Eveniment-Social

Peste 5.000 de elevi ieșeni au semnat o petiție prin care au cerut închiderea școlilor. Profesorii nu au fost de acord – FOTO

Publicat: 11 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 5.000 de elevi ieșeni au semnat o petiție prin care au cerut închiderea școlilor. Profesorii nu au fost de acord - FOTO
Un elev de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” a inițiat o petiție prin care cere închiderea școlilor din județul Iași

Ieri, un elev de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” a inițiat o petiție prin care cerea închiderea școlilor din județul Iași din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile până în data de 12 ianuarie

Imediat, peste 5.000 de elevi au semnat, susținând această idee. Mai mulți se plâng de faptul că timpul de așteptare în stație este foarte mare, este extrem de frig și întârzie sau lipsesc de la cursuri.

Un elev din Iași a inițiat o petiție prin care a cerut închiderea școlilor. Peste 5.000 de semnături într-o singură zi

elevi
Peste 5.000 de semnături într-o singură zi

Un elev de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” a inițiat o petiție care a făcut ravagii în rândul colegilor săi. Peste 5.000 de copii au semnat petiția în care solicitau închiderea școlilor din județul Iași până în data de 12 ianuarie din cauza condițiilor meteorologie nefavorabile.

Pe 10 ianuarie, orele de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” s-au susținut cu puțini elevi. Într-o clasă de 21 de elevi au lipsit 13, majoritatea dintre ei trebuiau să ajungă la școală din zonele metropolitane.

„M-am consultat cu mai mulți colegi și prieteni care nu pot ajunge la școală din cauza stratului mare de zăpadă și așa am decis să inițiez această petiție. Mulți elevi de la Colegiul Național de Artă «Octav Băncilă» sunt din mediul rural și se descurcă foarte greu cu transportul. În data de 10 ianuarie 2023, în clasa mea, unde suntem 21 de elevi, 13 nu au reușit să ajungă la ore. Ne dorim să susținem orele în mediul online, pentru a nu fi nevoiți să stăm ore întregi în stațiile de autobuz”, spune elevul.

Matei S. este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Iași. În data de 10 ianuarie, acesta a ajuns din zona în care locuiește, respectiv Bucium, până în Tătărași, unde se află liceul unde învață, într-un timp de două ore și jumătate. Acesta a așteptat în stația de autobuz mai bine de 30 de minute.

„Eu stau în Bucium și am făcut, în data de 10 ianuarie, până la școală, două ore și jumătate cu autobuzul. Am plecat la ora 06.30 și am ajuns la ora 09.00. Am așteptat mai bine de jumătate de oră în stație, am ajuns înghețat la liceu”, spune Matei S.

Alexei L. este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”. Tânărul locuiește în satul Valea Ursului, comuna Miroslava, iar acesta susține faptul că întârzie destul de mult la orele de curs, deoarece vine dintr-o zonă metropolitană, în care circulația este una îngreunată.

„Normal fac cam o oră cu autobuzul din Valea Ursului până în Iași, și pe vremea asta fac mai mult de o oră, plus că aștept foarte mult în stație. Din punctul meu de vedere, pe vremea asta ar trebui să se închidă școlile și să se găsească alternative, cum ar fi susținerea orelor în mediul online”, spune Alexei L.

Elevii ieșeni, nemulțumiți de modul în care trebuie să ajungă la școală

școala
Elevii ieșeni nemulțumiți de modul în care trebuie să ajungă la școală

Un alt elev nemulțumit care trebuie să se deplaseze la școală în această perioadă este și Mario M., clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

„Locuiesc în zona Valea Adâncă, mai exact pe lângă intersecția «La 5 drumuri». De obicei, în fiecare dimineață plecam la școală cu mașina la ora 6:50 și ajungeam la maxim 7:30, iar acum ajung mult mai târziu. Traficul este extrem de aglomerat, mașinile derapează și ajung să încurce circulația, iar frigul este insuportabil. La finalizarea orelor, în jur de ora 14:00, m-am întors acasă tot cu mașina, ajungând la un timp de peste două ore, când același drum, la aceeași oră, îl făceam în maxim 20-30 de minute, dacă era aglomerat la ora de vârf. Sunt de părere că în aceste condiții ar trebui să rămânem acasă pentru că oricum cei de la conducere, în ciuda tuturor problemelor cu tramvaiele și cu șoselele, nu rezolvă absolut nimic și nu vor rezolva nimic.

Nu se găsesc nici taxiuri disponibile, nici Uber, nici Bolt și poți ajunge să stai și cu orele în stația de tramvai. Nu am întârziat niciodată, în nicio dimineață la școală până în această săptămână ca să pot spune că plec prea târziu de acasă sau alte motive”, spune Mario M.

Din comuna Miroslava până la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Sebastian H. parcurge, în această perioadă, cu autobuzul o distanță de câțiva kilometri în aproximativ două ore.

„Eu stau în Miroslava și mă deplasez la școală cu transportul în comun. În mod normal ajung la ore în 45 de minute, dar cu vremea de afară, traficul și cine știe ce se mai întâmplă pe stradă ajung să ratez orele. Sunt foarte mulți factori care intervin aici.

Traficul, drumurile periculoase, tramvaiele și autobuzele care sunt complet pline, fiind nevoit să trec peste 3-4 tramvaie sau autobuze ca să pot să găsesc unul în care să am cât de cât loc. În ritmul ăsta ajung la școală în aproape 2 ore, 2 ore și ceva. Toți elevii ar trebui să stea acasă, în primul rând, pentru că ne punem în pericol și, în al doilea rând, ajungem să facem absențe fără rost din cauza motivelor menționate anterior”, declară Sebastian H.

Petiția inițiată de elevul de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” nu a fost agreată de profesori. Aceasta poate fi vizualizată AICI. Reprezentanții ISJ Iași transmis faptul că a fost trimis un e-mail de retragere a acesteia.

„Au trimis e-mail de renunțare la petiție”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași, în legătură cu petiția inițiată de un elev.

Adauga un comentariu