International

Haos și violență la protestele din Franța! Peste 500.000 de oameni sunt pe străzi

Publicat: 28 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Haos și violență la protestele din Franța Peste 500.000 de oameni sunt pe străzi
Haos și violență la protestele din Franța

Peste 500.000 de oameni manifestau marţi, în totă Franța, la ora locală 17.00 (18.00, ora României), potrivit prefecturilor şi poliţiei, o a doua zi de mobilizare – după adoptarea reformei pensionării prin asumarea răspunderii guvernamentale – mai slabă decât cele de la 23 martie (768.000) şi 7 martie (962.000), la aceeaşi oră, relatează Le Figaro.

Protestele au devenit tulburi, cu ciocniri între poliție și protestatari și scene de violență în toată țara. În urma protestelor, care au dus la peste 450 de arestări, președintele francez a fost nevoit să anuleze o vizită de stat a regelui Carol al III-lea pe fondul preocupărilor de securitate.

Președintele francez a promis că nu va da înapoi în privința reformei

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că 13.000 de polițiști, inclusiv 5.500 la Paris, vor fi dislocați pentru a rezolva posibilele tulburări în timpul marșurilor planificate marți.

„Serviciile noastre anticipează că vor exista perturbări importante ale ordinii publice. Peste 1.000 de activiști radicali, unii sosiți din străinătate, se pot alătura protestelor de la Paris, Nantes sau Rennes”, a avertizat el, potrivit Politico.

În ciuda protestelor larg răspândite, președintele francez a promis săptămâna trecută că nu va da înapoi în privința reformei pensiilor care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani de la 62, declarând că este „necesar” ca țara să echilibreze cartea generoasei scheme de pensii.

Guvernul francez a stârnit indignare atunci când a invocat articolul 49.3 din Constituție

Guvernul francez a stârnit indignare atunci când a invocat articolul 49.3 din Constituția Franței pentru a-și promova reforma pensiilor, într-o mișcare controversată care a ocolit un vot în parlament pe care se aștepta să-l piardă. Guvernul a supraviețuit cu puțin timp la două moțiuni de cenzură față de Adunarea Națională după această mișcare.

Poliția franceză a fost acuzată că folosește tactici dure și este probabil ca studenții și elevii să se alăture protestelor în număr mai mare.

Înaintea protestelor de marți, premierul Elisabeth Borne a cerut discuții cu sindicatele și a anunțat că nu va mai folosi articolul 49.3 decât atunci când este vorba de măsuri bugetare.

„Evident că există tensiuni legate de reformă, trebuie să ascultăm”, a spus ea pentru AFP duminică. „[Trebuie] să calmăm țara și să dăm francezilor câteva răspunsuri prompt”.

Macron nu este dispus să discute despre reforma pensiilor

Cu toate acestea, discuțiile dintre guvern și sindicate cu privire la reformele pensiilor sunt în impas. Macron a spus că este deschis să discute o serie de probleme, inclusiv condițiile de muncă, salariile și stresul legat de muncă, dar nu și reforma pensiilor. Sindicatele spun că ar fi de acord cu discuțiile doar dacă guvernul ar fi de acord să reexamineze vârsta legală de pensionare.

Fără o ieșire clară și în urma unui șir de incidente violente din ultimele săptămâni, există temeri în cadrul sindicatelor că Franța s-ar putea confrunta cu o criză social-politică similară mișcării Yellow Jackets care a zguduit țara în 2018-2019.

Liderul sindical Laurent Berger a avertizat luni că Franța se află într-o „stare totală de tensiune”.

„Există o voință comună [cu guvernul] de a găsi o ieșire pentru această mișcare de protest și de a nu coborî într-o nebunie care ar putea stăpâni țara, cu violență și resentimente”, a avertizat el într-un interviu acordat canalului francez France 2.

Adauga un comentariu