Eveniment-Social

Prorectorul Mihaela Onofrei de la Universitatea „Cuza” din Iași: „Ne dorim ca structura anului universitar actual să rămână neschimbată”

Publicat: 30 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

La fel ca întreaga activitate din mediul academic național, și cea de la Universitatea „Alexndru Ioan Cuza” – UAIC din Iași trece prin momente speciale. Grava pandemie de COVID-19 a dus la suspendarea cursurilor față în față și la modificarea radicală a modului în care se derulează procesul educațional. Pe acest segment, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public, a transmis un mesaj important studenților. Vorbim de eventualitatea ca examenele să se deruleze on-line. Pe de altă parte, fiind economist la bază, universitarul îndeamnă la prudență financiară pentru instituție, pe fondul recesiunii

În contextul pandemiei de COVID-19, studenții celei mai vechi instituții de învățământ superior a României, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, au intrat în dialog cu reprezentanții Universității. Aceștia au solicitat lămuriri legate de multe aspecte ce țin de cum se vor derula actualul an academic și examenele.

„Ne dorim ca structura anului universitar actual să rămână neschimbată”

Pe acest segment, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public, a transmis un mesaj important.

„Întâlnirea virtuală cu studenții a avut un rol important, de a le transmite că suntem alături de ei și că depunem toate eforturile de a ne adapta, de a decide în timp real, într-un timp al faptelor, pentru a-i ajuta. Mai sunt patru săptămâni de școală pâna la intrarea în Sesiunea de vară și acest program al anului universitar actual, stabilit încă din luna mai 2019, dorim să rămână neschimbat”, a precizat prorectorul.

„Suntem pregătiți pentru examene în sistem on-line”

În completare, profesorul universitar a arătat că UAIC este pregătită pentru ca, inclusiv examenele cu studenții să se desfășoare în regim on-line.

„Suntem pregătiți pentru examene în sistem on-line, atât pentru cele din timpul sesiunii, cât și pentru finalizarea studiilor (licență, master și doctorat). Îi încurajăm pe studenții noștri din anii terminali să finalizeze lucrările de licență și disertație, pentru că le vor susține conform programului și vor deveni absolvenții UAIC, promoția 2020. Să apeleze la tutori, la profesorii îndrumători, la colegii din biroul de consiliere și orientare în carieră. Pentru studenți, cea mai bună investiție este în propria lor educație, iar ritmul mai liniștit din perioada «școlii de acasă» le creează condiții pentru a se pregăti mai bine și a transforma criza actuală într-o oportunitate viitoare. Deși este o Stare de Urgență, mesajul este de normalitate și încredere că vom reuși să ducem lucrurile la un final fericit, iar liniștea nefirească din Universitate va deveni, în câteva luni, o amintire”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei

E necesară o prudență financiară pentru instituție, pe fondul recesiunii

Pe de altă parte, fiind economist la bază, universitarul îndeamnă la prudență financiară pentru instituție, pe fondul recesiunii. Asta în condițiile în care este esențial ca UAIC să deruleze inclusiv investiții, dar să asigure și plata salariilor, a burselor și a utilităților.

„E un fapt îmbucurător că Universitatea noastră are multe șantiere deschise, inclusiv în această perioadă, ce vizează reabilitarea unor importante clădiri, dintre care unele de patrimoniu. De asemenea, sunt investiții și în Stațiunile de Cercetare, ceea ce este o plusvaloare pentru noi. Sunt sume importante alocate pentru aceste investiții. Peste toate acestea, în această perioadă e nevoie de prudență, pentru a asigura stabilitatea financiară a Universității, plata salariilor, burselor studenților și a utilităților”, a conchis profesorul Onofrei.

Adauga un comentariu