Magazin

Medic: Exista pacienti care la 20-30 de ani se imbolnavesc de spondilita, iar la 50 fac infarct

Publicat: 06 mai 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medic Exista pacienti care la 20-30 de ani se imbolnavesc de spondilita iar la 50 fac infarct
1

Circa 3% din populatia Romaniei sufera de una dintre cele peste 200 de forme ale bolilor reumatice. Printre cele mai frecvente se numara spondilita anchilozanta, care da dureri de spate ce pot fi confundate cu cele de alte cauze. Din pacate, ca si in multe alte cazuri, ajungem prea tarziu la medicul reumatolog care ne poate ajuta.

O durere de spate poate fi urmarea unui efort prelungit si intens, a unei posturi incorecte la birou sau poate avea o cauza mai mai putin cunoscuta si anume aparitia unei boli reumatice inflamatoare. In Romania, se estimeaza ca aproximativ 600.000 de persoane sufera de boli reumatice, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artroza. „Cifra de 600.000 este o aproximare. Din pacate, in Romania, inca nu avem studii de prevalenta. Noi aplicam cifre pe care altii le-au aplicat in alte tari europene. In afara s-au gasit aceste cifre: cam 1%-2% din populatie sufera de reumatism“, explica dr. Claudiu Popescu, medic specialist reumatolog la Clinica de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“ din Bucuresti.

Ce inseamna, de fapt, reumatism? „Trebuie sa facem o distinctie in termeni accesibili. Reumatismul propriu-zis este un proces degenerativ, care apare odata cu varsta si acesta e reumatismul de varsta. El afecteaza pacientii de peste 50 de ani – termenul medical este de artroza primara si nu are alta cauza in spate decat trecerea timpului. Am putea spune ca este pretul trecerii prin timp a unei structuri articulare. Unul dintre elementele principale ale procesului patologic din interiorul articulatiei e distrugerea cartilajului articular“, adauga dr. Popescu. Majoritatea pacientilor cu artroza sunt meteosensibili. „Totul se leaga de presiunea atmosferica, nu intelegem exact cum se intampla lucrul acesta. Iar acest lucru nu e neaparat valabil la restul afectiunilor reumatice.“

Mai exista un proces care afecteaza articulatiile: procesul inflamator, a carui cauza nu este pe deplin cunoscuta. Bolile reumatice cum sunt poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta fac parte din categorila afectiunilor autoimune. „Din diverse motive, celulele imunitare ale corpului ataca structurile articulatiilor. Un pacient care dezvolta una dintre aceste boli autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoida, dupa ani multi de boala netratata, poate dezvolta si artroza, de data asta secundara, adica aparuta cand o alta boala inflamatoare distruge incheietura. Marea problema cu bolile reumatice inflamatorii este ca afecteaza mai ales tinerii“, explica medicul reumatolog.

In timp, inflamatia distruge articulatia si se ajunge la imposibilitatea functionarii acesteia si la invaliditate. Spondilita anchilozanta este una dintre cele mai invalidante afectiuni reumatice, mai ales ca in multe cazuri, diagnosticul corect si tratamentul sunt intarziate. Articulatiile cele mai afectate sunt cele de la nivelul bazinului, spatelui, soldurilor si genunchilor. Boala afecteaza mai mult barbatii, comparativ cu femeile, care par sa aiba mai ales poliartrita reumatoida (apar inflamatiile de cauza necunoscuta mai ales la nivelul incheieturilor degetelor de la maini). Portretul-robot al pacientului cu spondilita anchilozanta – denumita in stadiile ei incipiente spondartrita – este acela al unui barbat tanar de 20-30 de ani, care dezvolta o problema de spate cu anumite caracteristici.

„Este important sa intelegem ca exista doua tipuri de durere: durerea inflamatoare si cea mecanica. La pacientii cu spondilita, este vorba mai ales de durere inflamatoare: o durere care apare in repaus, noaptea si este atat de puternica, incat trezeste pacientul din somn. Totodata, este o durere care se amelioreaza cu efortul fizic. Pacientul simte nevoia sa se miste. Cand se misca, durerea se amelioreaza semnificativ. El se trezeste in fiecare dimineata cu o anumita redoare, o anumita intepeneala care dureaza mai mult de o jumatate de ora“, descrie dr. Claudiu Popescu. Durerea de tip mecanic e cumva la antipod. Este o durere care apare la efort prelungit si intens sau in urma unei pozitii incorecte la birou, precum si in urma traumatismelor sportive. Este un tip de durere care „zvacneste“ si care se accentueaza la miscare, in timp ce repausul o amelioreaza.

