Actualitate

Radu Țincu, declarații îngrijorătoare în legătură cu varianta Omicron a COVID-19! Virusul ar putea fi deja prezent în România

Publicat: 29 nov. 2021
Radu Țincu, medic Terapie Intensivă la digi24
Radu Țincu susține că nu există date concrete dacă virusul Omicron este prezent în România

Medicul primar de la Terapie Intensivă, Radu Țincu a dat câteva declaraţii în contextul în care Europa îşi face griji de apariţia noii tulpini COVID-19, Omicron. Medicul susţine că ar trebui să cerem sprijin european pentru a prelucra mai multe probe şi pentru a vedea dacă există o prezență pe teritoriul României.

Vă aducem aminte faptul că noua tulpină de COVID-19, Omicron, a stârnit îngrijorări la nivel mondial din cauza mutaţiilor mari şi probabilităţii ca să fie rezistent la vaccin.

Radu Țincu explica faptul că România nu știe cu exactitate dacă pe teritoriul ei există varianta Omicron a COVID-19

Prezent într-o emisiune de televiziune, Radu Țincu a făcut câteva declaraţii referitoare la apariția tulpinii africane de COVID-19. Medicul este de părere că România ar trebui să ceară ajutorul european pentru a secvenția mai multe probe pentru a vedea dacă, printre pacienții infectați, sunt și purtători de Omicron. Acesta a mai precizat faptul că România nu a avut niciodată o capacitate mare de secvențiere:

„Răspunsul să știți că îl avem și de la valurile precedente cu celelalte variante virale. Trebuie să vă spun faptul că varianta Delta în trei săptămâni a ajuns în 53 de țări. Această variantă nouă a fost identificată undeva între 9 și 11 noiembrie și iată că în două săptămâni e confirmată în Europa, în Marea Britanie, în Australia a fost confirmată astăzi, în Cehia, deci există suficientă răspândire a acestei variante virale. Pentru a identifica ce tip de SARS-CoV-2 și ce variantă virală circulă, avem nevoie de secvențiere, adică de punerea în evidență a genomului viral cu aceste modificări specifice acestei noi variante virale”.

Medicul spune că țara noastră poate solicita sprijin european pentru secvențiere.

„Eu cred că România, dacă nu are această capacitate, oricând poate solicita un sprijin european pentru a a avea mai multe probe prelucrate și, în acest fel, a ști cu exactitate ce măsuri sanitare trebuie luate. Pentru că dacă nu avem această realitate pandemică la zi, este evident că măsurile vor fi decalate și e posibil să luăm măsuri cu întârziere.

România nu a avut o capacitate suficient de secvențiere a COVID-19

Pe de altă parte, România nu a stat niciodată bine la capitolul secvențierea COVID-19. Principala problemă este că nu avem capacitatea de a prelucra un număr mare de probe:

„România niciodată nu a avut o capacitate de secvențiere suficient de bună, dar nu aceasta este problema. (…) Nu e neapărat că nu o facem cum trebuie, ci că numărul de probe pe care îl putem prelucra nu este suficient de mare. Vă spuneam că la valurile precedente, de exemplu, Marea Britanie pentru varianta Delta a întins o mână de ajutor gratuită țărilor din spațiul european pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra acestor variante care circulă în spațiul comunitar. Este interesul tuturor să vedem cu exactitate care este realitatea epidemiologică în acest moment”, a adăugat Radu Țincu.

Ce este Omicron, noua tulpină de COVID-19 din Africa

Omicron este o nouă tulpină de COVID-19 care a apărut în Africa. Specialiştii susţin că virusul este mult mai periculos din cauza mutaţiilor mari pe care le-a suferit. Așadar, vorbim despre faptul că tulpina ar putea fi rezistentă la vaccinuri. Oamenii de știință incă nu au un răspuns clar și au declarat că trebuie să facă mai multe investigații.

Pe de altă parte, vineri, Organizația Mondială a Sănătății s-a întrunit de urgență pentru a discuta despre această nouă tulpină.

Adauga un comentariu