Local

Praful radioactiv din Ucraina a ajuns în România? Ce spun specialiștii – FOTO / VIDEO

Publicat: 27 mai 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Praful radioactiv din Ucraina a ajuns în România Ce spun specialiștii - FOTO  VIDEO
Colonelul Douglas MacGregor susține că praful radioactiv format în urma exploziilor depozitului de muniție din Ucraina a ajuns în mai multe țări din Europa Centrală și de Est

Mai multe informații apărute în spațiul public prin diferite canale de informare au sugerat existența unui nor radioactiv rezultat în urma exploziilor care au avut loc în dimineața zilei de 13 mai. Aceste informații nu au fost confirmate de datele obținute de la senzorii de poluare și de măsurare a radioactivității

Atât infrastructurile guvernamentale, cât și rețelele private europene nu au semnalat valori mărite sau care să depășească limita fondului natural de radioactivitate. Cu toate acestea, unii experți, cum este colonelul american Douglas MacGregor, au susținut public că norul radioactiv a afectat mai multe țări din Europa Centrală și de Est, dar și că solul de pe o suprafață de aproximativ 50 de mile pătrate din estul Ucrainei este contaminat.

Praful radioactiv din Ucraina a ajuns în România?

Praful radioactiv rezultat în urma atacului asupra depozitului de muniție din Ucraina a ajuns în Lublin, Polonia, în ziua de 15 mai, potrivit confirmărilor făcute de către Agenția de Protecție a Mediului din Polonia. Depozitul a fost lovit de rachetele rusești Kinjal vineri, 12 mai, și conținea muniție cu uraniu sărăcit, furnizată de Marea Britanie, în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari.

Există preocupări exprimate de unii experți cu privire la particulele alfa rezultate în urma exploziilor și impactului acestora asupra solului. Aceste particule pot să se deplaseze în pământ și pot afecta calitatea acestuia pe o suprafață limitată. Estimările inițiale indică faptul că zona afetată poate fi de aproximativ 40-50 de mile pătrate, ceea ce înseamnă că solul ar putea deveni impropriu pentru utilizare în următorii 10-15 ani.

Această situație ridică îngrijorări semnificative în Europa de Est. Dialogul cu Rusia și reintroducerea conceptului de neutralitate pentru regiunea rămasă în Ucraina sunt măsuri necesare în astfel de circumstanțe. Chiar și companii precum Monsanto ar fi reticente să se ocupe de aceste terenuri în viitorul apropiat, în cazul în care ar dobândi controlul asupra Ucrainei.

„Problema mai mare sunt particulele alfa care ar putea ajunge în cele din urmă în pământ. Acum, cât de mult nu știu, dar cu siguranță nu mai mult de 40 sau 50 de mile pătrate, ceea ce înseamnă că trebuie să treacă 10 sau 15 ani înainte de a putea utiliza acest sol. Dacă aș locui în Europa de Est, aș spune că este suficient. A trebuit să vorbească cu rușii și a trebuit să revină la această noțiune de neutralitate pentru orice rămâne în Ucraina. Da, nu cred că nici măcar Monsanto ar vrea să atingă acel pământ când vor pune mâna pe Ucraina”, a susținut public Colonelul Douglas MacGregor.

Specialiștii susțin că nu există niciun pericol pentru România

Autoritățile și experții în mediu din România asigură că nu există un pericol nuclear rezultat în urma acestor explozii. Vibrațiile puternice au fost cauzate de diverse explozii, generând fluctuații ale temperaturii și umidității aerului, precum și ale presiunii atmosferice. De asemenea, senzorii de mediu de la o rețea privată dintr-o zonă situată la aproximativ 100 de kilometri nord de locul exploziilor au înregistrat zgomote cu vârfuri de 86 dB.

„Deși au existat rapoarte despre o creștere a radioactivității Bismuth-214 într-o stație din Polonia, aceste informații nu au fost confirmate și nu au fost disponibile detalii despre datele măsurate, locație sau autoritatea care a efectuat măsurătorile. În plus, o singură stație care indică o creștere a radioactivității în limitele normale nu reprezintă un pericol extins. De asemenea, cei aproximativ 6.000 de senzori de mediu din Europa, inclusiv cei din România și din orașul Iași, indică, în prezent, valori normale.

Astfel, pe baza datelor disponibile până în prezent, se exclude un pericol nuclear în afara incidentelor de mediu, precum poluarea cu compuși aromatici volatili și arderile materialelor expuse exploziilor. Cu toate acestea, este important să se monitorizeze cu atenție impactul acestor explozii asupra mediului înconjurător”, declară prof. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Praful radioactiv din Ucraina a ajuns în România? Specialiștii susțin că nu există niciun pericol pentru țara noastră, contrar celor susținute de unii experți străini în urma exploziilor asupra depozitului de muniție din Ucraina, muniție furnizată de Marea Britanie, ce conținea uraniu sărăcit.

@nicklovedoctor Radioactive clouds heading towards NATO countries #russia🇷🇺 ♬ original sound – Dr Nick 💯

Comentarii
  • The denial of the radioactive cloud
    It was not difficult to deny the news. The first statements came from Państwowa Agencja Atomistyki, the atomic agency of Poland. On his Twitter channel he wrote (translation provided by Google from Polish): “Currently there is no threat to human health and life or to the environment in the territory of the Republic of Poland. We have not recorded any indication of disturbance of the measuring apparatus”.

    Nu mai publicați căcaturi hartmanniene!!!

    Minciuna cu pocnitorile Kinjal care au lovit altceva în afară de un balcon sau un stâlp de iluminat iese ca rahatul la suprafață. Printre nori radioactivi și declarații care nu există afirmația că rușii se fi țintit ceva în viața lor este nadă pentru proști.

  • Habilul a cercetat, insa n-a facut legatura (decat cu programul in 15 puncte): baaaa, pestii de la Ciurbesti or murit radioactivizati de la meteoritul cu bang sonic.
    Clar, habilul este cercetas.
    Vinerea, zi de post, fasole, azi sambata se aud deja incidentele de mediu.

  • Lasati gargara. Tovarasul Gurlui face de mult afirmatii pe care nu le poate sustine cu date. E mana in mana cu pseudo-organizatiile ecologiste si se tot plimba si-si da cu presupusul cand vine vorba de mortalitatea piscicola. Lasati-o mai usor cu specialistul Gurlui (btw. FB e calea lui de a-si da cu parerea). Verificati in ce domeniu activeaza.

Adauga un comentariu