Local

Peste o sută de persoane au fost depistate cu hepatită în urma campaniei de testare desfășurate în luna septembrie în cadrul programului LIVE(RO)2-EST

Publicat: 30 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste o sută de persoane au fost depistate cu hepatită în urma campaniei de testare desfășurate în luna septembrie în cadrul programului LIVERO2-EST
Doar în luna septembrie a anului 2023, prin intermediul programului LIVE(RO)2-EST, 3. 619 de persoane au fost testate pentru hepatitele B și C

Peste o sută de persoane au fost depistate cu hepatită în urma campaniei de testare desfășurate în cadrul programului LIVE(RO)2-EST. Doar în luna septembrie a anului 2023, 3.619 oameni au fost testați pentru hepatitele B și C. Din total, 58 de persoane au fost depistate pozitiv pentru hepatita B și 49 pentru hepatita C.

Din totalul de persoane care au fost testate în luna septembrie, 107 au fost depistate cu hepatită

Pe durata lunii septembrie, în cadrul proiectului LIVE(RO)2-EST s-au realizat 3.619 teste pentru hepatitele B și C, 2.030 de testări s-au efectuat în regiunea Nord-Est, unde au fost depistate pozitiv pentru hepatita B 37 de persoane, iar pentru hepatita C 30 de persoane. Pe durata aceleiași luni, în regiunea de Sud-Est au fost realizate 1.589 de testări, 21 de persoane fiind depistate pozitiv pentru hepatita B, în timp ce pentru hepatita C au fost 19. Şi în luna august au avut loc testări pentru depistarea precoce a hepatitelor B şi C.  Au fost testate 3.619 persoane, 2.031 provenind din regiunea Nord-Est și 1.588 din regiunea Sud-Est. Din total, 57 au fost depistate pozitiv pentru hepatita B și pentru hepatita C.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele care doresc să se testeze gratuit pentru hepatitele B și C

Testările au avut loc în cadrul programului LIVE(RO)2 – EST- Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est. Proiectul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS). Prin intermediul acestui proiect se urmărește reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare, hepatite B și C, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente antivirale.

Pot beneficia gratuit de screening pentru hepatitele B și C persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care au domiciliul în regiunile Nord-Est sau Sud-Est. De asemenea, acestea trebuie să nu fie însărcinate și lipsite de libertate. Trebuie specificat că hepatitele B şi C sunt afecţiuni silenţioase care pot genera complicaţii grave. Dacă nu sunt detectate la timp, acestea pot cauza ciroză, adică cicatrizarea ţesutului hepatic, care interferează cu funcţionarea normală a ficatului, cancer hepatic, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer, cu o rată mare de mortalitate, dar hepatitele B şi C pot cauza şi alte complicaţii asociate cu afectarea funcţionării ficatului.

De la demararea proiectului LIVE(RO)2-EST, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța au fost realizate 137.359 de teste, 132.326 fiind negative, în timp ce 5.033 de persoane au fost depistate cu hepatită.

Adauga un comentariu