Titlurile zilei

Povestea unei tinere infectate cu HIV, care s-a decis să devină mamă: „Am avut toată susținerea familiei și a iubitului meu”

Publicat: 28 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea unei tinere infectate cu HIV care s-a decis să devină mamă Am avut toată susținerea familiei și a iubitului meu
Smaranda, așa cum am decis să o numim pe tânăra seropozitivă pentru a-i proteja identitatea, a aflat că este infectată cu HIV în urmă cu 7 ani, când se pregătea pentru o intervenție chirurgicală

Smaranda, așa cum am decis să o numim pe tânăra seropozitivă, pentru a-i proteja identitatea, a aflat că este infectată cu HIV în urmă cu 7 ani, când se pregătea pentru o intervenție chirurgicală. Această boală nu a stat în calea dorinței sale de a deveni mamă. Dând dovadă de foarte multă responsabilitate, Smaranda a discutat cu mai mulți medici și a aflat că riscul de a transmite virusul HIV copilului este foarte mic. Astfel, a luat decizia de a aduce pe lume un bebeluș

Deși vestea că este seropozitivă a luat-o prin surprindere, provocându-i un adevărat șoc, Smaranda s-a bucurat de susținerea familiei și a bărbatului iubit, fapt ce a ajutat-o să accepte mai ușor noua sa situație medicală. Smaranda a urmat, în toți acești ani, tratamentul prescris de medici, astfel încât încărcătura virusului a ajuns să fie foarte scăzută. La 32 de ani, tânăra duce o viață absolut normală, declarând că este mult mai atentă la stilul de viață.

Iubitul i-a fost  principalul sprijin

o imagine cu un test HIV
Deși vestea că este seropozitivă a luat-o prin surprindere, provocându-i un adevărat șoc, Smaranda s-a bucurat de susținerea familiei și a bărbatului iubit, fapt ce a ajutat-o să accepte mai ușor noua sa situație medicală

Smaranda a aflat că este infectată cu HIV în urmă cu 7 ani, vestea provocându-i un adevărat șoc. Din fericire, tânăra s-a bucurat de tot suportul familiei și al iubitului care acum îi este soț, astfel că a reușit să accepte mai ușor situația și a învățat să trăiască cu această boală.

„Acum am 32 de ani, însă la 25 de ani am avut nevoie de o intervenție chirurgicală. Nu aveam niciun fel de simptome, mă simțeam foarte bine, dar în urma unor analize am aflat că sunt seropozitivă. Vestea a venit ca un șoc, eram atunci într-o relație cu bărbatul cu care acum sunt căsătorită. El este seronegativ, dar m-a încurajat, a spus că împreună putem trece peste orice.

Ne-am căsătorit, iar în scurt timp o să avem un copil, ducem o viață normală. Susținerea sa a fost foarte importantă. Eu am vrut să-l las să-și facă viața lui, i-am explicat că totul o să fie diferit, eu o să fiu dependentă de medicație, o să iau pastile la ore fixe. El însă mi-a spus: «Ce-i cu tine!? Eu te iubesc, nu pot renunța la tine. O să mergem împreună mai departe, o să trecem peste toate».

Am avut toată susținerea familiei și a iubitului meu. În mod normal, pentru fiecare persoană care primește o astfel de veste se propune și consilierea psihologică, dar în etapa în care eu am discutat cu psihologul eram ok, acceptasem situația și eram hotărâtă să merg înainte. Să primesc vestea a fost un șoc, deoarece noi nu suntem bine informați, pentru noi este un subiect tabu, nu discutăm deschis despre această problemă nici în școli și, dacă se află că o persoană este seropozitivă, toți o marginalizează”, a declarat Smaranda.

În ciuda bolii de care suferă, Smaranda s-a decis să devină mamă

o imagine cu un cuplu la analize
Smaranda se numără printre pacienții la care virusul HIV are o încărcătură atât de mică, încât nu mai este detectabil la analize. Este însărcinată în luna a 9-a și abia așteaptă să aducă pe lume primul său copil

Smaranda este de părere că viața unei persoane infectate cu HIV nu este cu mult mai diferită față de viața unei persoane seronegative. Cu toate acestea, o persoană cu HIV trebuie să fie mult mai atentă cu sănătatea sa, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe la micile bucurii ale vieții.

„Nu am restricții, spre exemplu, am voie să beau un pahar de vin, dar trebuie să duc o viață sănătoasă. Nu mi s-a spus niciodată că nu trebuie să fac asta sau cealaltă. Poți să faci sport, poți să servești un pahar de alcool, dar să ai un mod de viață sănătos.

Duci o viață normală, doar că trebuie să fii un pic mai atent la sănătatea ta. Te responsabilizează să ai un mod de viață sănătos. Din punctul meu de vedere, aceasta nu este cea mai strașnică problemă cu care se poate confrunta o persoană”, a adăugat tânăra.

Smaranda se numără printre pacienții la care virusul HIV are o încărcătură atât de mică încât nu mai este detectabil la analize. Este însărcinată în luna a noua și abia așteaptă să aducă pe lume primul său copil.

„Acum sunt pe ultima sută de metri, sunt însărcinată în luna a noua. Voiam de mult să avem un copilaș, mai ales că virusul este nedetectabil, deja nu mai apare la analize. Fiind foarte conștientă și luându-mi tratamentul regulat, m-a ajutat foarte mult.

Ne-am informat, am aflat că procentul de a transmite a virusului este foarte mic și am luat decizia de a încerca. Pot să nasc și natural, dar recomandat este să apelez la cezariană. Încărcătura HIV fiind așa de mică, aș putea să nasc și natural, nu ar fi nicio problemă. Entuziasmul este la cote maxime, am pregătit totul pentru bebe, ne sfătuim de fiecare dată când trecem pe lângă un magazin cu hăinuțe pentru bebeluși, abia așteptăm să se nască”, a precizat Smaranda.

Adauga un comentariu