valoare totală de aproape 235 milioane de lei (47 milioane de euro), dintre care trei de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, în valoare totală de 161 de milioane de lei (32 milioane de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024