Arte vizuale

Portretul sotilor Arnolfini, misteriosul tablou realizat de Jan van Eyck

Publicat: 05 mai 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Portretul sotilor Arnolfini misteriosul tablou realizat de Jan van Eyck
3
Celebra capodopera realizata de Jan van Eyck in 1434 ascunde o serie de lucruri cel putin interesante, relateaza publicatia The Daily Mail. 
Tabloul a servit drept inspiratie pentru pictori precum Velázquez sau David Hockney si a ajuns sa fie un simbol al casatoriei, cu toate ca identitatea personajelor nu a fost certificata nici pana astazi. Carola Hicks, istoric de arta, a incercat sa puna in context elementele tabloului pentru a stabili cine este cuplul pictat de van Eyck.
Cuplul
Membrii familiei Arnolfini din Italia se numarau printre cei mai prosperi comercianti straini care traiau in secolul al XV-lea in Bruges. Ei ai intrat in istorie gratie priceperii intr-ale negotului, dar si pentru ca au fost primii comercianti bancheri din oras. Specialistii spun ca ar putea fi vorba despre Giovanni di Nicolao Arnolfini si sotia sa, Costanza Trenta. Cei doi s-au casatorit in 1426.

Giovanni si Constanza nu au avut copii. Constanza a murit in 1433, cu un an inainte de realizarea portretului. Se poate ca tabloul sa fie un omagiu adus ei din pricina speculatiilor ca femeia ar fi murit in timpul sarcinii. Artistilor le placea sa picteze femei insarcinate, chiar daca, in realitate, acestea nu asteptau un copil, fertilitatea fiind considerata o calitate necesara unei sotii. In tablou exista si alte simboluri ale fertilitatii precum patul si covorul rosu – considerat un lux la vremea aceea, asociat cu incaperea destinata nasterii.
Ambii poarta vestimentatii bogate, dovada ca Bruges era centrul unui imperiu comercial – blana, matase, lana, panza, piele si aur. Rochia femeii are dimensiuni impresionante. In 1997, un grup de studenti de la scoala de arta Wimbledon au creat o replica pentru care au avut nevoie de 35 de metri de material.
Portocalele, incaltamintea si cainele
In Bruges, portocalele erau o delicatesa, fiind importate. Fructele erau pretuite pentru proprietatile lor, fiind folosite pentru a da savoare bucatelor flamande. De asemenea, doctorii recomandau consumul de portocale pentru a preveni imbolnavirea de ciuma.
Incaltamintea din piele, vopsita in nunte inchise, mai dificil de obtinut, reprezinta un alt simbol al prosperitatii.
Cainele este un griffon de Bruxelles care se trage dintr-o rasa de terrier flamand.
Adauga un comentariu