Ca sa faci diferenta intre o durere de tip inflamator si una mecanica iti ia circa 40 de secunde, daca esti medic, spune specialistul. „Din pacate, pacientii cu dureri de tip inflamator ajung mai degraba la ortopezi, neurologi sau la medici de recuperare si astfel se intarzie si diagnosticul, si tratamentul corect. Ei trebuie sa ajunga la reumatologi“, explica dr. Claudiu Popescu. Acesta dezvaluie ca a avut pacienti care au ajuns la consultatia de reumatologie sau la spital in ultimul stadiu de boala. „Stadiul IV. Durerea e aceeasi in toate cele IV stadii, insa modificarile radiografice difera. Practic, o articulatie a soldului, care se numeste sacroiliaca, dispare. Se osifica, si aceste osificari ale ei au IV stadii. Pacientul va remarca faptul ca i se limiteaza foarte mult mobilitatea. Sunt pacienti care ajung incapabili sa mai ridice capul sa vada cerul. Pentru ca in spondilita anchilozanta apar niste punti intre vertebre si se limiteaza foarte mult mobilitatea. Apare pozitia de schior, de cocosare. Tratamentul precoce poate preveni acest lucru“, mai spune dr. Popescu.

„Pacientii diagnosticati cu spondilita anchilozanta sau alta forma de afectiune de tip inflamator in stadiu precoce pot duce in continuare o viata normala, daca urmeaza tratamentul adecvat prescris de medicul reumatolog si un program constant de miscare. Insa multi pacienti considera ca bolile reumatice sunt boli ale batranetii si amana consultarea unui medic specialist, desi simptomele acestora sunt intalnite intr-o masura importanta si in randul populatiei active, tineri si chiar copii“, potrivit conf. dr. Catalin Codreanu, medic primar reumatolog, presedintele Ligii Romane impotriva Reumatismului.

Un diagnostic precoce la un barbat tanar i-ar putea pastra calitatea vietii, el ar ramane membru activ al societatii. Cati ani trebuie sa treaca pentru ca un pacient cu spondilita sa ajunga in ultimul stadiu de boala? „Depinde foarte mult de persoana. Nu exista boli, ci pacienti. Sunt oameni care nu ajung niciodata sa aiba limitari, dar durerea exista. Si sunt oameni care, intr-un an, pierd foarte mult din mobilitate. Dar, statistic vorbind, majoritatea oamenilor, daca nu se trateaza, in doi-trei ani ajung in aceasta situatie“, avertizeaza dr. Claudiu Popescu.

Potrivit dr. Claudiu Popescu, cei mai multi pacienti cu boli reumatice ajung la medicii ortopezi sau la medicii de recuperare. „Pana sa ajunga si la reumatolog, au efectuat tratamente care nu i-au ajutat. Caldura sau compresele reci aplicate local in bolile inflamatoare au indicatii limitate, poate chiar nu sunt indicate. Pot sa faca mai mult rau. In momentul in care o boala inflamatoare este activa, noi vedem aceasta dincolo de durerea invocata de pacient, vedem in analize. De exemplu, o viteza a sangelui care e marita, iar in aceasta situatie procedurile de fizioterapie nu sunt indicate. Reducerea durerii e foarte mica si exista riscul sa influenteze procesul patogenic, sa-l accelereze“, avertizeaza dr. Popescu.

In schimb kinetoterapia, exercitiile medicale sunt salutare. „Am vazut pacienti tineri care au urmat cu constiinciozitate programe de kinetoterapie un an-doi si nu au mai avut probleme. A scazut si necesarul de medicamente“, adauga acesta. Tratamentul medicamentos este de doua tipuri: simptomatic si remisiv si trebuie urmat neaparat. „Sistemul national de sanatate ofera aproape toate tratamentele moderne, medicamente biologice, care, bineinteles, au si efecte secundare, pacientii trebuie informati. Antiinflamatoarele sunt o parte importanta a tratamentului bolilor reumatice. Ele cresc, uneori, riscul cardiovascular si riscul de gastrita si ulcer. Dar sunt foarte importante pentru tratamentul durerii“, explica dr. Claudiu Popescu.

Trebuie tinut seama de faptul ca bolile inflamatoare nu afecteaza doar incheieturile si aici e problema, atrage atentia dr. Popescu. „Nu durerea este cea care-l omoara pe pacient, ci complicatiile la inima, rinichi sau la plamani. Bolile inflamatoare sunt boli care afecteaza si organele interne. Daca un pacient cu boala inflamatoare dezvolta o boala de inima, aceasta din urma e principala cauza de mortalitate in bolile inflamatoare. Pacientilor cu reumatism autoimun li se scurteaza viata din cauza acestor elemente de boala cardiovasculara, pentru ca inflamatia distruge vasele de sange“, adauga medicul specialist reumatolog.

Schimbarea stilului de viata este esentiala. „E foarte important pentru pacienti sa aiba un stil de viata sanatos, sa nu fumeze, nici macar pasiv, sa-si trateze colesterolul mare, daca il au, sa manance fructe si legume proaspete, pline de antioxidanti. Sa elimine factorul de risc cardiovascular, iar reumatologul satratateze durerile. Exista pacienti care la 20-30 de ani se imbolnavesc de spondilita, iar la 50 fac infarct. Ceea ce nu e acceptabil. Daca si-ar fi schimbat stilul de viata mai devreme, ar fi trait 80 de ani!“, semnaleaza dr. Popescu.

Liga Romana impotriva Reumatismului a declansat, recent, impreuna cu Liga Europeana impotriva Reumatismului – EULAR, campania „Fara amanare! Fa o programare!“ pentru constientizarea importantei diagnosticarii la timp a bolilor reumatice si musculo-scheletale si pentru prevenirea consecintelor acestora.

Adauga un comentariu