Miruna Grigoraș, în vârstă de 21 de ani, din municipiul Pașcani, a urcat anul acesta pe podium la campionatul mondial de Qwan Ki Do. Tânăra a obținut multiple premii de-a lungul carierei sale sportive. Ea a început să practice artele marțiale de la vârsta de 6 ani, iar, în 2011, a obținut primul titlul de vicecampioană națională la categoria sa. De atunci, premiile nu au contenit să apară
Miruna Grigoraș este sportiva care a reușit să aducă aurul mondial la Iași! Tânăra a devenit campioană mondială la arte marțiale la doar 21 de ani. Din municipiul Pașcani, tânăra a urcat anul acesta pe podium la campionatul mondial de Qwan Ki Do. Tânăra a obținut multiple premii de-a lungul carierei sale sportive. Ea a început să practice artele marțiale de la vârsta de 6 ani, iar, în 2011, a obținut primul titlul de vicecampioană națională la categoria sa. De atunci, premiile nu au contenit să apară.
„Eu de loc sunt din Pașcani și nu aveam foarte multe activități pentru copii, activități de dezvoltare personală când eram mai mică. Aveai două opțiuni, era foarte clar: voiai să faci dans sportiv sau Qwan Ki Do! Am ales să fac Qwan Ki Do în detrimentul dansului sportiv pentru că, de mică, am fost o fire mai rebelă, am avut o personalitate puternică și nici nu aveam înclinații spre dans. Cumva, tata mi-a croit acest drum, pentru că și el a fost practicant de Qwan Ki Do.
Părinții mei s-au implicat 100 la sută și m-au susținut. Mai ales tata, care mergea cu mine la antrenamente și mă duce, chiar și acum, la fiecare campionat, indiferent unde se desfășoară. Țin minte că părinții mei nu mă pedepseau spunându-mi că îmi confiscă telefonul sau nu mă lasă la televizor, ci îmi spuneau că nu mă lasă la antrenament dacă nu iau note bune la școală”, povestește Miruna Grigoraș.
Ce premii a obținut Miruna Grigoraș de-a lungul carierei sale
Paisprezece sportivi din Iași au completat echipa Lotului Național de Qwan Ki Do, din trei cluburi sportive cu renume în zona Moldovei: „Long-Ho”, „DAO” și „Kim Ho Dao”. Miruna Grigoraș face parte din clubul „Long-Ho” încă de când a început să practice acest sport.
„În 2011, la compionatul național, care s-a desfășurat la Constanța, am câștigat prima medalie, devenind astfel vicecampioană mondială. Apoi, în 2012, la Roman, am urcat pe podium și am ajuns campioană națională. Îmi aduc aminte de o întâmplare care m-a motivat super mult. Ne pregăteam de un campionat național când a venit la mine Giam Su Ovidiu Covaci, antrenorul meu, și m-a întrebat dacă vreau să fiu campioană mondială. Atunci i-am răspuns că da și am simțit un fior în tot corpul, pentru că visul oricărui sportiv este de a-și reprezenta țara la campionatele modiale”, mai spune Miruna.
Astfel, munca din sala de sport a dat roade și tânăra sportivă a reușit anul acesta să obțină locul întâi la campionatul modial de Qwan Ki Do din perioada 23-24 octombrie 2021. Alături de ea, pe podium s-a clasat o altă sportivă română, Yasmina Meiu, aceasta obținând locul al treilea. De altfel, România s-a clasat pe primul loc atât la individual, cât și la proba sincron. O altă tânără sportivă a reușit în doar 3 ani să ajungă pe podiumul campionatului european de box.
Cum s-a desfășurat a șaptea ediție a campionatului mondial
Ținând cont de situația pandemică de la nivel mondial, sportivii au fost nevoiți să se supună restricțiilor impuse de autorități.
„A fost o competiție desfășurată în timp real, între 27 de țări participante, în mediul online, prin platforma ZOOM, cu transmisie live pe pagina oficială de Facebook a Federației Internaționale de Qwan Ki Do. Sportivii au desfășurat proba tehnică Thao Quyen individual și sincron. Echipa României a intrat în teleconferință de la Roman, de la Sala Polivalentă, unde a și susținut cantonamentele de pregătire a probelor tehnice. Secretariatele federațiilor din toate țările au fost în continuă comunicare, pentru a crea un flux continuu și o bună desfășurare a Campionatului Mondial în condiții de maximă siguranță, conform prevederilor legale în vigoare, privind contextul pandemic”, adaugă tânăra sportivă.
Ce alte rezultate remarcabile au mai obținut sportivii din Iași
Cu rezultate remarcabile, practicanții de arte marțiale chino-vietnameze au dus România în fruntea clasamentului. Astfel, 12 medalii de aur, 7 de argint și 3 de bronz au fost obținute de către sportivii ieșeni Maria Grigoraș, Simona Grigoraș, Miruna Grigoraș, Daniela Cozma, Violeta Flocea, Iuliana Grădinaru (de la clubul sportiv „Long-Ho”), Alice Calance, Yasmina Meiu, Florin Obreja, Paul Țurcanu, Radu Sârbu (Clubul Sportiv „DAO” Iași), Iulian Lungu, Maria Nistor și Ștefana Averescu (Clubul Sportiv „Kim Ho Dao” Iași). Un alt tânăr luptător din Iași are un palmares impresionant, cu foarte multe turnee naționale câștigate. Acesta vrea să ajungă în Statele Unite ale Americii.
Qwan Ki Do este o artă marțială chino-vietnameză creată în anul 1981 de către maestrul vietnamez Pham Xuan Tong. „Acest stil de arte marțiale a fost adus în Iași chiar de la început, din anul 1981, de către un tânăr african, student al Facultății de Electrotehnică, Gouandjika Fidele”, a spus Ovidiu Covaci, director tehnic național Qwan Ki Do România.