Prima pagină » Eveniment-Social » Plan spectaculos, pentru o casă celebră a unui politician, amplasată în selecta zonă Copou, Iași – EXCLUSIV
Plan spectaculos, pentru o casă celebră a unui politician, amplasată în selecta zonă Copou, Iași - EXCLUSIV

Plan spectaculos, pentru o casă celebră a unui politician, amplasată în selecta zonă Copou, Iași – EXCLUSIV

27 mai 2024, 02:00, 1 ,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

O casă celebră a unui politician, amplasată în căutata zonă Copou din orașul Iași, urmează a fi reabilitată și restaurată! În acest sens, la Direcția Județeană pentru Cultură a fost depus, pe 10 mai 2024, proiectul ce vizează reabilitarea și restaurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu”, monument istoric, Iași, Aleea M. Sadoveanu, nr. 12. Totul urmează să fie analizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Casă celebră a unui politician, situată în zona Copou din orașul Iași, va fi reabilitată și restaurată! Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) anunță ca a fost depus, pe 10 mai 2024, proiectul ce vizează reabilitarea și restaurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu”, monument istoric, Iași, Aleea M. Sadoveanu, nr. 12. Totul urmează să fie analizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI). Vorbim de faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI). Proiectant și elaborator: arh. Alexandru – Mihai Bucalau, arh. Ionuț Dohotariu, respectiv S.C. Techmedia Electronics S.R.L. Beneficiar este Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR).

Casă celebră a unui politician, amplasată în selecta zonă Copou, Iași, va fi reabilitată și restaurată

Încă din 2023, reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi (CJI) au transmis faptul că Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi închis publicului pe o perioadă nedeterminată. Clădirea a fost în litigiu timp de 10 ani, iar din cauza situaţiei juridice nu a fost posibilă iniţierea niciunui proiect de reabilitare. Totul va fi reabilitat în cadrul unui program transfrontalier demarat de Consiliul Județean Iași.

Valoarea investiției, care cuprinde și un obiectiv cultural din Republica Moldova, este estimată la 1,6 milioane euro. Este important de ştiut faptul că ultima intervenție asupra Muzeului „Mihail Sadoveanu” a avut loc în perioada 1978-1980, când a fost deschis. De atunci s-au făcut expertizări tehnice în anii 1990 și 2009. Din cauza situației juridice, de-a lungul timpului, s-au făcut doar lucrări de verificare, reparații curente și de întreținere, dar nicio investiție majoră. Din fericire, în acest moment, nu mai există niciun litigiu pe patrimoniul Muzeului „Mihail Sadoveanu”, activitatea de revendicare imobiliară fiind soluționată definitiv de Judecătoria Iași.

Astfel, sunt necesare investiţii pentru reabilitarea și consolidarea clădirii, astfel încât să poată fi păstrat acest simbol cultural al Iașului, care a fost reședința lui Mihail Kogălniceanu, l-a găzduit și pe compozitorul George Enescu, iar timp de 18 ani a fost căminul familiei Sadoveanu.

Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980

Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele. „Casa cu turn”, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost, inițial, reședința lui Mihail Kogălniceanu. Între anii 1917 și 1919, a fost închiriată de prințesa Maria Cantacuzino și l-a găzduit pe compozitorul George Enescu. Din anul 1918, a intrat în proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961).

Familia prozatorului a locuit în „vila cu turnișor pătrat” din Copou timp de 18 ani, până în 1936, când s-a mutat la București, în două saloane, o cameră de lucru, un dormitor și două camere pentru copii. În biroul pe care și-l schimba dintr-o încăpere în alta, după inspirație, Sadoveanu a scris în jur de 35 de cărți. Muzeul din Copou este alcătuit din patru camere. Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerina din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt ilustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene.

Totodată, în grădina muzeului, vizitatorii vor descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soție a prozatorului.

Vorbim de un plan spectaculos, pentru o casă celebră a unui politician, amplasată în selecta zonă Copou, Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`