Pierderea mirosului și a gustului este un semn clar ca ești pozitiv pentru coronavirus, sustine un studiu recent. De la începutul pandemiei, unul dintre cele mai frecvente simptome la pacienții cu virusul Covid-19 a fost pierderea mirosului și a gustului. Ultima cercetare in domeniu a analizat acest simptom și a aratat că este mai degrabă un semn bun pentru cei care suferă de aceasta infectie.
Tuse, febră, oboseală, dureri de cap. Printre factorii cunoscuți ai virusului Covid-19, există unul care îl diferențiază de alte boli sezoniere: pierderea mirosului (anosmia) și gustul (disgeuzia).
Lucrările anterioare, publicate în revista științifică The Conversation, citaseră ipoteza „fisurii olfactive” pentru a explica acest simptom al pierderii temporare a mirosului. Autorii au explicat apoi că acea parte a nasului responsabilă de percepția mirosurilor, fanta olfactivă, este blocată de umflarea țesuturilor moi, precum și de mucus.
Dar cercetătorii francezi și belgieni de la Spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de la Universitatea Mons din Belgia avansează acum o altă ipoteză: în cazul unei pierderi persistente a mirosului, ar fi de fapt sistemul nervos central și nu pasajele nazale, care ar fi afectate, noteaza FemmeActuelle.
Pierderea mirosului: acesta este un semn destul de bun, spun cercetătorii
„Acest mecanism ar putea explica parțial o pierdere acută de miros (în timpul fazei clinice a bolii), dar nu este suficient pentru a explica pierderea semnificativă pe care o raportează pacienții. Mai mult, un studiu recent pe cadavre publicat în Neurology confirmă trecerea virusului în creier și atacul bulbului olfactiv”, precizează cercetatorii.
De la începutul pandemiei, pierderea mirosului și disfuncția gustului au fost cele mai frecvente simptome, în special la tineri. Primul se găsește la 70,2% dintre pacienți și al doilea la puțin peste jumătate dintre persoanele care au testat pozitiv pentru virus.
Cu toate acestea, după cum raportează autorii, aceste tulburări ORL afectează mai mult europenii decât pacienții chinezi, care nu prezintă neapărat aceleași simptome.
Același studiu relevă, de asemenea, că acest simptom al bolii, care a devenit destul de frecvent, este, în general, un semn bun. Cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea Mons din Belgia, oamenii de știință francezi au observat că pacienții pozitivi pentru coronavirus, care prezentau aceste simptome de anosmie și disgeuzie, nu au dezvoltat, în majoritatea cazurilor, o formă severă a bolii.