Arte vizuale

Georges Seurat si debutul divizionismului

Publicat: 02 dec. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Georges Seurat si debutul divizionismului
3

Georges Seurat (*2 decembrie 1859, Paris – †29 martie 1891, Paris) a fost un pictor francez neoimpresionist, creator si teoretician – impreuna cu Paul Signac – al tehnicii divizioniste in pictura.

In 1885, Seurat isi petrece vara intr-un mic port, la Grandcamp si incepe sa experimenteze o noua tehnica, pe care o numeste divizionism, a carei esenta consta in a picta pete de culoare regulate, din ce in ce mai mici, pana la un punct realizat cu varful pensulei.

Vezi si William-Adolphe Bouguereau – biografie artistica

Toamna, se intalneste cu Pissarro, care isi insuseste imediat aceasta tehnica. Apoi, in mai-iunie 1886, Seurat isi prezinta tabloul intitulat „O duminica de vara pe insula Grande Jatte” la a opta si ultima expozitie a impresionistilor, intr-o sala separata, alaturi de creatiile lui Pissarro si Paul Signac. Criticii s-au napustit asupra acestui tablou, fiind socati de multimea si roirea micilor pete colorate.

Vezi si Fotograf din Iasi inclus in galeria unui site celebru – FOTO

Au vrut sa discrediteze stilul lui Seurat, numindu-l pointillism (fr.: point = punct), dar – si de data asta – „porecla s-a transformat in renume”. La putin timp dupa aceasta, tabloul este prezentat la a doua expozitie a „Societatii Artistilor Independenti” precum si la Bruxelles in 1887. In acest tablou totul este surprinzator: formatul urias (207×308 cm), legarea unei teme – scena in aer liber – atat de importante pentru impresionism cu imobilitatea figurilor si, inainte de toate, tehnica deosebita. Pentru a obtine un efect de maxima luminozitate, pictorul nu a amestecat culorile pe paleta. ci a aplicat pe panza culorile complementare ca pe niste mici puncte, care – privite de la distanta – se contopesc, oferind tabloului o luminozitate vibranda.

Adauga un comentariu