Actualitate

Lege nouă pentru proprietari! Ce sunt obligați să facă dacă vor să vândă un teren

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lege nouă pentru proprietari Ce sunt obligați să facă dacă vor să vândă un teren
Pe 30 aprilie a fost publicată o lege care schimbă regulile privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan.

S-a dat o lege nouă pentru proprietari! Tranzacțiile cu terenuri devin nule dacă nu este achitat un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurile din extravilan. Iată ce sunt obligați să facă proprietarii dacă vor să vândă un teren.

Lege nouă pentru proprietari!

Pe 30 aprilie a fost publicată o lege care schimbă regulile privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan. Este vorba despre Legea nr. 116/2024 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan

Se introduce un nou articol care prevede că vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan implică  obligația de plată a unui impozit obligatoriu.

,,Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă.”, se precizează în lege.

,,Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări.

În cazul contractelor de asociere în participație încheiate între o instituție publică și un operator economic privat, în care aportul instituției publice este terenul domeniu public al statului, nu se aplică prevederile.”

Reguli noi pentru terenurile agricole

Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care un alineat al Legii fondului funciar va fi modificat. Noua regulă implică și utilizarea terenurilor agricole situate în afara zonelor urbane pentru proiecte de interes public, finanțate din fonduri guvernamentale sau locale, cu beneficiari precum autoritățile și instituțiile administrației publice, prin intermediul Planului Urbanistic Zonal/Planului Urbanistic General sau în etapa de avizare pentru aprobarea acestor planuri care implică terenuri agricole situate în afara zonelor urbane.

În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au manifestat dorința de a se muta la casă, preferând ,,viața de la țară.” Pentru a-și satisface această dorință de a avea propria grădină și propria producție de legume, românii se pot înscrie într-un nou program de stat. Într-un oraș din țară sunt puse la dispoziție terenuri agricole de închriat, iar sumele pe care trebuie să le plătească oamenii sunt mici. Timișoara este singurul oraș din țară care pune la dispoziție terenuri de închiriat, parcelate, cu acces la apă și cu sistem de supraveghere. Cei doritori plătesc 700 de lei pe an.

Programul de închiriere a terenurilor agricole din Timișoara se adresează tuturor românilor, dar mai ales timișorenilor. Terenul poate fi utilizat pe toată perioada unui an și include servicii precum teren parcelat și delimitat de 25 m2, deja pregătit pentru a fi cultivat, apa necesară pentru hidratarea plantelor/legumelor, sistem de supraveghere video cu alarmă antifurt, acces cu mașina și parcare.

„Începând din luna martie a anului 2024, timișorenii au posibilitatea de a avea propria grădină la 2 pași de Timișoara. Proiectul Grădina Urbană se naște pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a te pune în contact cu natura, devenind un adevărat laborator social, multifuncțional. Grădină urbană este soluția ideală dacă locuiești în oraș, dar ai vrea să cultivi un mic teren pe care să produci legume, plante aromatice sau flori, la fel ca la țară.”, se precizează în anunțul postat pe pagina Grădina Urbană.

Începând cu anul acesta, locuitorii marilor orașe din România se confruntă cu o creștere de 13,8% a impozitelor și taxelor pe case, terenuri, clădiri și alte tipuri de proprietăți, în concordanță cu rata inflației din anul precedent.

Adauga un comentariu