Eveniment-Social

Invenții spectaculoase dezvoltate de cercetătorii Universității Tehnice din Iași – FOTO

Publicat: 02 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Orteze textile, colanți cu zone modulare de protecție și jambiere de protecție având confort sporit. Acestea au fost dezvoltate de cercetătorii Universității Tehnice din Iași în cadrul unui program internațional. Asta într-un parteneriat cu firme private

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, alături de firme private a implementat proiectul ProTexSafe. E vorba de Functional Textiles for Vibration, Protection, Safety and Well-being. Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării a fost finanțator. Asta prin Programul PN III – Cooperare europeană și internațională- proiecte EUREKA Tradiționale.

Dezvoltarea de produse textile noi (prototipuri)

Scopul proiectului a constat în dezvoltarea de produse textile noi (prototipuri) pentru protecție, siguranță și menținerea stării de sănătate. Produsele dezvoltate au fost optimizate în conformitate cu cerințele specifice, pentru a permite desfășurarea cu succes a activităților. S-a avut în vedere maximizarea protecției și s-au eliminat sau redus riscurile de accidentare.

„Echipa de proiect a lucrat în parteneriat pe parcursul a trei ani pentru realizarea celor șase etape ale Proiectului ProTexSafe. A urmărit cu atenție îndeplinirea unor obiective. Vorbim de crearea de structuri/materiale textile rezultate din combinarea de fire textile filate și filamentare multifuncționale cu fire elastomere. Asta prin implementarea de noi tehnici de tricotare; Dezvoltarea de noi generații de produse/articole textile tehnice funcționale, flexibile, confortabile, reproductibile și competitive în relația calitate-preț. Ele sunt destinate menținerii stării de sănătate și reducerii riscului de accidente la locul de muncă sau pentru timp liber și sport. Asta cu diferite destinații finale (îmbrăcăminte, dispozitive medicale textile, accesorii etc.). Dezvoltarea de noi tehnologii de fabricație și noi concepte de design de produs, în funcție de cerințele specifice; Evaluarea performanțelor funcționale și de confort a noilor produse; Dezvoltarea activității de C&D și a colaborărilor viitoare ale membrilor Consorțiului”, au reliefat cei de la Politehnica ieșeană.

Produsele bazate pe soluții tehnice și concepții de design industrial noi

Produsele sunt bazate pe soluții tehnice și concepții de design industrial noi, pe utilizarea de combinații de materii prime multifuncționale în cadrul aceluiași produs.
Rezultatele concrete ale modelelor prototip constau în: Orteza textilă de membru superior, destinată persoanelor la care activitatea profesională presupune sprijinirea prelungită pe antebraț. Ele se adresează și celor care sunt supuși unor activități repetitive pe termen lung, precum lucrul la calculator, activitate care afectează nervii ulnar și median. Colanți cu zone modulare de protecție și confort sporit (pentru activități sportive și timp liber, cu risc crescut la accidente de membru inferior). Șosete/ciorapi/jambiere de protecție și confort sporit (pentru activități sportive și timp liber cu risc crescut la accidente de membru inferior). Echipa de proiect a Universității Tehnice, Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor a fost coordonată de prof. univ. dr. ing. Antonela Curteza.

„Împreună cu partenerii din proiect, echipa s-a concentrat pe dezvoltarea de produse tricotate pentru asigurarea și menținerea sănătății purtătorului, prevenirea unor boli profesionale și asigurarea protecției în caz de accidente cauzate de particularitățile unor activități de timp liber și sport”, au concluzionat coordonatorii proiectului.

Sursa Foto

Adauga un comentariu