Actualitate

Preşedintele Iohannis îşi începe vizita în Republica Capul Verde, recunoscută pentru cele mai luxuriante plaje

Publicat: 20 nov. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Preşedintele Iohannis îşi începe vizita în Republica Capul Verde recunoscută pentru cele mai luxuriante plaje
Iohannis și-a început turneul în Africa în 14 noiembrie și îl va încheia în 23 noiembrie

Preşedintele Klaus Iohannis îşi începe luni, 20 noiembrie, vizita în Republica Capul Verde, penultima etapă a turneului său african, precedentele fiind Kenya, Tanzania şi Zanzibar. Ultima oprire a şefului statului în turneul de zece zile în Africa va fi în Senegal.

La ora 13.00, ora României, Klaus Iohannis va fi primit de către preşedintele Republicii Capul Verde, José Maria Neves, la Palatul Prezidenţial, fiind programate ceremonia primirii oficiale, convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale şi declaraţii de presă comune, conform News.ro.

La ora 14,30, este programată o vizită împreună cu preşedintele Republicii Capul Verde, José Maria Neves, la Primăria oraşului Praia, urmată de depunerea unei coroane de flori la Memorialul „Amílcar Cabral”.

Programul vizitrei preşedintelul Klsus Iohannis mai include întâlniri cu prim-ministrul Capului Verde, José Ulisses Correia e Silva şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia.

Iohannis va vizita Cidade Velha, sit Patrimoniu Mondial UNESCO, şi va avea o întrevedere cu primarul oraşului Cidade Velha şi cu Preşedintele Institutului Cultural Heritage.

Ziua se va încheia cu un dineu de stat.

Iohannis și-a început turneul în Africa în 14 noiembrie și îl va încheia în 23 noiembrie

Marţi, preşedintele Iohannis se întâlneşte cu foşti studenţi din Capul Verde care au studiat în România. Iohannis și-a început turneul în Africa în 14 noiembrie și îl va încheia în 23 noiembrie, președintele bifând patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.

Potrivit Administrației prezidențiale, vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.

Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).

O investigație Recorder publicată recent arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.

Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.

Comentarii
  • Relansarea relatiilor, bla, bla, bla, este o abureala, nimic mai mult. L-a trimis NATO sa incerce sa-i schimbe pe africani – sa nu mai tina cu Rusia, si sa asculte de americani. Bineinteles, se si relaxeaza in timpul asta. Mai un safari, mai o plaja, are tara bani.

  • In puzda si moartea ma- ti sa ne dai toti banii inapoi care i- ai furat de la bugetul romanilor! Huo strigoiule, nu mai veni in tara noastra strainule criminalul romanilor

Adauga un comentariu