International

Imagini rare cu un cașalot alb, în apropiere de Jamaica! Nu a mai fost văzut unul din 2015 – VIDEO

Publicat: 05 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imagini rare cu un cașalot alb în apropiere de Jamaica Nu a mai fost văzut unul din 2015 - VIDEO
Cașalotul este un mamifer marin, fiind cel mai mare cetaceu cu dinți și cel mai mare prădător în viață.

Imagini rare cu un cașalot alb au fost suprinse în apropiere de Jamaica, de către Leo van Toly. Cașalotul se mișca cu grație, în apele învolburate ale Mării Caraibelor.

Legendarul cașalot alb, care a inspirat „Moby-Dick”, cartea scrisă de Herman Melville în 1851, a fost surprins înotând în apropiere de Jamaica, în urmă cu aproximativ o lună. Palid în apele albastre ale mării, mamiferul este unul rar. De-a lungul acestui secol, doar câțiva cașaloți albi au fost fotografiați sau filmați. Ultimul care a fost fotografiat, a apărut în largul Sardiniei în anul 2015. Acesta fusese văzut cu nouă ani în urmă. De asemenea, o renumită balenă albinos cu cocoașă, Migaloo, nu a fost văzută în largul coastei australiene din 1991.

În general, cașaloții sunt gri, negri sau chiar maro. Hal Whitehead, un expert în domeniu, a declarat pentru The Guardian: „Nu cred că am văzut vreodată un cașalot complet alb. Am văzut unele cu destul de mult alb pe ele, de obicei pete pe și lângă burtă.”

O balenă albă nu este, în mod necesar, albinoasă. Unele prezintă leucism, o trăsătură care se transmite din generație în generație și care presupune că melanina este distribuită neregulat în piele. Albinoșii autentici au ochii roz, însă, având în vedere că filmarea este făcută de la distanță, nu este ușor de stabilit acest lucru.

o coadă de cașalot
În general, cașaloții sunt gri, negri sau chiar maro.

Imagini spectaculoase cu un cașalot alb

În apele agitate ale Mării Caraibelor, și-a făcut apariția un exemplar senzațional de cașalot alb. Imaginile au fost surprinse în data de 29 noiembrie 2021 de către Leo van Toly, care se afla într-un vas comercial olandez.

Numele de cașalot provine din limba franceză, unde „cacheau” înseamnă dinte și din limba portugheză, unde „cachola” înseamnă „cap mare”. În limba engleză, cașalotul este denumit „sperm whale”, sperm fiind prescurtarea cuvântului „spermanceti”.

Ce este un cașalot

Cașalotul este un mamifer marin, fiind cel mai mare cetaceu cu dinți și cel mai mare prădător în viață. În plus, specialiștii sunt de părere că acesta este cel mai mare prădător care a trăit vreodată.

Specia cașalotului, Physeter macrocephalus, face parte din ordinul Cetacea, subordinul Odontoceti. Datorită faptului că efectuează scufundări adânci pentru găsirea hranei preferate (calamari și caracatițe), cașalotul a primit titlul de cel mai mare scufundător, fiind descoperit la sub 1200 de metri. Arealul lui este variat, întinzându-se în toate oceanele lumii și chiar în câteva mări adânci.

De asemenea, este cunoscut și pentru recordul mondial pentru cel mai ascuțit sunet. Acest sunet se aseamănă cu niște clicuri.

Cașaloții au dimensiuni impresionante, masculul ajungând la 20 metri și 52 tone. Cu toate acestea, cel mai mare cașalot văzut vreodată de om avea circa 26 de metri. Femelele, în schimb, nu ajung la dimensiuni atât de mari, masculii fiind cu 30%-50% mai lungi și aproape de 3 ori mai grei.

În ceea ce privește creierul cașalotului, nu este mare în raport cu corpul animalului. Cântărește opt kilograme și este cel mai mare creier al vreunui animal cunoscut în ziua de azi. Chiar și așa, raportat la corp, creierul acestuia este mult mai mic decât al omului.

Pentru că se apropie foarte rar de uscat, cașaloții nu sunt văzuți prea des. Masculii și femelele au trasee diferite de migrație. În timp ce masculii pot să reziste la frigul din regiunea arctică, femelele și puii au nevoie de temperaturi mai ridicate ale apei. Astfel, numai masculii se întâlnesc la latitudini mai mari de aproximativ 45° în ambele emisfere.

Cașalotul este recunoscut după capul său mare, având un orificiu nazal în vârful capului, descentrat la 45° spre partea stângă. De aceea, el poate rămâne scufundat timp de peste o oră. Dinții cașalotului sunt lungi de aproximativ 20 de centimetri.

un cașalot care înoată
Specia cașalotului, Physeter macrocephalus, face parte din ordinul Cetacea, subordinul Odontoceti.
Adauga un comentariu