Local

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, despre reluarea licitației pentru achiziția de cărbune în Iași: „Sperăm să finalizăm cât mai repede”

Publicat: 28 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul Municipiului Iași Mihai Chirica despre reluarea licitației pentru  achiziția de cărbune în Iași Sperăm să finalizăm cât mai repede
Primăria va relua licitația pentru achiziția de cărbune în Iași, pentru 25,3 milioane de euro, după ce prima procedură a fost anulată din cauza majorării prețului la materie primă

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a vorbit despre reluarea licitațiilor pentru achiziția de cărbune în Iași. Acesta a menționat că mai multe companii care ar putea furniza acest produs și-au manifestat intenția cu privire la participarea la licitație.

„Din fericire licitația pentru cărbune a fost republicată de către ANAF pe platforma națională care gestionează achizițiile. Este programată la începutul lunii decembrie și deja trimitem până la sfârșitul săptămânii viitoare invitații de participare la toți eventualii furnizori ai acestui produs către municipiul Iași. Lucrul bun este că deja au anunțat în intenție mai multe companii care ar putea să furnizeze acest produs. Sperăm să finalizăm cât mai repede.

A crescut valoare prețului estimat, că noi bănuim că nu s-a prezentat nimeni tocmai din această motivație. Revoluția prețului este destul de agresivă, la fel ca și piața care devine tot mai volatilă, se vede foarte clar cu consecințe grave asupra multor autorități. Din fericire Iașiul nu este în această situație. Aș da și o veste bună la ora la care noi dăm acest interviu am finalizat și negocieriile pentru cantitatea de gaze suplimentare necesare lunii Noiembrie și o parte din luna Decembrie. Deci, suntem prezenți în această activitate zi de zi, deci și ieșenii trebuie să stea în cotinuare lipsiți de griji pentru că lucrăm noi la acest lucru.

Ar putea să crească acest tarif la Iași. Am mai spus lucru acesta și mie frică să-l abordez pentru că face parte din realitatea zilelor pe care le trăim. Din două perspective, pe de-o parte vom beneficia și noi de subvenția pe care ne-o poate acorda statul român, dar care nu va depăși 150 maxim 170 de lei pe megawat la utilizarea gazului. Sperăm să-l obținem și la utilizarea cărbunelui, la care se adaugă subvenția actuală pentru energie termică la populație de 139,85 lei, deci aproape 140 de lei. Vom recalcula circa calorie, dar orice creștere va fi, îmrepună cu Consiliul Local, desigur vom încerca să o împărțim astfel încât greutatea zilelor pe care le trăim să nu cadă numai pe umerii celor care și așa vor suferi și s-o împărțim împreună cu orașul.

Iași poate funcționa nestingerit cel puțin până în data de 6 Decembrie la cantitatea de gaze pe care deja le-am contractat în momentul de față, fără să utilizăm rezerva de cărbune. După ce epuizăm această cantitate de gaz, dacă nu avem de unde să mai contractăm, dar nu cred că va fi asta, vom apela la rezerva de cărbune pe care o avem în stoc în momentul de față. Eu sunt convins că între timp o să începem să achiziționăm și cărbune. Deci nu aș putea spune că sunt de un optimism debordant, dar privesc lucrurile cu maximă atenție fără să intru în panică”, a declarat Mihai Chirica.

Adauga un comentariu