Magazin

Nume de sfinți pentru băieți. Cum îl va influența alegerea numelui în viață

Publicat: 29 sept. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Nume de sfinți pentru băieți. Cum îl va influența alegerea numelui în viață
Creștinii aleg numele de sfânt în funcție de data de naștere a copilului

Acordând copilului nume de sfinți pentru băieți, le alegem totodată un ocrotitor, precum și un exemplu pe care să-l urmeze în viață. Creștinii aleg numele de sfânt în funcție de data de naștere a copilului, fiecărui sfânt fiindu-i asociată o zi în calendar.

De ce să nu pui două nume de sfinți pentru băieți?

Unii preoți interzic atribuirea de două sau chiar trei nume la botez, în conformitate cu moda de astăzi. Numele sfânt dat copilului la botez îl face pe noul botezat ucenicul sfântului al cărui nume îl poartă. Astfel, sfântul devine un protector al copilului creștin înaintea lui Dumnezeu, atât în această viață, cât și după moarte și la Judecata de Apoi. Un creștin fără numele unui sfânt în viață rămâne fără un protector și mijlocitor permanent cu Dumnezeu.

La botez, copilul primește un singur nume, deoarece omul are o singură naștere și un singur suflet. Numele de botez reprezintă sufletul omului unit cu Dumnezeu prin botez, credință dreaptă și fapte bune. Cu siguranță nu se folosesc nume de sfinți catolici, nume de protestanți, de sectanți sau nume de artiști, sau nume păgâne preluate de la popoarele care nu au adoptat credința în Hristos. De asemenea, se evită numele de animale, păsări, eroi necreștini și nume de zei, cum ar fi Afrodita sau Venera. Pentru băieți, cel mai frumos nume este cel al Sfântului Ioan Botezătorul, urmat de cele ale Sfinților Apostoli, și de numele sfinților ierarhi, mucenici și cuvioși, mulți dintre ei având o legătură cu țara noastră și rugându-se pentru toți credincioșii.

Copiilor ar trebui să li se atribuie nume de sfinți din calendarul ortodox, de obicei numele sfântului din ziua nașterii sau din zilele dinainte sau de după ziua nașterii, după cum doresc părinții, rudele și preotul paroh care este și duhovnicul familiei. De asemenea, se pot alege nume în funcție de hramul bisericii de care aparține copilul sau nume de sfinți români, ierarhi, mucenici și cuvioși. Conform Bisericii, primilor copii ar trebui să li se atribuie și numele părinților care i-au născut sau botezat.

Cele mai frumoase nume de botez

Biserica ortodoxă este strictă în privința numărului de nume acordate la botez. Copilul ar trebui să primească un singur nume, deoarece omul are o singură naștere și un singur suflet. Numele de botez reprezintă sufletul omului unit cu Dumnezeu prin botez, credință dreaptă și fapte bune.

Anton. Sf. Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit pe 17 ianuarie. În timpul vieții sale, el și-a împărțit averea la săraci și a trăit izolat lângă satul în care s-a născut. Este considerat inițiatorul vieții călugărești.
Casian. Sfântul Casian este prăznuit pe 25 februarie. Este un sfânt născut în Dobrogea, care a avut o mare influență în Biserica Catolică datorită scrierilor sale.
Iosif. Sfântul Iosif este cinstit pe 19 martie. El a fost soțul Fecioarei Maria.
Gheorghe, George. Sfântul Gheorghe (23 aprilie) este reprezentat adesea pe un cal, și este cunoscut ca „străjer al timpului”.
Eusebiu. Sfântul Eusebiu a trăit în vremea împăratului Constantin cel Mare și a luptat împotriva ereziilor ca și episcop. El este sărbătorit pe 22 iunie.
Emil, Emilian. Sfântul Emilian, prăznuit pe 18 iulie, a fost soldat în armata lui Iulian Apostatul și a devenit martir în urma încercării de a opri o sărbătoare păgână.
Laurențiu, Laur. Pe 10 august este sărbătoarea Sfântului Mucenic Laurențiu Arhidiaconul, unul dintre cei 7 diaconi ai Bisericii Romei.
Sfântul Apostol Luca (18 octombrie) a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. A scris despre nașterea lui Ioan Botezatorul și despre copilăria lui Iisus.
Gabriel, Gabi, Gavril, Mihail, Mihai, Mihnea. Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie. Ei sunt cei mai importanți îngeri și aducători de vești, fiind vestitorii nașterii lui Iisus și a lui Ioan Botezatorul,
Nicolae. Sfântul Nicolae a fost episcop de Mira și este sărbătorit mai ales de copiii care așteaptă daruri din partea lui, pe 6 decembrie.

Există mult mai multe nume de sfinți pentru băieți din care poți alege. Tot ce trebuie să faci este să consulți Calendarul Creștin Ortodox.

Comentarii
  • ❤ Evitati nume arhaice, slave, grecești ( fanariote)! Folositi doar nume anglo-saxone sau latine. Suntem popor latin, nu uitați ! spune:

    Nimeni nu mai pune numele de ion la copil, chiar sună ciudat …Ion, de Liviu Rebreanu. Deci un mare NU!
    Nicu-lae …lae Niculae….deja e subiect de glumă intre colegii la scoală😄

    Gavril? Asta chiar sună frumos….Gavril, treci in crucea m*** tii in casă….da, ăsta e fain, dar în mediul rural!

    Anton? No, nici măcar la țară nu mai e la modă!
    Vasâle sau Vasilica…sună beton 😋

    De fapt, pentru a nu fi subiect de glumă si pentru a nu vă duce copchilul mai târziu la azilul de bătrâni,evitați să puneți nume de sfinți sau mucenici,etc. Nu e voie ! Cine vă invată ,va invață greșit!

    Mulți copii iși duc părinții la azil pentru că le-au pus nume nasoale, inspirate din calendar, e un fel de răzbunare a lor !

    Cautati doar nume frumoase care să sune fain și in engleză,gen David, Aaroon, Darius,Denis,Raphael,Michelangelo,Donnatella, Alexander….și evitați nume vechi gen Gheorghe, Vasile, Ion, Dumitru, Varvara,Anton,Nectărel,Viorel,Valerică sau Costică( Constantin)…au fost la modă,dar NU mai sunt ! Stop !

Adauga un comentariu