Titlurile zilei

O poveste de aur cu elevul olimpic Gabriel Turbincă, originar dintr-un sătuc sărac din județul Iași! La doar 11 ani, elevul de 10 la Evaluarea Națională 2020 reușea o performanță specială în România!

Publicat: 25 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O poveste de aur cu elevul olimpic Gabriel Turbincă originar dintr-un sătuc sărac din județul Iași La doar 11 ani elevul de 10 la Evaluarea Națională 2020 reușea o performanță specială în România
Poveste de aur cu elevul olimpic Gabriel Turbincă, din județul Iași, care a luat nota 10 la Evaluarea Națională 2020

Elevul olimpic Gabriel Turbincă, originar dintr-un sătuc sărac din județul Iași, are o poveste de aur! La 11 ani, absolventul de clasa a VIII-a care a luat media 10 la Evaluarea Națională 2020 avea o performanță specială pentru întreaga Românie. Gabriel Turbincă are rezultate excelente la Matematică, fiind unul dintre cei mai buni tineri ai Colegiului Național „Emil Racoviță”, din Iași

Elevul Gabriel Turbincă devine olimpic la Matematică încă din clasele primare urmate în săracul sătuc Cârjoaia, comuna Cotnari. Este remarcat de profesorul Gheorghe Oancea. Ajunge în anul 2016 la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, din orașul Hârlău. Aici, la valorosul concurs „Micii Matematicieni”, obține premiul I. Este rapid evidențiat de profesorul Aurel Neicu și, astfel, Gabriel Turbincă ajunge printre calificații la Olimpiada Națională de Matematică. Deja din clasa a VI-a studiază la prestigiosul Colegiu Național „Emil Racoviță”, din Iași. La Evaluarea Națională 2020, elevul a obținut nota 10 la ambele probe ale examenului național și are o poveste de viață impresionantă. Gabriel Turbincă este pasionat și de Limba și literatura română.

Olimpicul Gabriel Turbincă: „Nu contează de unde provii, contează foarte mult să-ți dorești să reușești în viață!”

Dincolo de toate acestea, olimpicul Gabriel Turbincă dă dovadă de o luciditate de-a dreptul surprinzătoare pentru o vârstă atât de fragedă.

„Este un rezultat care mă face să muncesc și mai mult. Nu contează de unde provii, contează foarte mult să-ți dorești să reușesti în viață, să ajungi departe și să fii susținut de familie! Contează foarte mult să ai profesori deosebiți și să visezi frumos. Îmi place Matematica, dar nu sunt un «tocilar», sunt doar pasionat de universul fascinant al acestei frumoase științe exacte”, mărturisește Gabriel Turbincă.

Pe de altă parte, despre reușita de la Evaluarea Națională 2020, absolventul arată că doar munca și inspirația au făcut să aibă media 10.

Evaluarea Națională 2020 a fost pentru mine – și cred că și pentru colegii mei – un obstacol așteptat, pe care l-am pregătit prin zeci de ore de muncă alături de profesorii noștri. Acum, când văd că am reușit să trec cu bine peste acest test, îmi dau seama cu adevărat câtă muncă se află în spatele unei note! Profesorii noștri de Matematică și Limba și literatura română au făcut o treabă excelentă, învățându-ne să muncim și să fim hotărâți în tot ce ne propunem, să fim cea mai bună variantă a noastră în fiecare moment important al vieții noastre. De aceea sunt mândru că am petrecut perioada gimnaziului la «Racoviță», unde performanța joacă un rol important în viața fiecărui elev”, crede Gabriel Turbincă.

Cătălin Budeanu, profesorul de Matematică al olimpicului: „Gabriel Turbincă sau inteligența nativă ieșită din comun”

Cătălin Budeanu, profesorul de Matematică al olimpicului Gabriel Turbincă, spune că acesta este un adolescent ambițios și hotărât, care a știut tot timpul ce vrea să facă. Când era în clasa a V-a, el a participat, în perioada vacanței de vară, la fiecare oră de pregătire la Matematică pe care o desfășura cu elevii profesorul Budeanu, făcând naveta între Cârjoaia și Iași.

„M-au impresionat foarte mult, ca profesor și ca om, seriozitatea, hotărârea și efortul mare pe care îl făcea un om mic ca el. Nefiind ieșean, și-a convins părinții să-l lase să studieze la Colegiul «Racoviță», considerând că aici va gasi un mediu propice pentru dezvoltarea sa viitoare. După un început mai timid în noul colectiv, Gabriel s-a impus ca unul dintre liderii clasei și a început să obțină rezultate remarcabile la obiectul său preferat: Matematica”, crede Cătălin Budeanu.

Astfel, în clasa a VI-a a obținut Mențiune cu medalie de aur, iar, în clasa a VII-a, Mențiune cu medalie de argint la faza națională a Olimpiadei de Matematică. Pe lângă aceste realizări, a obținut și numeroase premii I la concursurile interjudețene de Matematică la care a participat.

„În toți anii de gimnaziu, Gabriel Turbincă a fost foarte îndrăgit și apreciat atât de colegii săi, cât și de profesorii din clasa în care a studiat. Pentru mine, ca diriginte și mai ales ca profesor de Matematică, a fost un adevărat privilegiu să am ca elev un copil cu o inteligență nativă ieșită din comun, cu maturitate în gândire, cu o extraordinară forță de concentrare și cu ambiția de a depăși orice provocare pe care i-o lansează Matematica sau viața”, a conchis Cătălin Budeanu, dirigintele lui Gabriel Turbincă.

Alexandra Coca, o colegă de clasă, despre Gabriel Turbincă: „Deși timid la exterior, Gabi, cum îi spunem noi, ascunde un echilibru interior!”

Mai departe, Alexandra Coca, din clasa a VIII-a, colegă de clasă a lui Gabriel Turbincă, îl caracterizează pe acesta într-o manieră aparte.

„În calitate de colegă a lui Gabriel, eu l-aș defini prin dedicare și modestie, însușiri pe care le-am admirat încă din clasa a VI-a, când l-am cunoscut. A dat dovadă de pasiune și implicare de fiecare dată când i-am cerut ajutorul, devenindu-mi cu timpul un prieten de încredere. Deși timid la exterior, Gabi, cum îi spunem noi, ascunde un echilibru interior, învăluit de forța care îl determină să depășească orice moment dificil, păstrând în amintire doar fericirea și autenticitatea fiecărei situații. Trei ani de gimnaziu petrecuți împreună nu au fost suficienți pentru a-l cunoaște cu adevărat, dar știu cu certitudine că, sub părul său roșcat, se află o inteligență deosebită, alături de o sensibilitate aparte”, spune eleva Alexandra Coca.

Aici se alătură și Irina Nechifor, profesorul de Limba și literatura română al olimpicului cu media 10 la Evaluarea Națională 2020.

„Despre Gabriel ar fi multe de spus, deoarece el reprezintă, ca elev, combinația perfectă de sensibilitate și concentrare, libertate a gândirii și atenție. L-am îndrăgit din prima clipă și l-am admirat mereu pentru curajul de a fi el și de a spune adevărul despre lumea în care trăim. Bravo, Gabriel, din tot sufletul meu!”, spune Irina Nechifor.

„Gabriel Turbincă a confirmat rapid extrem de buna pregătire, o gândire logico-matematică!”, îl caracterizează prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului „Emil Racoviță” Iași

De asemenea, prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului „Emil Racoviță” Iași, îl caracterizează frumos pe talentatul absolvent Gabriel Turbincă.

„L-am cunoscut pe Gabriel acum 3 ani, când a devenit elevul Colegiului Național «Emil Racoviță» Iași. Prima impresie a fost a unui elev relativ retras, a cărui timiditate era explicabilă prin prisma faptului că intră într-un mediu cu totul nou pentru el, înconjurat de profesori și colegi pe care nu îi cunoștea. Auzisem despre performanțele obținute de Gabriel Turbincă la Matematică în anii anteriori, la concursuri și la Olimpiada de Matematică – etapa națională. Am fost convinsă de la bun început că va colabora foarte bine cu Cătălin Budeanu, atât în calitate de profesor de Matematică, cât și în calitate de profesor-diriginte, ceea ce s-a și întâmplat, profesorul devenindu-i mentor și îndrumător”, menționează profesorul Mihaela Gotcu.

În plus, mai arată că Gabriel Turbincă a confirmat rapid extrem de buna pregătire, o gândire logico-matematică ieșită din comun, capacitate de concentrare și deschidere către performanță, cu precădere pentru disciplina Matematică.

„Mai mult decât atât, Gabriel este colegul apreciat de ceilalți elevi din clasa a VIII-a B, care s-a remarcat prin rezultatele deosebite, dar și prin seriozitate, spirit de echipă și dorința de autodepășire. Îl felicit pe Gabriel pentru media de 10 obținută la Evaluarea Națională 2020. Sunt sigură că va reuși și va avea succes în continuare în tot ceea ce își va propune. Bravo, Gabi!”, a concluzionat profesorul Mihaela Gotcu, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași.

Așadar, această poveste „de aur” a elevului olimpic Gabriel Turbincă, originar dintr-un sătuc sărac din județul Iași, poate fi un reper pentru toți tinerii din România.

Adauga un comentariu